AB destekli güneşten yararlanma projesi

Güncelleme Tarihi:

AB destekli güneşten yararlanma projesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2007 09:59

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince hazırlanan ve AB destekli “Güneşevi Eğitim ve Uygulama Parkı Projesi” ile oluşturulacak “Güneşevi'nde, vatandaşlara güneş enerjisinden nasıl yararlanacakları pratik olarak gösterilecek.

Haberin Devamı

Yılda yaklaşık 3 bin saat güneş aldığı bildirilen kentte güneş enerjisinin oluşturulacak Güneşevi'nde yemekten ısınmaya ve aydınlatmaya kadar tüm alanlarda pratik uygulamayla güneş enerjisinde nasıl yararlanılacağı ziyaretçilere gösterilecek. Ayrıca, enerjinin elde edilme biçimleri ve ölçümlerinin internet aracılığıyla 24 saat dünya ile paylaşılması hedefleniyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Proje Destekleme ve Geliştirme Birimi Genel Koordinatörü Selma Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB tarafından finanse edilen, Devlet Planlama Teşkilatının koordinasyonunda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yürütülen ve Büyükşehir Belediyesince uygulanan projeyle, enerji ve ekoloji konusunda bilinç artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Projeyi önce güneş enerjisi olarak tasarladıklarını, ancak hayata geçirirken, ekoloji, malzeme seçimi, hidrojen, rüzgar enerjisi gibi kavramların da çıkmaya başladığını ve bu yönde taleplerin gelmeye başladığını ifade eden Yılmaz, projenin büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

Güneşevi'nin, güneş enerjisinin kullanım alanlarını gösteren 80 metrekarelik bir ev olduğunu ve temelinin de atıldığını belirten Yılmaz, projenin yaklaşık 90 bin avroluk bütçesi olduğunu kaydetti.
Bunun 78 bin avrosunun AB tarafından hibe edildiğini, kalan kısmını da Büyükşehir Belediyesinin karşıladığını anlatan Yılmaz, şunları söyledi:
“Ancak evin inşaatı bu bütçe dışında. Bunu da sponsorların desteğiyle yapacağız ki, yerelde sahipliği artırmak ve evin tanıtımını yapmak için. Bilinç oluşturmak amacıyla hayata geçirilen ev 80 metrekare, 2 katlı ve ahşaptan yapılacak. Ayrıca bazalt taş gibi yerel malzemeler kullanılacak. Bu, enerji üreten bir ev olacak. Evin tüm enerji ihtiyacı kolektörler sayesinde güneşten sağlanacak. Burada ayrıca sembolik de olsa rüzgar enerjisinin nasıl kullanıldığını gösteren bir sistem kuracağız. Evin yakınında atıl duran su kulelerinden az da olsa rüzgar enerjisinin nasıl kullanılabileceğini gelen ziyaretçilere göstereceğiz.

Güneşevi bir anlamda birçok sektörü de beraberinde kentte getirebilir, istihdam alanı da yaratabilir. Hedefimiz bunu uzun vadede sağlamak.”

MÜŞFİK KENTER'DEN BELGESEL

Yılmaz, projeyle güneş enerjisinin kullanım alanlarını anlatmak, yaşatabilmek ve bunu uygulanabilir bir ev içerisinde göstermeyi istediklerini ifade ederek evin günlük enerji üretimini, tüketimini rakamsal olarak hesaplayarak bu verileri günlük olarak internet üzerinden dünyaya duyurabilmeyi de hedeflediklerini anlattı.

Haberin Devamı

Evin açılışından sonra gönüllü eğitimcilerin program dahilinde yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili seminer almak isteyenlere seminer vereceklerini de dile getiren Yılmaz, “Ünlü tiyatrocu Müşfik Kenter'in seslendirdiği ve canlandırdığı, dünyadaki enerji kaynaklarının nasıl tükendiği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının anlatıldığı yarım saatlik bir tanıtım belgeseli de ziyaretçilere gösterilecek” dedi.

BİR ÖNCÜ MODEL

Yılmaz, projeyle alternatif alanlar, çevreye daha duyarlı bir toplum ve istihdam alanları yaratmayı hedeflediklerini de belirterek, şöyle konuştu:
“Bu küçük bir proje ama öncü bir model olacak. Biz bina ruhsatı alırken, güneş enerjisi kullanımının desteklenmesi amacıyla meclis tavsiye kararları çıkmasını da sağladık. Bunu her yıl yapacağız. Özellikle Kayapınar ve Yenişehir belediyeleri, projede bizim iştirakçi kuruluşlarımız. Çünkü bu beledilerin sınırları içinde yeni yapılaşma var. Buralarda bilinçlenmenin sağlanması için bu kararın çıkmasını hedefledik. Bu konuyla ilgili müteahhitlerle toplantılar yaptık, büyük ilgi gösterdiler. Yenişehir beldesindeki Sümer Park içinde yapımına başlanan Güneşevi'ni temmuzda açmayı hedefliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!