AB için yine aynı şart

Güncelleme Tarihi:

AB için yine aynı şart
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, Avusturya'ya yaptığı gezide de Türkiye'nin AB üyeliği için ‘ama’lı destek aldı. Yılmaz'ın görüştüğü Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Klestil, Türkiye'nin kesinlikle Avrupa'ya ait olduğunu belirterek, ‘‘Türkiye'nin AB'ye girmesi için kapının açık olacağını gösterecek bir platform olmalı. Türkiye'ye kapılarımız açık’’ dedi.

Devlet bakanları Cavit Kavak, Rifat Serdaroğlu ve DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk ile dün, Girit'ten Avusturya'nın Başkenti Viyana'ya geçen Yılmaz'ı Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Dr. Qolfgang Schüssel ile Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk karşıladı. Doğrudan Cumhurbaşkanlığı çalışma ofisine giden Yılmaz, Cumhurbaşkanı Klestil tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Yarım saat süren görüşmeden sonra Klestil, bir yıl aradan sonra ilişkilerin geliştirilmesi fırsatını yeniden elde ettiklerini belirterek, Avusturya'nın 1 Ocak'tan itibaren AB'nin üçlü Trioka'sına gireceğini, 1 Temmuz'dan itibaren de AB dönem başkanlığını alacağını hatırlatarak, şöyle konuştu:

‘‘Görüşmemizin önemi Türkiye'nin, Avrupa'nın bir parçası olduğunu vurgulamaktır. Biz bunu garanti ediyoruz. Bizim dönem başkanlığımız sırasında Avrupa Birliği'nin genişlemesinde önemli gelişmeler olacak. Ben Yılmaz'a Türkiye'nin Avrupa'nın parçası olduğunu teyit ettim. Sayın Başbakan'ın da amacı Türkiye'yi Avrupa kurumları içine sokmaktı. Türkiye'nin AB'ye girmesi için ülkede gerekli olan reformları yapmak, insan hakları, demokratikleşme, çalışma koşulları ve iktisadi duruma ilişkin çabaları vardır. Bunlar üzerinde konuşulacak problemlerdir. Ama önemli olan Türkiye'nin de Avrupa'ya dahil olduğuna dair süreçte kalmasıdır.’’

KAPILARIMIZ AÇIK

Klestil, bir soru üzerine de, ‘‘Avusturya kesinlikle Türkiye'nin Avrupa'ya ait olduğu kanısında ve Avrupa'ya giden yolda AB'ye giriş perspektifinde bulunması gerektiğine inanıyor’’ dedi. Klestil, sözlerini ‘‘Bunu tarih vermeden söylüyorum. Ama, Türkiye'nin AB'ye girmesi için kapının açık olduğunu gösterecek bir platformda olmalı. Bu da Avrupa Daimi Konferansı olabilir. Türkiye'ye kapılarımız açık.’’

Böylece Avusturya, Fransa'nın önerdiği ve desteklediği, ancak Almanya'nın karşı çıktığı, Türkiye'nin de çağrılması beklenen Avrupa Daimi Toplantısı'na destek verdiğini, bir kez de Türkiye'ye açıklıkla ifade etmiş oldu. Yılmaz, görüşmeden sonra Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Qolfgang Schüssel tarafından onuruna verilen öğlen yemeğine katıldı ve daha sonra kendisiyle bir görüşme yaptı. Schüssel, Yılmaz'a, AB'ye üyelik için Türkiye'nin önerdiği 11+1 formülüne destek verdi. Schüssel bunun mümkün olduğunu belirterek, ‘‘Takvim belirlemiyoruz. Amaç yola çıkmak. Hedefin haritasını yapmaktır’’ dedi. Türkiye'nin, Avrupa'ya entegrasyonunun mutlaka desteklenmesi gerektiğini kaydeden Schüssel, ‘‘Önemli bir partnerimiz olan Türkiye'ye destek veriyoruz. Belirli şartları yerine getiren herkesin üye olması gerektiğini savunuyoruz’’ dedi. Yılmaz, bugün de Avusturya Başbakanı Viktor Klima ile görüşecek.

PKK GÖSTERİSİ

Yılmaz, Klestil ile görüşürken, Cumhurbaşkanlığı binasının arka tarafında sayıları 20-30 civarında olan PKK yandaşları, Türkiye ve Mesut Yılmaz aleyhinde sloganlar atarak, gösteri yaptılar. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gösteri bir süre sonra kendiliğinden sona erdi.

Bu arada Yılmaz'ın 19 Aralık Cuma günü ABD Başkanı Bill Clinton ile biraraya geleceği Beyaz Saray tarafından resmen açıklandı. Beyaz Saray'dan bu yönde yapılan açıklamada, ‘‘ABD tarafının daveti üzerine, Ekselansları Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Mesut Yılmaz, 19 Aralık günü Başkan Bill Clinton ile bir çalışma ziyareti çerçevesinde biraraya gelecektir’’ denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!