90 yıl sonra gelen İstiklal Madalyası

Güncelleme Tarihi:

90 yıl sonra gelen İstiklal Madalyası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2011 00:00

1893 Sarıkamış doğumlu Rifat Acarşeki 21 yaşında esir düştü, Rusların elinden kaçarak Kazım Karabekir’in komutasında savaştı.

Haberin Devamı

Evraklarını kaybettiği için yaşamı boyunca İstiklal Madalyası’nı alamadı. Oğlu yıllarca uğraştı ve gazi Acarşeki’nin madalyasını 90 yıl sonra aldı.

1893’TE Sarıkamış’da doğdu. Kurşunların, top seslerinin arasında büyüdü. 1914’te babası Ömer ve kardeşi Tayyar ile Rus askerleri tarafından esir alındı. Babası ve kardeşi şehit düştü, o kaçtı. 1917’den, Eylül 1921’e kadar, önce milis olarak, sonra da Kazım Karabekir komutasında savaştı. Askerlik şubesinde evrakları kaybolduğu için mahkemelere başvurmasına rağmen İstiklal Madalyası’nı göğsüne takamadan yaşamını yitirdi. Oğlu, 77 yaşındaki Fikret Acarşeki’nin çabalarıyla hak ettiği İstiklal Madalyası, geçen yıl gönderildi.

Madalya alamadığına hiç içerlemedi

Fikret Acarşeki, babası Rifat Acarşeki’nin, nam-ı diğer Bardızlı Rifat Şeki’nin birlikte savaştığı arkadaşlarından 46’sının İstiklal Madalyası aldığını anlattı. Babasının buna hiç içerlemediğini belirten Acarşeki, şunları söyledi: “‘Bu kadar savaştın, bir madalya bile vermediler’ diyenlere ‘Madalya yüreğimdeki vatan aşkıdır. Vatanımı, bayrağımı, dinimi ve namusumu korudum. Madalya alacak bir iş görmedim ki’ diyordu. 1972’de Sarıkamış Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, Milli Mücadele döneminde savaştığını mahkeme kararıyla ispatladı. Ancak Askeri Yüksek İdari Mahkemesi isteğini reddetti. Hukuk mücadelesi verirken, 1976 yılında 83 yaşındayken, yaşamını yitirdi. Sarıkamış’ta toprağa verildi.”

Damadı kitabını yazdı

İş Bankası’ndan emekli oğlu 77 yaşındaki Fikret Acarşeki, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan emekli müfettiş damadı 84 yaşındaki Keramettin Şenocak’ın yazdığı “Gazilerin Gazisi Rifat Şeki” kitabını Genelkurmay Başkanlığı’na ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e gönderdi. Avukat Yücel Göktaş, Askeri Yüksek İdari Mahkemesi’ne 2009’da verdiği dilekçenin ardından, İstiklal Madalyası’nın oğlu Fikret Acarşeki’ye verilmesine oy birliğiyle karar verildi. Temmuz 2010’da madalyayı alan Acarşeki, o günden beri emekli olduğu İş Bankası’nın rozetini sol, babasının İstiklal Madalyası’nı da sağ göğsünden hiç çıkarmıyor. Acarşeki, “Bizim maddi bir beklentimiz hiçbir zaman olmadı. Babamın madalyasını alınca çok gururlandım, keşke babam da görebilseydi” dedi.

GAZİLERİN GAZİSİ RİFAT ŞEKİ

Haberin Devamı

Alay Beyi pozu

90 yıl sonra gelen İstiklal Madalyası


Rifat Acarşeki’nin 1926 yılında çekilen bir fotoğrafı. Mustafa Kemal Atatürk’ün Sarıkamış’a gelişi nedeniyle düzenlenen cirit oyunlarında giydiği ‘Alay Beyi’ kıyafetiyle.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!