8. sınıftan sonra, Anadolu lisesi imkânı

Güncelleme Tarihi:

8. sınıftan sonra, Anadolu lisesi imkânı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kesintisiz 8 yıllık eğitime geçişle birlikte, Anadolu liselerine öğrenci alımını 2001 yılına kadar dondurmayı planlayan Milli Eğitim Bakanlığı, bundan vazgeçti. Bakanlık, bu yıl ilköğretim 8. sınıftan mezun olacak, yaklaşık 500 bin öğrencinin merakla beklediği Anadolu liselerine giriş sınavını, ‘lise’ düzeyinde yapma kararı aldı.

Merkezi sistem sınavlarıyla ilgili takvimin işlemesi gerekirken, hiçbir açıklama yapmayan Bakanlıkta, ‘gizli’ kayıtlı bir çalışma yürütüldüğü öğrenildi. Anadolu liseleri dahil merkezi sistemle yapılan diğer okullara giriş sınavlarına ilişkin alternatif modellerin yer aldığı çalışmanın, en kısa sürede Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'a sunulacağı bildirildi.

Üzerinde ağırlıkla durulan alternatife göre, bugüne kadar ayrı yapılan merkezi sistem sınavları, ortak olacak. 1998 Anadolu ve Fen liseleri, Anadolu Öğretmen, Anadolu İmam-Hatip ile Anadolu Teknik, Anadolu Meslek ve Kurumlara ait okullara girişte, tek sınav yapılacak. Söz konusu liselerin önünde bulunan hazırlık sınıflarına öğrenci alımını sağlayacak olan ortak sınavda, üniversite yerleştirme sınavı (ÖYS) benzeri bir sistem uygulanacak. Önümüzdeki günlerde Uluğbay tarafından basın toplantısıyla açıklanmasının planlandığı bildirilen yeni sistemin işleyişi şöyle:

TEK SINAV

Bugüne kadar merkezi sistemle öğrenci alınan bütün okulların giriş sınavı, aynı gün, tek oturumda gerçekleştirilecek. Yalnız 8. sınıf sonunda yapılacak sınava başvuruda da tek kılavuz geçerli olacak. Sınavda, öğrencilere üniversite sınavında olduğu gibi, testlerin yer aldığı tek kitapçık yöneltilecek.

BAŞARI ORTALAMASI

Ortak sınavda, üniversite sınavına benzer bir sistem uygulanacak. Öğrencinin yerleştirilmesinde, sınav puanı ve tercihin yanısıra, İlköğretim Başarı Ortalaması da (İÖBO) etkili olacak.

OKULLARA KATSAYI

Sınavla öğrenci alacak okullar, verdikleri eğitimin özelliği ve niteliklerine göre ayrılacak. Her okula, özelliğine uygun ağırlık katsayısı verilecek. Öğrenci, sınavda, tercih ettiği okulun niteliklerine uygun değerlendirilecek. Öğrenci, tercihlerine, tercih sırası ve puanı esas tutularak yerleştirilecek.

TERCİHTE SINIRLAMA

Ortak sınavda, tercih sistemi de sil baştan değişecek ve ‘ana okul’ sistemi uygulanacak. Buna göre, kılavuzda ‘ana’ okullar olacak. Anadolu mesleki-teknik okullar ile kurumlara ait okullar bir bölümü, Anadolu liseleri, fen liseleri ve Anadolu öğretmen liseleri diğer bölümü oluşturacak. Öğrenciler, bu bölümlerdeki okullardan, belli sayıda kalmak kaydıyla tercihte bulunabilecek.

KOLEJLERE AYRI SINAV

Bu arada, önceki yıllarda merkezi sistem sınavı dışına çıkan ve ayrı sınav yapan özel okulların, yeni sistem kapsamına alınıp alınmayacağına kesin karar verilmediği bildirildi.

Halen bir bölümü sınavsız öğrenci alan özel okullar, sistem kapsamına ancak, kurallara uymak koşuluyla dahil edilecekler. Bu durumda, özel okulların merkezi yerleştirme dışında öğrenci almamayı kabul etmeleri gerekecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!