800 yıllık hat eseri müzayedede

Güncelleme Tarihi:

800 yıllık hat eseri müzayedede
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2012 00:00

Haberin Devamı

ASAR-I Atika Müzayede ve Sanat Galerisi’nin yeni müzayedesi 18 Şubat’ta Conrad Oteli’nde gerçekleştirilecek. Osmanlı Şaheserleri Müzayedesi’nde 382 eser satışa sunulacak. Müzayedenin en dikkat çekici parçalarından biri Yakut İbn-i Abdü’l Musta’sımi’nin yaptığı hat levha. ‘Hattatların kıblesi’ olarak kabul edilen ‘Kitab-ı Usbiyye/ Yedi Gün Duası’ adlı hat eserinin yeni bulunan yedinci nüshasına paha biçilemedi. Eser, teklifle satışa sunulacak.
Bugüne kadar üçü Türkiye’de, üçü de başka ülkelerde olmak üzere altı nüshası olduğu bilinen ‘Kitab-ı Usbiyye’ adlı eserin yeni bulunan nüshası hakkında sanat galerisi sahibi Can Önen, “Eser, bugüne kadar dünyada ilk kez satışa çıkıyor. Yakut İbn-i Abdü’l Musta’sımi, hat sanatının kurucusu ve Türk hat sanatına yön veren bir hattat. Şeyh Hamdullah, Musta’sımi’nin kitaplarına bakarak, ekolünü oluşturuyor ve Türk hat sanatı dünyada zirveye çıkıyor. Bu nedenle de bu kitap çok önemli. Kitap, yaklaşık 750-800 yaşında’’ şeklinde konuştu. Dünyada bugüne kadar Yakut İbn-i Abdü’l Musta’sımi’nin sadece kendi el yazısıyla yazdığı Kur’an-ı Kerim’in dört sayfası satışa sunuldu. Bu dört sayfa da 1 milyon 700 bin pounda alıcı bulmuştu. Müzayede, 18 Şubat Cumartesi günü saat 14.00’te Conrad Otel, Balo Salonu’nda gerçekleştirilecek. Tel: (212) 291 16 25.

Haberin Devamı

13. İstanbul Bienali’nin küratörü Fulya Erdemci

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding sponsorluğunda 2013 sonbaharında düzenlenecek 13. İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü Fulya Erdemci üstlenecek. 13. İstanbul Bienali’nin küratörlüğüne davet edilen Fulya Erdemci, halen Amsterdam’daki SKOR Sanat ve Kamusal Alan Vakfı’nın direktörlüğünü yürütüyor. 1994-2000 yılları arasında İstanbul Bienali’nin direktörlüğünü yürüten ve çalışmalarını İstanbul ve Amsterdam’da sürdüren küratör ve yazar Fulya
Erdemci, geçen yıl Venedik Bienali 54. Uluslararası Sanat Sergisi’nde Türkiye Pavyonu’nun küratörlüğünü yapmıştı.

‘Altın Tasma’ Uggie’nin oldu

‘THE Artist’ filminin dört ayaklı sevimli oyuncusu Uggie, bir filmde oynayan en başarılı köpek seçilerek bu yıl ilki dağıtılan ‘Altın Tasma’ ödülünün sahibi oldu. Los Angeles’taki Hyatt Regency Century Plaza otelde yapılan ödül töreninde bu kez kırmızı halıdan köpekler yürüdü. ‘NCIS’ dizisinde rol alan Pauley Perrette ile ‘Hot in Cleveland’ dizisinin yıldızı Wendie Malick’in sunduğu bir saatlik ödül töreninde 10 yaşındaki Jack Russell Terrier cinsi Uggie, ‘The Artist’ ve ‘Water for Elephants’ filmlerindeki performansıyla ‘Altın Tasma’ ödülüne layık görüldü. Uggie’nin, ‘The Artist’ filminin on dalda aday gösterildiği Oscar ödülleri dağıtım törenine katıldıktan sonra emekliye ayrılması bekleniyor. Bu arada ‘Yabancı Filmde En İyi Köpek Performansı’ ödülü ise Avustralya yapımı ‘Red Dog’ filminin yıldızı Koko’ya verildi. ‘Dizilerde En İyi Köpek Performansı’ ödülünü ise ‘Modern Family’ dizisinde Stella’yı canlandıran Fransız bulldog cinsi Brigitte kazandı. m A.A

‘Langa Bostanı’ 900 bin lira

Haberin Devamı

Müzayedede, Osmanlı ressamları içinde empresyonizmin en önemli temsilcilerinden olan, renk ve ışık ustası Nazmi Ziya’nın ‘Langa Bostanı’ isimli yağlı boya tablosu da 900 bin liradan satışa çıkacak. Şevket Dağ, İbrahim Çallı, Ömer Adil, Devrim Erbil, Zeki Ormancı, Selim Turan, Burhan Uygur, Nejad Melih Devrim ve Nuri İyem’in de aralarında bulunduğu ressamların tabloları da müzayedede alıcısını bekleyecek.

Krek Tiyatro’yu Almanya’da 400 kişi izledi

KREK Tiyatro Topluluğu’nun ‘Bayrak’ ve ‘Güzel Şeyler Bizim Tarafta’ oyunları Almanya, Mülheim ‘Theater an der Ruh-Szene İstanbul’ festivalinde iki gün boyunca sahnelendi. Berkun Oya’nın yazıp yönettiği; Bartu Küçükçağlayan, Öykü Karayel, Tülin Özen ve Ozan Çelik’in rol aldığı ‘Güzel Şeyler Bizim Tarafta’ ile Okan Yalabık, Canan Ergüder, Ozan Çelik ve Ulaş Tuna Astepe’nin rol aldığı ‘Bayrak’ı; Almanca üstyazı ile yaklaşık 400 kişi izledi. Oyunlar, büyük beğeni kazandı.

Haberin Devamı

Sipariş verdiği eseri seslendirmeye geldi

Amerika’nın önde gelen klasik müzik saksofoncularından Kenneth Radnofsky, genç besteci Barış Perker’in Alto Saksofon Konçertosu’nu seslendirmek üzere Türkiye’ye geldi. Radnofsky, siparişi üzerine yazılan eseri perşembe ve cuma akşamı İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde yorumlayacak.

Serhan YEDİG
Dünyanın önde gelen yorumcu ve topluluklarından eser siparişi alan genç Türk bestecilerin sayısı artıyor. Hasan Uçarsu’nun çellist Yo-Yo Ma, Zeynep Gedizlioğlu’nun Arditti Dörtlüsü, Fazıl Say’ın Salzburg Mozarteum Orkestrası’ndan aldığı beste siparişlerinden sonra Barış Perker, Amerikalı klasik müzik saksofoncusu Kenneth Radnofsky için Alto Saksofon Konçertosu besteledi. Radnofsky, eserin prömiyerini Dorian Wilson yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) eşliğinde perşembe akşamı Kültür Üniversitesi’nde yapacak. Cuma akşamı da Fulya Sanat Merkezi’nde ikinci kez yorumlayacak.
Sonatı sevdi
konçerto istedi
Amerika’nın Boston kentinde çalışmalarını sürdüren Barış Perker, Johns Hopkins Üniversitesi Peabody Konservatuvarı’ndaki doktora çalışması sırasında Rad- nofsky ile tanıştı. Önceki yıl, bir konser sonrasında kuliste sanatçıya ‘Alto Saksofon ve Piyano İçin Sonatı’nı verdi. Perker, bu tanışma için cesareti sanatçının YouTube’deki çağrısından aldığını söylüyor.
“Radnofsky’nin adını Peabody’deki kompozisyon öğretmenim Christopher Theofanidis’ten duymuştum. İnternette araştırma yaparken YouTube’de videosuna rastladım. Genç bestecileri, ünlü yorumcularla tanışmaya, onlara eserlerini sunmaya davet ediyordu. Eserimi aldıktan bir süre sonra arayıp beğendiğini, seslendirmek istediğini söyledi. Ardından başka eserlerim varsa onları da yorumlamak istediğini, hatta konçerto yazarsam seslendireceğini öğrendim. Konçerto yazma fikri böyle ortaya çıktı.”
Perker, üç bölümden oluşan konçertoyu altı ayda besteledi.MSGSÜ Devlet Konservatuvarı mezunu olan Perker, konçertosunda öncü kabul ettiği Adnan Saygun’un eserlerine göndermeler yapıyor.

MÜZİK MİSYONERİ

Haberin Devamı

Boston Üniversitesi ve New England Konservatuvarı öğretim üyesi Radnofsky (59), yaklaşık 20 yıldır ABD ve Avrupa’nın önde gelen orkestralarıyla konserler veriyor. Yayımlanmış sekiz albümü arasında Kurt Masur yönetiminde New York Filarmoni, Bernard Haitink yönetiminde Boston Senfoni’yle yaptığı kayıtlar bulunuyor. Radnofsky, yorumculuğunun yanı sıra çağdaş müziğin yaygınlaşması, genç bestecilerin teşvik edilmesi amacıyla müzik misyoneri gibi çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!