AB parlamenterleri İstanbul'u kolaçan etti

Güncelleme Tarihi:

AB parlamenterleri İstanbulu kolaçan etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

AVRUPA Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Enrique Baron Crespo bir grup parlamenterle birlikte önceki gün İstanbul'da çeşitli temaslarda bulundu.

Crespo, sabah önce, 17 Ağustos'ta meydana gelen depremde İstanbul'da en çok hasar gören Avcılar İlçesi'ne gitti. Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci'den, ilçedeki hasar konusunda bilgi alan Crespo, Değirmenci'ye AB üyeliğinin Avcılar için ne anlam taşıdığını sordu. Değirmenci de Avcılar'ın Türkiye ölçeğinde gerek eğitim, gerek insanlarının yaşam tarzı olarak gelişmiş bir ilçe olduğunu, AB üyeliğinin de bu standardın daha da genişlemesi konusunda itici güç olacağını söyledi. Değirmenci, ’’Biz Avrupasız, Avrupa da bizsiz olamaz’’ dedi. Ziyaretin ardından, Crespo ve beraberindeki heyete Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi ile 17 Ağustos depreminde hasar gören bölgeleri gezdirdi. Daha sonra Beyoğlu'ndaki Barış Anneleri İnsiyatifi'ni ziyaret eden Crespo, buradaki annelere sabır dilemeye geldiklerini söyledi. AB'nin üç temel prensibinin demokrasi, insan hakları ve azınlık hakları olduğuna dikkat çeken Crespo, ‘‘Türkiye'nin ne olursa olsun herkesin haklarına saygılı olunmalıdır’’ dedi.

İsveçli Avrupa Parlamentosu üyesi Pierre Schori, Avusturyalı Avrupa Parlamentosu üyesi Hannes Swoboda ve Yunan asıllı Alman Parlamenter Yannis Sakallariou öğleden sonra Bilgi Üniversitesi'ne giderek bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversite öğretim üye ve öğrencileriyle bir araya geldi. Schori burada, Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İlter Turan'a ülkesinde hazırlanan bir Kürtçe-Türkçe sözlük hediye etti.

Kürtçe sözlük hediye ettiler

Kürt sorunu ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Schori, İsveç'te internette hazırlanan Kürtçe-Türkçe sözlüğünün sorunun çözülmesine yönelik adımlardan biri olduğunu söyledi. ‘‘Bu konudaki görüşümüz Kopenhag kriterlerinin önemini savunan bir doğrultuda‘‘ dedi. Sakalleriou ise Türk kamuoyunda AB'ye üyeliğin yeterince tartışılmadığını öne sürdü. ‘‘Kamuoyuna bu iş Galatarasaray'ın Avrupa kupalarına katılması gibi gösterildi‘‘ diyen Sakalleriou hiçbir üye ve aday ülkede, yüzde 100 olarak, kamuoyunun her kesimi ile üyeliğin desteklenmediğini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!