A.Ü Çevre Ödülleri'ni kazananlar açıklandı

Güncelleme Tarihi:

A.Ü Çevre Ödüllerini kazananlar açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2006 18:17

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nce bu yıl 9'uncusu düzenlenen ”Çevre Hizmet Ödülleri” törenle sahiplerine verildi.

Haberin Devamı

Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÇAM) Müdürü Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, AÜ Olbia Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül törende, ekonomik olarak gelişmeyen toplumların çevre bilinci konusunda da gelişmediğini söyledi. Neyişçi, “Çevre konusunda sadece bilinç sahibi olmak değil, onu yaşam biçimine çevirmekte önemli. İşte bu ödülleri hak edenlerin hepsinin böyle bir boyutu var. Çevre konusunun önemli olduğunu biliyorlar ama bunları yaptıkları işe ve davranışlara da yansıtıyorlar” diye konuştu. Dünyada hoşgörü eksikliği ve çevreye duyarsızlık gibi iki büyük sorunun varolduğunu bildiren AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın ise şunları kaydetti:
“Siyasilerin rant ve başka şeyler uğruna kentlerin fiziğini, kimyasını ne kadar kötü şekilde bozduklarını hep birlikte gördük. Buna karşı her fırsatta ciddi tepkiler koymak zorundayız. Eğer kentli olmak istiyorsak, kentli olmanın sorumluluklarını yerine getirmeliyiz.”

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Konuşmaların ardından 2005 Çevre Hizmet Ödülleri “Özel Ödülü”, İstanbul'da 2005 yılında yaklaşık 3 milyon “İstanbul Lalesi” soğanı dikerek lale bahçeleri oluşturan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile çevreye duyarlı çalışmalarından ötürü Adopen Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sak'a verildi.

Ödül törenine katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı İhsan Şimşek, alınan ödülün kendileri için anlamlı olduğunu belirterek, “Bu yıl 3 milyon lale soğanı dikimi yapıldı. Gelecek yıl çok daha fazlasını düşünüyoruz. Öncellikle hedefimiz, İstanbul Lalesi'nin kazanılması. Yok olma aşamasındaydı, son türlerini bulup, ortaya çıkardık. İstanbul Lalesi'ni tekrar kazanabileceğimizden umutluyuz” diye konuştu.

Törende, “2005 Çevre Hizmet Ödülü”, Türkiye ölçeğinde, çevre değerlerine saygılı olarak uluslararası standartlarda üretim yapılabileceğinin somut örneğini verdiği gerekçesiyle Otokar Otobüs Karoseri Sanayi A.Ş'ye verildi.

PETROL OFİSİ'NE ÇEVRE ÖDÜLÜ

Antalya ölçeğinde yapılan değerlendirmede ise Bayındır-Soğuksu Projesiyle Antalya Muratpaşa Belediyesi'ne, Sorgun kumullarının ve ormanlarının korunması için kamuoyu oluşturma konusunda gösterdikleri başarılı çalışmaları dolayısıyla Side Doğa Gönüllüleri Platformu'na ve kirletici olarak bilinen bir sektörün istenildiğinde uluslararası standartlarda çevre dostu bir tesise dönüştürülebileceğinin örneğini verdiği gerekçesiyle Petrol Ofisi Antalya Terminal Müdürlüğü'ne ödül verildi.

Ödül töreninde konuşan Petrol Ofisi Tedarik Zinciri Yönetimi Direktörü Reha Talu, tesislerinin ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesine sahip olduğunu bildirdi.

Talu, “İlk defa bir akaryakıt dağıtım şirketine bu ödül veriliyor. Petrol Ofisi, vizyonu doğrultusunda akaryakıtın müşteriye sunulmasında verilen hizmetin, teknolojinin en son fırsatlarını değerlendirmesine özen göstererek, terminallerini, istasyonlarını ve ürünlerini modern, yenilikçi ve teknolojik yaklaşımlarla geliştirmektedir” diye konuştu.
2005 Çevre Hizmet Ödülleri Akdeniz Üniversitesi ölçeğinde ise çalışmalarından ötürü AÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ile tatlı su kaynakları ve mağaralar üzerine çalışmalar yapan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu'na sunuldu.

Haberin Devamı

Akdeniz Üniversitesi Çevre Bilim Hizmet Ödülleri de çevre bilimi ve çevre mühendisliği eğitimine bilimsel katkıları dolayısıyla Atılım Üniversitesi'nden Prof. Dr. Selçuk Soyupak ile Beydağları Yüzey Araştırmaları Projesi'ni yürüten Prof. Dr. Nevzat Çevik ve çalışma grubuna verildi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!