63 göçmenin ölümüyle ilgili 9 kişi gözaltında

Güncelleme Tarihi:

63 göçmenin ölümüyle ilgili 9 kişi gözaltında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2013 16:49

Menderes ilçesinde, geçen yıl 63 kaçak göçmenin yaşamını yitirdiği tekne batması olayıyla ilgili sürdürülen soruşturma kapsamında, yasa dışı geçiş organizasyonunu yaptıkları ileri sürülen örgüt liderinin de aralarında bulunduğu 1'i Suriye uyruklu 9 kişi gözaltına alındı.

İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Ahmetbeyli Baradan mevkisinde kaçakları taşıyan "Sailor" adlı teknenin batması sonucu arasında bebek, çocuk ve kadınların bulunduğu 63 kişinin yaşamını yitirmesi, 49 kişinin sağ kurtarılması olayı sonrasında, Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda özel ekip kurarak soruşturma başlattı.

Ekibin yaklaşık 8 ay sürdürdüğü çalışma sonrası suç örgütü yöneticilerine yönelik, İzmir, Mersin, Sakarya ve Balıkesir'de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda, örgüt lideri olduğu iddia edilen M.S.G'nin de aralarında bulunduğu biri Suriye uyruklu 9 kişi gözaltına alındı.

300 BİNE YAKIN KAYIT İNCELENDİ

Özel ekibin, yasa dışı geçiş organizasyonunu yürüten ve uluslararası çalıştığı belirlenen suç örgütün bağlantılarını tespit etmek için, batan teknede hayatını kaybeden ve sağ kurtulan göçmenler ile ilk etapta tutuklanan 6 zanlıya ait 85 GSM hattından yapılan yaklaşık 300 bin görüşmeyi incelediği, belirlediği kişilerin banka hesap hareketlerini incelediği öğrenildi.

Takip sırasında, örgüt üyelerinin, deniz yolculuğu için uygun olmayan botlarla, can güvenliği olmadan aralarında kadın, çocuk ve hatta bebeklerin olduğu kaçak göçmenleri yasa dışı olarak Yunanistan'a geçirme girişimlerini de belirleyen jandarmanın, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı ekipleri iş birliğinde Foça, Dikili, Urla ve Menemen'de 7 ayrı operasyon düzenlediği bildirildi. Bu oOperasyonlarda Afgan, Filistin, Suriye ve Myanmar uyruklu 227 göçmen kurtarılırken, kaçakların ulaşımlarını sağlayan 7 kişi ise tutuklandığı kaydedildi.

Suç örgütüne yönelik takip sırasında, zanlıların aralarındaki görüşmelerinde, kaçak göçmenler için "nefer", kontrol yapan emniyet güçleri için ise "jaleler" ya da "yol üzerinde düğün alayı var" gibi şifre kullandıkları belirlendi. Menderes Jandarma Komutanlığı'nda sorguları yapılan zanlılardan "Ağa" lakaplı M.S.G'nin susma hakkını kullanarak ifade vermediği öğrenildi. Gözaltındakilerden bir kişi serbest bırakılırken, aynı suçtan çok sayıda sabıka kaydı bulunduğu bildirilen M.S.G'nin de aralarında yer aldığı 8 kişi ise adliyeye sevk edildi.

Jandarmanın incelemesi sırasında, örgütün, batan teknede bulunanlardan kişi başı 6 bin 500 avro, 10 yaşın altındakilerden ise yarı tutarını aldıklarının da ortaya çıktığı öğrenildi. Ayrıca 2012 yılında meydana gelen 40 olayda 595 kaçak göçmenin yakalandığı, gözaltına alınan 37 organizatörden 19'unun tutuklandığı, bu yılın 15 Mayıs tarihine kadar meydana gelen 49 olayda 499 yasa dışı göçmenin yakalandığı, gözaltına alınan 28 organizatörden 9'unun tutuklandığı bildirildi.

63 KAÇAK GÖÇMEN ÖLMÜŞTÜ

6 Eylül'de saat 05.30 civarında Ahmetbeyli Baradan mevkisinde kaçakları taşıyan "Sailor" adlı teknenin batması sonucu 3'ü bebek, 28'i çocuk, 18'i kadın, çoğu Afgan ve Suriye uyruklu 63 göçmen boğularak can vermişti. Yapılan incelemede, üşümemek için kamaraya inen göçmenlerin, tekne batmaya başladığı anda telaşa kapılıp içeri su girmemesi için kapıyı kapattıkları, teknenin batmasının ardından basınç nedeniyle kapıyı açılamayarak burada can verdikleri tespit edilmişti.
Kazadan, tekne kaptanı Burhan Yılmaz ve yardımcısı Mustafa Mucuk'un da aralarında bulunduğu 49 kişi sağ kurtarılmıştı. Burhan Yılmaz ve Mustafa Mucuk ile mağdurları yurt dışından ülkeye sokan ve barınmalarına imkan sağladığı iddiasıyla Filistin uyruklu J.H. ve B.U, Suriye uyruklu M.M ve Türk vatandaşı H.Ç, gözaltına alınıp, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!