7/7 dehşeti

Güncelleme Tarihi:

7/7 dehşeti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2005 01:53

  İngiltere'nin 11 Eylül'ünden çarpıcı fotoğraflar

İngiltere’nin başkenti Londra, 2. Dünya Savaşı’ndan beri şehri vuran en büyük saldırıyla sarsıldı. Dün sabah, metro ve otobüslere eşzamanlı olarak düzenlenen dört saldırı ile dünya şoke oldu.

2012 Olimpiyatları’nın evsahipliğinin Londra’ya verilmesinden bir gün sonra gerçekleşen saldırılarda, 50 kişi öldü, 700’ün üzerinde yaralı var. İskoçya’daki G-8 Zirvesi’nin başladığı sırada meydana gelen patlamalar, El Kaide’nin imzasını taşıyor.

2012 Olimpiyatları’nın ev sahipliğini kazanma sevinciyle güne başlayan İngiltere’nin başkenti Londra, dün sabah saatlerinde patlayan ve toplu taşıma sistemini hedef alan bombalı dört saldırıyla şoke oldu. Sabah trafiğinin en yoğun olduğu saatlerde meydana gelen koordineli patlamalarda, 50 kişi öldü, 45’i ağır 700 kişi de yaralandı.

G-8 YENİ BAŞLAMIŞTI

İskoçya’da G-8 zirvesinin başladığı gün, Londra’dan ilk olarak, metro istasyonlarında patlama olduğu haberleri geldi. İlk patlama, Circle Line adlı hattaki bir trende, Londra’nın finans merkezindeki Moorgate istasyonuna 100 metre kala yerel saatle 8:51’de gerçekleşti. 5 dakika sonra gelen ikinci patlama, Piccadilly hattındaki Kings Cross ve Russell Square istasyonları arasında meydana geldi. 9:17’deki üçüncünün patlamanın ise, H&C hattındaki Edgware istasyonu civarında tünele yerleştirilen bombanın patlaması sonucu gerçekleştiği ve en az 2 treni etkilediği bildirildi. Yarım saat sonra, British Museum yakınındaki Wobern Place’te çift katlı otobüs havaya uçtu.

Metro hatlarında 43 kişi, otobüste 7 kişi öldü. Görgü tanıkları, otobüste en az 15 kişinin öldüğünü iddia etti. Yaralılardan 45’inin durumunun ‘çok kritik’ olduğu belirtildi.

TAM BİR KAOS YAŞANDI

Patlamadan doğrudan etkilenen vagonlardan yaralılar zorlukla çıkarılırken, felç olan metro ağında mahsur kalan yolcular da panikle camları kırarak kendi çabalarıyla dışarı çıktı. Londra ve İskoçya’nın Edinburgh kentinde bulunan iki şüpheli paket bomba imha uzmanları tarafından fünyeyle patlatıldı. Otobüs ve tren seferleri durduruldu, metro ağı, ağır silahlı polisler ve özel köpeklerle arandı. Hastaneler alarm durumuna geçirildi. Cep telefonları çalışmadı. Tiyatrolar kapatıldı.

İlk aşamada, paniği engellemek amacıyla metrodaki patlamaların bir elektrik arızası nedeniyle gerçekleştiğini açıklayan yetkililer, otobüse düzenlenen saldırının ardından gerçek durumu açıkladı. İngiliz yetkililerin çok soğukkanlı olduğu, kentte panik yaşanmaması için önlem aldığı gözlendi. Polis, saldırıların süreceğine yönelik bir belirtinin de bulunmadığını açıkladı. Tipik bir El Kaide saldırısı olarak görülen terör eylemini, örgütün daha önce ismi duyulmamış ‘Avrupa’daki El Kaide’nin Gizli Tugayı’ adlı hücrenin üstlenmesi de soru işaretlerini arttırdı.

Londra’nın 11 Eylül’ü

11 Eylül 2001’de ABD’yi hedef alan saldırılar literatüre Amerikalılar önce ayı, sonra günü yazdıklarından ‘9/11’ saldırıları olarak geçti. 11 Mart 2004’te meydana gelen Madrid saldırıları ise ‘3/11’ ya da ‘11/3’ diye anılıyordu. Londra saldırılarının ise 7’nci ayın 7’sinde düzenlenmesi dikkat çekici.

Türk lokantasının önünde patladı

HENÜZ Londra’daki terorist saldırılarında Türk ölüp ölmediği kesin olarak bilinmiyor, ama Russell Square’de patlayıp kırmızı otobüsün tavanını uçuran bombalı saldırıdan bazı Türklerin kılpayı kurtuldukları öğrenildi. Patlamalardan biri Türklerin çalıştırdığı Toscana restoranı önünde gerçekleşti. Bombanın patladığı otobüse 500 m mesafedeki Fransız lokantası Denise’de garson olarak çalışan soyadını vermek istemeyen Zeynep adında bir Türk olaydan ucuz kurtulduğunu anlatırken ‘Allahtan bugün işe biraz geç gittim. Bomba saat 9.40’da patlamış. Ben de yaralananlar veya ölenler arasında olabilirdim’ dedi. Londra’da sabah saatlerinde art arda gerçekleşen patlamalar sonrası, olay yerinde olduğu anlaşılan Ali Kemalettin isimli bir Türk Sky News’a cep telefonundan yolladığı mesajda ailesine, ‘İyiyim’ haberi yolladı.

Canlı bombanın intihar saldırısı mı

LONDRA’nın güvenliğinden sorumlu Metropolitan polis teşkilatının şefi İan Blair, paniği engellemek amacıyla ilk aşamada terör saldırısı gerçekleştiği inkar edilse de, ilk patlamalardan bir süre sonra bunun bir terörist eylem olduğunu doğruladı. Yapılan ilk açıklamalarda, otobüsteki patlamaya büyük ihtimalle canlı bombanın neden olduğu açıklansa da, daha sonra bu açıklama geri çekildi. Büyük titizlikle yürütülen ilk araştırmalarda, metro istasyonlarındaki patlamalardan birinin enkaza çevirdiği trende, patlayıcı maddeye rastlandığı ve gerekli analizlerin yapıldığı bildirildi.

Buckingham Sarayı’nda bayraklar yarıya indi

Kraliyet Ailesi’nin yaşadığı Buckingham Sarayı çevrilerek polis kordonuna alındı. G8 Zirvesi’nin ilk günü, dünya liderlerine yemek verip evsahipliği yapan Kraliçe Elizabeth de, Başbakan Blair gibi zirveyi yarıda bırakarak Londra’ya geri döndü. Kraliçe’nin isteği üzerine, Saray’ın bayrakları, saldılarda ölenler anısına yarıya indirildi.

Saldırıdan önce İsrail Büyükelçiliğini uyardılar

Bombalar peş peşe patlamaya başlamadan önce İngiliz polisinin, Londra’daki İsrail Büyükelçiliği’ni olası saldırılar konusunda uyardığı anlaşıldı. İsrail, patlamalardan birinin meydana geldiği metro istasyonunun üstünde bulunan bir otelde ekonomik konferans düzenliyordu. İsrail’in Maliye Bakanı Benjamin Netanyahu’nun da konferansa katılması bekleniyordu. Ancak polisten gelen uyarı üzerine otelinde kalmayı tercih etti. İsrail’in Londra Büyükelçisi Zvi Hefetz, saldırıların ardından elçilikte acil durum ilan edildiğini belirtildi.

Otobüsün üstü uçtu

LONDRA’daki kanlı terör saldırısını bire bir yaşayanlar, tanık oldukları dehşeti anlattılar:

Bob Mills: Otobüs enkazını gördüm. Üst katı uçmuştu. Yerde yatan çok sayıda yaralı vardı.

Susan: King’s Cross’ta yürüyorduk. Şiddetli bir patlama duyduk. Başımı çevirdiğimde, bir otobüsün üst katı yok olmuştu. İnsanlar panik içinde koşuşuyordu.

Lucy Miles: Trafik sıkışmıştı ve bekliyorduk. Birden bir patlama duyduk. İnsanlar dehşet içinde koşmaya başladı.

Marin Stevanski: Metro’da büyük bir infilak oldu. Sırtıma cam parçaları geldi. Bir vagonun yanından geçerken, yerde yatan yaralılar gördüm.

Kate Heywood: Kanlar içindeki insanlar, koşarak Aldgate istasyonundan dışarı çıkıyorlardı.

Olimpiyat kutlamaları iptal edildi


Bir gün önce Londra ile 2012 olimpiyatlarına ev sahipliği yapma hakkı kazanan İngiltere’nin sevinci kısa sürdü. Londra’da peş peşe yaşanan bombalı saldırıların ardından olimpiyat ile ilgili kutlamalar iptal etti. Önceki günkü sevinç yerini korku ve gerginliğe bıraktı.

İngiliz Olimpiyat Komitesi’nin yöneticilerinden Keith Mills, Singapur’da yaptığı açıklamada ‘Zamanlama açısından kötü bir döneme denk geldi, kutlamalarımızı askıya alıyoruz’ dedi. Singapur’da bu açıklamayı yapan Mills, sporcuların Londra’ya döndüğünde yapılması beklenen kutlamayı mı kastettiğiyle ilgili soruya, ‘Kesinlikle evet’ dedi. Mills, düşüncelerinin saldırılardan etkilenen kişi ve yakınlarıyla birlikte olduğunu söyledi.

LONDRA’YA GÜVENİYORUZ

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ise İngiliz başkentinin 2012 olimpiyatları için güvenli bir ortam yaratacağından emin olduğunu açıkladı. IOC Sözcüsü Giselle Davies, ‘Oyunların güven içinde yapılmasını sağlayacakları konusunda şüphemiz yok’ dedi. Yetkililer, olimpiyatların Londra’ya verilmesiyle saldırılar arasında bağlantı olmadığını belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!