AB: Tehdit türündeki açıklamadan kaçınılmalı

Güncelleme Tarihi:

AB: Tehdit türündeki açıklamadan kaçınılmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbkanlık Mesut Yılmaz'ın, ‘‘6 ay içinde koşulları düzeltmezlerse AB'ye tam üyelik başvurumuzu geri çekeriz’’ açıklaması, AB'ye bomba gibi düştü. AB'nin Dışişlerinden Sorumlu Komiseri Hans Van Den Broek, Yılmaz'ın açıklamasını ima ederek, ‘‘Tehdit olarak anlaşılacak her türlü açıklamadan kaçınmak gerekir’’ dedi.

Kopenhang'daki AGİT toplantısında, Van Den Broek, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile görüşmesinden sonra bir basın toplantısı düzenledi. Van Den Broek, kendisine sadece Türkiye ile ilgili sorular yönelten gazetecilere, Cem ile görüşmesini kastederek, Türk Hükümeti'nden üyeliğin geri çekilmesi konusunda farklı sinyaller aldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

‘‘Türkiye'nin pozisyonunun ne olduğu konusunda emin değilim. Yılmaz'ın açıklaması için Türk Hükümeti'nin açıklama yapıp yapmayacağını bilmiyorum. Ancak benim yorumum, tehdit ya da baskı olarak değerlendirilebilecek her türlü beyanattan kaçınmamız gerektiğidir. Çizgiyi yakalayabilmek için yeniden düşünmeye ve sakinleşmek için de zamana ihtiyacımız var.’’

Türkiye'nin ‘AB ile Türk-Yunan ve Kıbrıs sorunlarını konuşmam’ çıkışını da üstü kapalı şekilde eleştiren Van Den Broek, şöyle konuştu:

‘‘Her iki tarafın da çıkarına olabilecek konularda diyaloğu kesebileceğimizi tahayyül edemiyorum. Türkiye ile ilişkilerimizi daha da ileriye götürecek, her iki taraf için de büyük önem taşıyan Gümrük Birliği var. Ayrıca aramızda siyasi hassasiyet taşıyan konular da var. Kesin olan bir şey var ki; bu duyarlı konular otomatik pilota bağlanmış gibi kendi kendilerine çözülemez. Diyaloğa ihtiyacımız var.’’

KİNKEL: KABALAŞABİLİRİM

Başbakan Yılmaz'ın ‘zırvalamakla’ suçladığı Almanya Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel de Türk basın mensuplarının ısrarlı sorularına karşılık, ‘‘Lütfen sormayın, kabalaşabilirim’’ yanıtını verdi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Van Mierlo ise Van Den Broek ile aynı üslubu taşıyan açıklamasında, Yılmaz'ın tavrı konusunda, ‘‘Tehdit kullanılmamasında yarar var’’ dedi. Türk-AB ilişkilerinin düzeltilmesi için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini vurgulayan Van Mierlo, ‘‘Bazı ülkelerin, Türkiye'nin AB üyeliği fikrine alışması gerekir. Türkiye'nin de AB kriterlerine uyabilmesi için zamana ihtiyacı var’’ diye konuştu. Van Mierlo, Türkiye'nin katılmayı reddettiği Avrupa Konferansı konusunda ise ‘‘Koşullar sadece Türkiye'ye yönelik değil’’ değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!