ABD ajanının ‘av’ hatırası

Güncelleme Tarihi:

ABD ajanının ‘av’ hatırası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kokain Kralı Escobar'ın cesedinin başında fotoğraf çektirdi

Dünyanın en büyük uyuşturucu kartellerinden biri olan Medellin'e karşı yürütülen ve mafya babası Pablo Escobar'ın öldürülmesiyle sonuçlanan çökertme operasyonunda ABD'nin ‘‘etkin’’ rol oynadığı ortaya çıktı. The Philadelphia Inquirer Gazetesi, 1993 yılında bir evin çatısında ölü olarak eli geçirilen ‘‘Kokain Kralı’’ Escobar'ın baş ucunda hatıra fotoğrafı çektiren ‘‘Amerikan Uyuşturucuyla Mücadele Bürosu’’ndan ajan Steve Murphy'nin fotoğrafını yayınladı. Gazeteye göre Medellin Karteli'nin çökertilmesinde ABD, Kolombiyalı yetkililere hem maddi yardım, hem de danışma hizmeti sağladı.

Fujimori’ye 1 milyon dolar

1993’te öldürülen Pablo Escobar'ın Peru Devlet Başkanı Alberto Fujimori'nin 1989 yılındaki seçim kampanyasına mali destek verdiği de iddia edildi. Kolombiya'da yayınlanan Cambio Dergisi'ne demeç veren Escobar'ın erkek kardeşi Roberto Escobar, ağabeyinin Fujimori'ye 1989'daki kampanyada yaklaşık 1 milyon dolarlık finansman sağladığını iddia etti. Kolombiyalı ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez'in yönettiği Cambio Dergisi'ne tedavi gördüğü hastaneden telefonla demeç veren kardeş Escobar'a göre, bu para Fujimori'nin eski istihbarat şefi Vladimiro Montesinos aracılığıyla Peru liderinin kampanyasına aktarıldı.

El Osito (Küçük Ayı) lakaplı Roberto Escobar, Montesinos'un ağabeyiyle gayet iyi çalıştığını ve 1986'dan 1992'ye kadar Peru'da beraber uyuşturucu kaçakçılığı yaptıklarını anlattı. Peru lideri Fujimori'nin eski istihbarat şefi Montesinos da insan hakları ihlalleri, terörizm, yolsuzluk, silah kaçakçılığı gibi pek çok suçlamaya maruz kalmasına rağmen hiç tutuklanmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!