ABD artık Suriye'ye 'daha derin' müdahale edecek

Güncelleme Tarihi:

ABD artık Suriyeye daha derin müdahale edecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2012 13:19

Suriye’de 20 aydan fazladır devam eden çatışmalarda bir dönüm noktasına ulaşılmış olduğunu ümit eden Obama yönetimi, Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmek için daha derin bir müdahale seçeneğini değerlendiriyor. İlk atılacak adım da Türkiye'ye yerleştirildiğinde caydırıcı bir etkisi olması ümit edilen Patriot füzeleri...

Haberin Devamı

New York Times’a konuşan bazı hükümet yetkililerine göre, ne yapılacağı konusunda henüz karar verilmiş değil. Ancak bazı muhalif savaşçıların doğrudan silahlandırılması dahil masada birçok seçenek var.

Habere göre alınacak en acil karar da NATO’nun Türkiye’ye Patriot füzelerini yerleştirip yerleştirmemesi konusunda olacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, dün yaptığı açıklamada Patriot füze sisteminin “Türkiye sınırının ötesinde kullanılmak için” olmadığını vurguladı. Ancak bazı stratejistler ve Obama yönetiminden kaynaklar, Suriye Hava Kuvvetleri pilotlarının füze bataryalarının başka nasıl kullanılabileceği konusunda kaygılı olduğuna inanıyor.

Haberin Devamı

Gazeteye konuşan kaynaklara göre, eğer bu kaygı gerçekse o zaman Suriyelilerin Türkiye sınırında bulunan isyancıların kontrolündeki kasabaları bombalamasının önüne geçilebilecek.

DOĞRUDAN SİLAHLANDIRMA MASADA
Bir başka seçenek, isyancılara Katar gibi ülkeler üzerinden değil, doğrudan silah göndermek. Daha riskli görülen bir başla seçenek ise CIA ve diğer müttefik ülkelerin istihbarat ajanlarını Suriye’ye göndererek muhalif savaşçılarla daha yakın işbirliği içinde çalışmalarını sağlamak.

Bu seçenekler aslında yeni değil, ABD’de başkanlık seçimleri öncesinde de konuşulan konular. Ancak Obama’nın Beyaz Saray’daki yerini sağlamlaştırması risk alma şansını artırırken isyancıların da son günlerde elde ettikleri bazı taktik başarılar duruma bakışı değiştirdi. Üst düzey bir ABD’li yetkilinin ifadesiyle, bu gelişmeler “tartışmalara yeni bir aciliyet ve yeni bir odak kazandırdı”.

Suriye’de Türkiye dahil birçok bölge ülkesine sıçrayabilecek bir savaş ihtimali, Libya’dakine benzer bir müdahale seçeneğinin meşruiyetine ket vuruyor. Ancak Suriye’deki can kaybının büyüklüğünü ve Esad yönetiminin elindeki kimyasal silahları kullanma ihtimalini vurgulayanlar da yok değil. Beyaz Saray, Pentagon, Dışişleri Bakanlığı ve CIA arasında şu an “Ne yapılacak?” tartışması sürüyor.

Haberin Devamı

ABD GEÇ KALMAKTAN KORKUYOR
Savunma İstihbarat Dairesi’nin eski ajanlarından, Suriye ordusu uzmanı Jeffrey White, New York Times’a yaptığı açıklamada, “Obama yönetimi, eğer bir şey yapmaya başlamazsa savaşın sona ereceğini ve sahadaki muharip güçler üzerinde hiç kontrolü olmayacağını fark etti. Çeşitli siyasi gruplar ve fraksiyonlar üzerinde belli bir kontrolleri olabilir ancak silahlı güçler üzerinde etkileri olmayacak ve toprakları kontrol edecek olan da bu silahlı güçler” diye konuştu.

Adının açıklanmasını istemeyen bir başka kaynak, “ABD şu anki konumunu korumayı başaramayacak. Ne yaparsak yapalım bu müttefiklerle yakın işbirliği içinde gerçekleştirilecek” dedi.

Haberin Devamı

ABD şu ana kadar 200 milyon dolarlık insani ve öldürücü olmayan yardım dışında isyancılara pek bir şey sağlamadı. Ayrıca ABD’li ve Arap yetkililer CIA’den ufak bir grubun Türkiye’de birkaç ay gizli operasyonlar yürüttüğünü ve müttefiklere silah dağıtımı konusunda yardımcı olduğunu belirtti.

Amerikalı yetkililere göre, otomatik tüfekler, RPG’ler ve mühimmat da Suudi Arabistan ve Katar’ın kontrolündeki bir “karanlık ağ” aracılığıyla Türkiye sınırı üzerinden Suriyeli isyancılara aktarılıyor. Bir yetkili silahların halihazırdaki sistemde kimin eline geçtiğini takip edemediklerini ifade etti. Bu nedenle ABD’nin konuya el koymayı planladığı ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!