820 bin kişi evinden oldu

Güncelleme Tarihi:

820 bin kişi evinden oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2012 12:25

Mali İnsani Yardım Bakanı Vekili Ahmet Ruamba, ülkenin kuzeyindeki yüzbinlerce kişinin çatışmalardan kaçmak için evlerini terk ettiğini belirterek, "7 ay gibi kısa bir sürede 820 bin insanımız ülkenin farklı yerlerinin yanı sıra Burkina Faso, Nijer ve Moritanya'ya sığındı. Sığınmacılar kamplarda ve ailelerin yanında yaşam mücadelesi veriyor" dedi.

Haberin Devamı

Ruamba, bu yılın başında Mali'nin kuzeyindeki silahlı Azavad ve Ensaruddin hareketleriyle Mali ordusu arasında başlayan çatışmaların ardından ortaya çıkan göç sorununu, başkent Bamako'daki AA muhabirine değerlendirdi.

Yerlerinden olan insanların sorunlarının acil çözüm beklediğini ifade eden Ruamba, "7 ay gibi kısa bir sürede, 820 bin insanımız ülkenin farklı yerlerinin yanı sıra, Burkina Faso, Nijer ve Moritanya'ya sığındı. Sığınmacılar kamplarda ve ailelerin yanında yaşam mücadelesi veriyor. 420 bini, güney ile kuzey arasındaki sınır kenti Mopti'ye, 170 bini Bamako'ya yerleşirken geriye kalan vatandaşlarımız da ülke dışına gitti" bilgisini verdi.

DIŞ MÜDAHALE KONUSU

Mali'de geçtiğimiz Mart yapılan askeri darbenin ardından kurulan geçici hükümette 45 bakanlık olduğunu belirten Ruamba, İnsani Yardım Bakanlığı'nın da insani krizin artmasına paralel olarak kurulduğunu kaydetti. Ruamba, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Fakirlere, düşkünlere, hastalara, yaşlılara ve yetimlere yardım ediyoruz. Her yılın Ekim ayında Mali çapında devletin bir yardım seferberliği oluyor. Bu yıl 'Bütün aylar Ekim'dir' parolasıyla yardım yapıyoruz. Mali Yüksek İslam Konseyi kuzey bölgesine yardım götürdü. Kuzeydeki gruplar, Yüksek İslam Konseyi aracılığıyla gelen yardımları kabul ediyor. Diğer örgütlerin yardımlarını kabul etmiyor. Mali'ye (BM Güvenlik Konseyi öncülüğünde kuzeye) dış müdahale olursa sorunlara yol açar ama mevcut durumdan daha kötü olmaz. Kuzeydeki gruplar Malili değil; Pakistan, Fransa ve Tunus'tan gelen insanlardan oluşuyor. Bölgeyi zorla ele geçirdiler."

Türk Kızılayı'nın Mali'de önemli bir insani yardım faaliyeti gerçekleştirmekte olduğuna dikkati çeken Ruamba, Mali'nin daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Ruamba, "Türkiye, Mali'ye yardım eden 4 ülkeden biri. Diğerleri Mısır, Fas ve Cezayir. Türkiye'nin çok büyük hassasiyeti var ve bunu çok takdir ediyoruz. Yardımlar konusunda Türkiye hep bizim yanımızda ve böyle devam edilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!