7 bin yıl önce Boğaz yoktu

Güncelleme Tarihi:

7 bin yıl önce Boğaz yoktu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Engin Meriç ve 8 kişilik ekibi, Beykoz Selviburnu ile Tarabya arasındaki deniz dibinde 5 noktada yaptıkları sondajlar sonucu, Boğaz'da 7 bin bin yıl önce su olmadığını ortaya koydular.

65 metrelik vadi

Ekip, İstanbul'un 2000'li yıllardaki su ihtiyacını karşılamak için DSİ Genel Müdürlüğü'nün 'Melen Projesi'yle ilgili olarak 2 yıl önce çalışmalara başladı. Beykoz Selviburnu ile Tarabya arasındaki denizin altındaki kara parçasında 45 metre derinliğe inildi. Burada genç çökel kalınlığı ile sarı renkli kavkılı kumlara rastlandı. Prof. Dr. Meriç, elde edilen bulgular çerçevesinde İstanbul'un 7 bin yıl önce Anadolu ve Avrupa diye ikiye ayrılmadığını, Boğaz'da 65 metreye kadar inen bir vadinin yer aldığının belirlendiğini ve kesinlikle su izine rastlanmadığını söyledi.

Prof.Dr. Meriç ile ekibi, Selviburnu ile Tarabya arasındaki Boğaz sularında 41 derece Kuzey, 29 derece Doğu mevkiinde 5 noktada sondaj yaptı. Bu noktalardan alınan 39 çeşit tek hücreli ve eklembacaklı canlı türlerini araştıran Prof.Dr. Meriç, ‘‘Araştırmalarımızda bu canlıların bazılarının 500 bin, bazılarının da 2 milyon yıldır buralarda yaşadıkları ortaya çıktı’’ dedi. Prof. Dr. Meriç, elde edilen bulgular çerçevesinde İstanbul'un 7 bin yıl önce Anadolu ve Avrupa diye ikiye ayrılmadığını, Boğaz'da 65 metreye kadar inen bir vadinin yer aldığının belirlendiğini ve kesinlikle su izine rastlanmadığını belirtti. Buzulların 7 bin yıl öncesinde erimeye başladığına dikkat çeken Prof.Dr. Meriç, bu oluşum sırasında Akdeniz'in İstanbul'a kadar geldiğini ve Boğaz'ı oluşturan vadiyi sular altında bırakarak Karadeniz ile birleştiğini söyledi.

Çalışmalarını Mayıs ayında Ankara'da 52'ncisi düzenlenen 'Jeoloji Kurultayı'na sunduklarını ve büyük ilgi gördüğünü belirten Prof. Dr. Meriç, ‘‘Boğaz'ın bugünkü halini 7 bin yıl önce yaşanan olaylar sonucunda aldığı kesinlik kazandı’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!