7 tepede kutlama

Güncelleme Tarihi:

7 tepede kutlama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2010 00:00

İstanbul dün gece ‘2010 Avrupa Kültür Başkenti’ olmanın coşkusunu yaşadı.

Haberin Devamı

MUHTEŞEM TÖRENİN FOTOĞRAFLARI

Kutlamaların startı Haliç Kongre Merkezi’nden verildi. Çeşitli etkinliklerle 7 ayrı yerde kutlamalar yapıldı. Haliç’teki Havai Fişek gösterisini Gül ve Erdoğan çifti birlikte butona basıp başlattı.

İSTANBUL, dün gece 7 ayrı noktasında gerçekleştirilen görkemli törenler, gösteriler ve konserlerle 2010 Avrupa Kültür Başkenti oldu. Resmi açılış töreni, Haliç Kongre Merkezi’nde yapılırken, buradan verilen startla, kentin 6 ayrı semtinde konser ve gösteriler düzenlendi. Haliç, Sultanahmet, Taksim, Kadıköy, Pendik, Bağcılar ve Beylikdüzü’ndeki kutlamalara yağışa ve soğuk havaya rağmen on binlerce İstanbullu katıldı.

Tören geç başladı

7 tepede kutlama



Haliç Kongre Merkezi’ndeki törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğan’la birlikte, bakanlar, yabancı bakanlar, diplomatlar, dini temsilcilerin de olduğu 5 bin davetli katıldı. Protokolde sanatçı kıtlığı, koordinasyonun başındaki Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın törenden saatler önce, kimsenin gücenmemesini dilediği kadar vardı. Konukların çok olması nedeniyle Türkiye Hahambaşısı İsak Haleva’ya yer bulunamadı.
Bunun üzerine Haleva salondan ayrıldı.

Saat 18.30’da başlayıp 20.10’da bitmesi planlanan açılış, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın salona geç gelmesi sebebiyle 19.04’te başlayabildi. 2010’u çağrıştıran saat 20.10’da başlaması planlanan Haliç’teki ışık ve havai fişek gösterisi 1 saat 20 dakika gecikmeyle yapılabildi. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın birlikte butona basarak başlattıkları havai fişek gösterisi ilgiyle izlendi.

Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada, Bizans İmparatoru Konstantin’den Atatürk’e kadar şehre güzellik katan herkese teşekkür ederek, “İstanbul her köşesiyle tarih kokan bir şehirdir. Şehrin her katmanı tarihin bir sayfasıdır. İstanbul’un rengi, kokusu, sesleri tüm dünya şehirlerinden farklıdır. İstanbul biraz Saraybosna, biraz Kudüs, biraz Paris, Viyana, Madrid, Bağdat’tır. Şam’dır. Amman’dır. Ama İstanbul en çok da İstanbul’dur. İstanbul sevinirse Kahire, Beyrut, Bakü, Üsküp sevinir. İstanbul hüzünlenirse insanlık hüzünlenir” diye konuştu.

İstanbul’un büyüsü

Konuşmaların ardından MFÖ, Sertap Erener, Zuhal Olcay, Fatih Erkoç, İstanbul Senfoni Orkestrası ve Devlet Opera Korosu, Sefarad Sinagog İlahileri Korosu’nun da aralarında bulunduğu sanatçılar, Yekta Kara’nın hazırladığı İstanbul Büyüsü adı verilen gösteriyi sundu. Özel hazırlanan 600 metrekare büyüklüğündeki sahnede kesintisiz olarak toplam 65 dakika süren “İstanbul Büyüsü” Cüneyt Türel’in seslendireceği Orhan Veli’nin “İstanbul’u Dinliyorum, Gözlerim Kapalı” isimli ünlü şiiri ile başladı. 24 farklı eserin seslendirildiği gösteri Mozart’ın Türk Marşı’nın ardından çalınan Beethoven’in 9. Senfonisi ile tamamlanırken izleyicileri büyüledi.

6 bölgede konser

Haberin Devamı

Kutlamalar çerçevesinde Taksim’de Tarkan, Kadıköy’de Mor ve Ötesi, Beylikdüzü’nde Nil Karaibrahimgil, Sultanahmet’te Mercan Dede, Pendik’te Kıraç ve Bağcılar’da da Zara konser verdi. Kutlamalarda herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için İstanbul’da çok yoğun güvenlik önlemeleri alınırken, şehrin bazı yerlerinde de yollar trafiğe kapatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!