7 satırlık termik santral raporu

Güncelleme Tarihi:

7 satırlık termik santral raporu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2008 19:40

İZMİR İl Genel Meclisi, Enka tarafından Aliağa’ya yapılmak istenen termik santral için inceleme yapmak amacıyla Çevre Komisyonu’nu görevlendirdi. 3 AKP’li, 2 CHP’li toplam 5 üye inceleme sonucu 7 satırlık rapor hazırladı. Rapora CHP’li üyeler muhalefet etti.

Enka’nın Aliağa’ya yapacağı ithal kömür ile çalışan termik santral ile ilgili olarak araştırma yapan İzmir İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu’nun raporu Meclis’in bugün yapılan toplantısında görüşüldü. Toplamı 7 satırdan oluşan komisyonun raporunda santralin yapıldığı yere gidilerek inceleme yapıldığı belirtilerek, “İlçe kaymakamlığı, belediye başkanlığı ve santralin kurulacak olan bölgeye gidilerek gerekli bilgiler alınmıştır. Ayrıca yüklenici firma ile görüşülmüş olup çevre duyarlılığımız kendilerine iletilmiş, olabilecek çevre kirliliği konusunda uyarılmıştır. Yapılan çalışmalar çerçevesinde gerek kamu, gerekse yerel yönetimlerden olumsuz tepki gelmemiştir. Yapılacak çalışmaları meclisimiz daha geniş bilgi almak isterse ilgili firma yetkilileri davet edilerek sunum yapabileceklerini söylemişlerdir. Meclisimizin olurlarına arz ederiz” denildi. Raporu komisyonun AKP’li üyeleri Refik Konur, Sadi Ataman ve Eflatun Saygılı imzalarken, CHP’li üyeler Serdar Değirmenci ve Vedat Aksoy muhalefet şerhi koydu.

RAPOR GİBİ MUHALEFET ŞERHİ

Yaklaşık bir sayfayı bulan muhalefet şerhinde ise özetle 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun, il özel idaresini toprağın korunmasıyla görevlendirdiğini, kurulacak 800 mgw gücündeki termik santralin ithal kömürle çalışacağı, günde ortalama 7 bin ton kömür yakılacağı ve arıtma yapılmazsa atmosfere 50 bin ton kükürtdioksit salınacağı vurgulandı. Bunun da başta Aliağa olmak üzere İzmir’e kadar hava kirliliğine neden olacağı anlatılan muhalefet şerhinde, “O bölgedeki insan yaşamı olumsuz yönde etkiyeceği, bölgede zaten iyi olmayan tarım, balıkçılık, turizmin ciddi şekilde olumsuz etkileneceği, enerji ihtiyacının alternatif enerji kaynaklarına yöneltilmesi gerekiyor” denildi.

TARTIŞMA YARATTI

Rapor ve şerhin okunmasının arından İzmir İl Genel Meclis Başkanı AKP'li İsmail Yılmaz ile AKP’li üyeler arasında tartışma yaşandı. Yılmaz, 5302 Sayılı Yasa’nın 6'ncı maddesinin kendilerine toprakları koruma görevi verdiğini belirterek, “Buradaki toprakları koruma kavramı asker gibi korumak değildir. Eğer bu termik santral çevreyi ve toprakları kirletecekse bizim koruyacak toprağımız olmaz o yüzden bu konudaki hassasiyetimizi dile getirmeliyiz. Bu duyarlılığımızı anlatacak ve termik santrale onay verecek kuruluşlara İzmir Valiliği kanalıyla gönderilecek bir temenni kararı alınmasını öneriyorum” dedi. AKP’li üyeler ise yasanın 6'ncı maddesindeki ‘toprağı koruma görevinin’ damla sulama yapma, ağaçlandırma, sulama yapma olarak algılanması gerektiğini; zaten geniş olan özel idare çalışma alanının daha da genişletilmemesi gerektiğini, termik santral yapmak için kendilerinden izin alınmadığını bu nedenle de bunun meclisin görevini olmadığını söylediler. İsmail Yılmaz ile AKP’liler arasında toprağı koruma kavramı, il özel idareleri yasasının yeterli olup olmadığı üzerine yapılan kısa tartışmanın ardından Meclis oy birliği ile temenni kararı aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!