65 ülkenin parlamentosuyla dostluk grubu kuruldu

Güncelleme Tarihi:

65 ülkenin parlamentosuyla dostluk grubu kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2001 00:00


TBMM'nin 21. Yasama Dönemi'nde 65 ülkenin parlamentosu ile karşılıklı dostluk grubu kuruldu.

Türkiye'nin değişik ülkelerle olan dostluk veişbirliğinin geliştirilmesi çerçevesinde parlamentolar arasında da çalışmalar sürüyor.

TBMM'nin 21. Yasama Dönemi'nde, 65 ülkenin parlamentosu ile karşılıklı olarak ''dostluk grubu'' kuruldu. Parlamentoları ile dostluk grubu kurulan ülkeler beş kıtaya yayılıyor. Bu ülkeler şunlar:

Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Avustralya, Azerbaycan, Bangladeş, Belçika, Bosna-Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Cezayir, Çin, Endonezya, Etyopya, Fas, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İtalya, Japonya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kuveyt, Küba, Libya, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Malezya, Meksika, Mısır, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Singapur, Sudan, Slovakya, Şili, Tacikistan, Tayland, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Venezuela, Yemen, Yeni Zelanda ve Yunanistan.

Kuruluş çalışmaları sürüyor

Parlamentolar arasında dostluk grubu kurulan ülkeler arasında ABD bulunmuyor. Arjantin, Cibuti ve Kanada parlamentoları ile dostluk grubu kurulmasına ilişkin çalışmalarda ise son aşamaya gelindi.

Bu arada, Danimarka, Hollanda, Irak, İsveç, İsviçre, Suriye ve Suudi Arabistan parlamentolarıyla dostluk grubu oluşturulması yönündeki çalışmalar çeşitli nedenlerle sonuçlanamadı.

Parlamentolararası dostluk grubu kurulmasına ilişkin çalışmalar TBMM'nin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümleri uyarınca yapılıyor.

Her partiden başkan var

Meclis'teki parlamentolar arasındaki dostluk gruplarının başkanları ise değişik partilere mensup milletvekillerinden oluşuyor. DSP'den 25, MHP'den 21, FP'den 10, ANAP'tan 5 ve DYP'den 3 milletvekili, kurulan dostluk gruplarının başkanlıklarını üstlendiler.

MHP'den ihraç edilen İçel Milletvekili Ali Güngör ise Türkmenistanparlamentosu ile kurulan dostluk grubunun başkanlığını yürütüyor. (aa)














Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!