97'de seçimden vazgeçti

Güncelleme Tarihi:

97de seçimden vazgeçti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

CHP Lideri Deniz Baykal, sağlıklı bir seçimin bu yıl sonuna kadar yetiştirilemeyeceğini belirterek, CHP'nin ‘‘1997'de seçim'' önerilerini geri çekti. Susurluk fezlekelerinin bir an önce Meclis'e gönderilmesini isteyen Baykal, Meclis'in töhmet altında kaldığını söyledi.

CHP, bu yılın sonunda seçim yapılması ısrarından vazgeçti. CHP Lideri Deniz Baykal, seçimin sağlıklı yapılabilmesi için gereken yasal hazırlıkların bu yıl sonuna yetişmeyeceğinin ortaya çıktığını söyledi.

Baykal, Hürriyet'e yaptığı değerlendirmede sağlıklı bir seçimin, nüfus tesbiti ve seçmen kütüklerinin yenilenmesi hakkındaki yasanın çıkmasından sonra, 1998 Şubat ya da Mart'ında yapılabileceğini söyledi. CHP, bu amaçla nüfus tesbiti yasa önerisinin nasıl çıkarılacağı konusunda iktidar partileriyle anlaşmaya vararak, vermeyi planladığı ‘‘süreyi kısaltma önergesini'' geri çekti. Baykal, sağlıklı seçim zorunluluğunun her parti tarafından anlaşıldığını belirterek, ‘‘Artık kapkaç seçim isteyenler bile, bu gerçeği kabul etme noktasına geldiler'' dedi. Baykal, 7-8 aylık hazırlık süresinde yurtdışındaki vatandaşların oy kullanma hakkı konusunda da hükümetin gerekli çalışmaları yapmasını istedi.

Baykal, 8 yıllık ilköğretim yasasının, yeni hükümetin en önemli varlık nedeni olduğunu belirterek, TBMM'deki yasa tasarısının delinmeden çıkarılması gerektiğini söyledi. CHP kurmayları da bu yasanın ANAP'lı muhafazakarların etkisiyle delinmesi halinde, hükümetin meşruiyetinin tartışma konusu olacağını belirterek, ‘‘Böyle bir durum ortaya çıkarsa, biz DSP'nin hükümetten çekilmesini bekleriz'' değerlendirmesini yapıyorlar.

Baykal, CHP grup toplantısında da Türkiye'nin eğitim yörüngesini yeniden planlamasını istedi. Baykal, okul öncesi eğitimden üniversite sonrası eğitime kadar köklü bir reform yapılmasını istedi.

Baykal, hükümetin varolan olanakları da kullanmadığını belirterek, Susurluk olayı dahil tüm dokunulmazlık fezlekelerinin biran önce Meclis'te karara bağlanmasını istedi. Baykal, Meclis'in töhmet altında kaldığını savunarak, ‘‘TBMM'nin özel bir görevi ihmal içinde bulunduğu ortaya çıkmıştır. TBMM, yargının milletvekillerini sorgulama talebine izin vermiyor. Bu kabul edilemez. Kimse bizden bu konuda sessiz kalmamızı beklemesin'' dedi. Baykal, hükümet kurulurken bu konuda ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ı uyardığını belirterek, ‘‘Artık yeteri kadar zaman geçti. Karma Komisyon birinci iş olarak bu konuyu ele almalı ve fezlekeleri Genel Kurul'a göndermeli. Tüm fezlekeler ele alınmalıdır. Eğer gecikme olursa Meclis Başkanı ve komisyon başkanına mektupla başvuracağım'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!