9 İDAM

Güncelleme Tarihi:

9 İDAM
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

UMUT Operasyonu'nu yürütün Ankara DGM Savcısı Hamza Keleş, 17 sanık hakkında iddianamesini tamamladı. Savcı, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı ve Bahriye Üçok suikastlarının çözüldüğünü açıkladı. Keleş, 17 sanıktan 9'unun ‘Laik anayasal düzeni yıkmaya eylemli kalkışmak’ suçlarından idam cezasına çarptırılmasını talep etti. Keleş, diğer 8 sanığın da yasadışı silahlı terör örgütü kurmak, bu örgütün üyesi olmak ve bu örgüüte yardım ve yataklık yapmak suçlarından cezalandırılmasını istedi.

Keleş, Umut Operasyonu çerçevesinde tutuklanan sanıklarla ilgili iddianemeyi bir basın toplantısıyla açıkladı. Keleş, Ankara 2 Nolu DGM'nin duruşma salonunda 5 dakika süren ve soruları yanıtsız bıraktığı basın toplantısında, 17 sanık hakkındaki iddianamenin tamamlandığını, ‘Tevhit-Selam-Kudüs Ordusu’ isimli yasadışı örgüt aleyhine davanın açıldığını bildirdi.

İRAN PARMAĞI Hazırlanan iddianamede, suikatlarda İran parmağına da yer verildi. Türkiye'ye diplomatik misyon adı altında gelerek bir takım öldürme ve yaralama olaylarını doğrudan veya dolaylı olarak katıldığı ileri sürülen İran elçilik görevlilerinin durumunun Türk kamuoyu tarafından da yakından izlendiği bildirilen iddianamede, Türkiye'de 1988'den sonra yabancı elçilik görevlileri ile laik ve Atatürkçü görüşü benimseyip savunan bilim adamı gazeteci ve yazarlara karşı yaralama öldürme ile sonuçlanan saldırılan başladığı kaydedildi.

İstenen cezalar

Necdet Yüksel, Serhan Özmen, Hakkı Selçuk Şanlı, Yusuf Karakuş, Muzaffer Dağdeviren, Abdülhamit Çelik, Fatih Aydın, Hasan Kılıç ve Mehmet Şahin hakkında, TCK'nın ‘‘Laik anayasal düzeni yıkmaya eylemli kalkışmak’’ suçunu düzenleyen 146/1'inci Maddesi uyarınca idam.

Mehmet Ali Tekin ve Haluk Özçelik hakkında TCK'nın ‘‘Yasadışı silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek’’ eylemini düzenleyen 168/1'inci ve cezada yarıya kadar arttırım öngören Terörle Mücadele Yasası'nın 5'inci maddeleri uyarınca 22 yıl 6'şar aydan az olmamak üzere hapis.

Mehmet Kasap, Mehmet Gürova, Adil Aydın ve Murat Nazlı hakkında TCK'nın 168/2 fıkrasında düzenlenen ‘‘Yasadışı örgüt üyeliği’’ ve TMY 5'inci maddelerine göre 22 yıl 6'şar aya kadar hapis.

Arif Tarı ve Mahmut Koca hakkında TCK'nın ‘‘Yasadışı örgüte yardım ve yataklık yapmak’’ suçunu düzenleyen 169'uncu ve TMY 5'inci maddeleri uyarınca 7 yıl 6'şar aya kadar hapis.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!