8 Yıl’a merhaba

Güncelleme Tarihi:

8 Yıl’a merhaba
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyet tarihimizin en önemli reformu olarak nitelendirilen ‘‘Kesintisiz 8 yıl zorunlu temel eğitim’’ coşkulu şekilde başladı.

Uzun süredir ülke gündemini oluşturan kesintisiz zorunlu 8 yıllık temel eğitim için dün tüm yurtta törenler düzenlendi. Demirel, yeni öğretim yılını, İstanbul Üsküdar'da, merhum öğretmen Necmiye Güniz anısına yaptırılan ilköğretim okulunun açılışında yaptığı konuşmayla başlattı. Demirel, Türkiye'de bugün ilkokula giden 100 çocuğun ancak 70'inin ilkokuldan sonra eğitime devam ettiğini vurgularken şöyle dedi: ‘‘Şimdi kalan 30 çocuk okula gitmesin mi? Gitmesin de ne yapsın? Herkese soruyorum, ne yapacaksınız 12 yaşındaki çocuğu? Ne yaptıracaksınız çocuğa?’’

Tahriklere kanmayın

Milletin dinini öğrenmesine hiçbir engel olmadığını, Anayasa'da din dersleri mecburiyeti yer aldığını hatırlatan Demirel, ‘‘Onun içindir ki gelin tahriklere kanmayın. Yüzde 99.9'u Müslüman olan bir ülkede çocukların dinlerini öğrenmesine kim mani olabilir’’ diye konuştu. Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, Ankara Batıkent Orhan Eren İlköğretim Okulu'ndaki törende öğrencilere, ‘‘Siz çok iyi yetişeceksiniz, bu sistemin ilk öğrencilerisiniz’’ dedi. Uluğbay, Atatürk'ün ulusu çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak istediğini, bunun da eğitimle olacağını anlattı.

Bir okul, bin camiye bedel

Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel Lisesi'ndeki törene, sağırlaşan kulaklara, körleşen gözlere ve taşlaşan kafalara, burada yaşanan güzelliği ‘‘çakmak’’ için katıldığını belirtti. Özden, ‘‘Bir okul bin camiye bedel. Ben doğru bildiğimi söylerim’’ dedi. Kesintisiz eğitimin, İlköğretim Haftası'yla başlaması nedeniyle, İstanbul Galatasaray Lisesi önünde toplanan bazı okulların öğrenci ve öğretmenleri marşlar eşliğinde Taksim Cumhuriyet Anıtı'na kadar yürüyüp anıta çelenk koydular.

Her fedakârlığı göze aldık

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel: ‘‘Çağdaşlığı kimse reddedemez. Bu çok önemli bir adımdır. Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana yürütülen uygarlık mücadelesinin önemli adımlarından birini, eğitimin her kademesiyle çağdaşlaştırılarak tüm ülkeye yayılması oluşturmaktadır. Temel eğitimin kesintisiz 8 yıla çıkarılması en büyük reformlardan biridir. Bu çok önemli bir adımdır. Devlet, 8 yıllık kesintisiz eğitimin gerçekleştirilebilmesi için her çeşit fedakârlığı göze almaktadır. Ülkemin bütün çocukları okuyacaktır.’’ Demirel dün Östanbul’da 6 okulu hizmete açtı.

Halkın desteğiyle başaracağız

Başbakan Mesut Yılmaz: ‘‘Hükümetimiz, cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden biri olan kesintisiz 8 Yıl Eğitim Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi çalışmalarına dört elle sarılarak, eğitimde nitelik ve niceliği artırmayı hedeflemiş ve proje 1997-1998 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konmuştur. Ülkemizin yıllardan beri ihtiyaç duyduğu ve eğitimde bir reform niteliği taşıyan bu proje ile ulaşmayı beklediğimiz hedeflerin, halkımızın, sonsuz ve değerli desteği ile başarıyla gerçekleşeceğine inancım tamdır.’’

8 yılı mutlaka durduracağız

8 yıllık ilköğretim dün başlarken DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, yasaya eleştiriler yağdırdı. Çiller, yaptığı yazılı açıklamada, 8 yıllık ilköğretimi Türkiye'nin gündemine ilk kendilerinin getirdiğini, ancak mevcut yasanın bilimsel gereklerin değil, ideolojik bir saplantının eseri olduğunu öne sürdü. Çiller, bu uygulamayı mutlaka durduracaklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!