AB için Türklere ‘şartlı evet’ diyebiliriz

Güncelleme Tarihi:

AB için Türklere ‘şartlı evet’ diyebiliriz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2004 01:44

Almanya Başbakanı, Türkiye ile müzakerelerin başlanması konusunda AB liderlerinin "şartı evet" kararı alabileceğini söyledi.

İstanbul’daki NATO Zirvesi’nde, AB’nin aralık ayında Türkiye ile müzakerelere başlama kararı alacağı sinyalini veren Almanya Başbakanı Schröder, kendi ülkesinde ağız değiştirdi. Schröder, ‘İlerleme Raporu olumlu çıkarsa AB liderleri belki ‘şartlı’ evet diyebilir’ açıklamasında bulundu.

ALMANYA Başbakanı Gerhard Schröder, AB Komisyonu İlerleme Raporu’nda Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanmasının önerilmesi durumunda, AB ülkeleri hükümet ve devlet başkanlarının bu konuda uzlaşmaya vararak ’şartlı evet’ kararı alabileceklerini söyledi.

Başbakan Schröder, Financial Times’in Almanca baskısına yaptığı yaptığı açıklamada, tüm AB hükümet ve devlet başkanlarının yıl sonunda Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanması yönünde karar almalarını ümit ettiğini söyledi. Şansölye, ‘AB Komisyonu’nun İlerleme Raporu Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanmasını önerirse bu konuda belki ‘şartlı evet’ kararı alınabilir’ dedi.

Bunun, Türkiye ile üyelik müzakerelerine hemen başlanmaması şeklinde olabileceğini kaydeden Schröder, ‘Almanya temelde müzakerelere başlanmasından yana. Biz sözümüzde duracağız’ diye konuştu.

2005 YILI ÖNERİSİ

Belçika’nın haftalık ‘Le Vif’ dergisi ise ‘eğer bir sürpriz olmazsa’, AB Komisyonu’nun raporunda, Türkiye ile müzakerelerin 2005 yılında başlatılmasının önerileceğini yazdı. Hollanda’nın AB Dönem Başkanlığı konusunda bir değerlendirme yapan dergi, Türkiye dosyası konusunda, şu değirlendirmelerde bulundu:

‘Komisyon, eğer bir sürpriz olmazsa AB devlet ve hükümet başkanlarına, Türkiye ile müzakereleri 2005’te başlatmalarını tavsiye edecek. Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, tartışmaların, AB’nin bir Müslüman ülkeye açılımı çerçevesinde değil, sadece Kopenhag kriterleri üzerinde olmasını istiyor. Daha önce Ankara Büyükelçisi olan ve Türkiye’nin 2015 ufuklarında AB’ye girmesini savunan Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot da kararın adil, bağımsız ve saydam olacağını söylüyor.’

Afiyet olsun!

ALMANYA’nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da yapılacak seçimler öncesinde Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in partisi Sosyal Demokratlar, anketlerde hiç de umut vermiyor. Gelsenkirchen’de bir bira bahçesini ziyaret eden Schröder, koca bir bardak birayı afiyetle yudumladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!