500 gösterici 6 bin polis

Güncelleme Tarihi:

500 gösterici 6 bin polis
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

5 yıl önce ölen 17 kişiyi andılar

GAZİ Mahallesi'nde 5 yıl önce 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi. Polis, 6 bin kişilik kadrosuyla yoğun güvenlik önlemi aldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren bölgeyi ablukaya alarak giriş çıkışa kapatan polis, yasadışı gösterilere izin vermedi.

12 Mart 1995 tarihinde meydana gelen olaylar, kimliği bilinmeyen kişilerce silahla taranan Doğu Kıraathanesi'nde Halil Kaya'nın öldürülmesiyle başlamıştı. Bu olayın ardından başlayan olaylarda Gazi Mahallesi halkı, polisle karşı karşıya gelmişti. Olaylar sırasında 17 kişi öldürülmüştü.

İlk saldırının gerçekleştiği Doğu Kıraathanesi önünde Gazi Cem ve Kültürevi Derneği Sekreteri Hüseyin Polat yaptığı açıklamada Gazi Davası'nın sürüncemede bırakıldığını iddia ederek, ‘‘Yargılanan hep Gazi halkı oldu. Dava Eyüp'ten Rize'ye; oradan da Trabzon'a sürülerek adeta kapatılmaya çalışıldı. Ancak gelinen noktada dava 31 duruşmadan sonra sonuçlanmış, davanın sonuçlanış şekli de hepimizi üzmüştür. Bu dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından iç hukuk yolları tüketilmeden kabul edilen ilk ve tek davadır’’ dedi.

Cemevi önünde toplanan yaklaşık 500 kişilik grup ellerinde tuttukları ölen kişilerin fotoğrafları ve 'Şehitlerimizi unutmayacağız' yazılı pankartlarla 'Gazi'nin katili Susurluk Devleti' sloganları atarak polis kordonu arasında mezarlığa kadar yürüdü. Olaylarda ölenlerin mezarlarına kırmızı karanfiller atan ve saygı duruşunda bulunan grup, polis kordonu eşliğinde Gazi Cemevi'ne döndü. Grup, Gazi Anma Komitesi görevlilerinin 'sessizce dağılın' uyarısı üzerine olaysız bir şekilde cemevi önünden ayrıldı.

Anma öncesi gözaltına alınan şüpheli kişiler, otobüslerle Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Gazi Mahallesi'ne girmek isteyen Gazi Davası'nın müdahil avukatlarından Metin Narin ve Nurhayat İşyapan bir süre gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, saat 14.15'te telsizle yaptığı anonsta, günün olaysız geçmesinde yardımcı olan emniyet müdür yardımcıları, şube müdürleri, amirler, polis memurları jandarma, sağlık personeli ve itfaiye ekiplerine teşekkür etti.

Olağanüstü önlemler

İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir sabah erken saatlerde Gazi Mahallesi'ne gelerek önlemleri yerinde inceledi ve Emniyet Müdürlüğü'nde oluşturulan kriz merkezinden görüntüleri canlı izledi. Mahallenin tüm giriş çıkışlarını araç ve yayaya kapatan polis, güzergáh üzerinde de kontrol noktaları oluşturdu. Panzerli devriye ekipleri de sokak aralarında dolaşarak şüphelileri gözaltına aldı. Polis helikopteri bölgenin üzerinde dolaşarak görüntüleri müdürlükte oluşturulan kriz merkezine ulaştırdı. Özel Harekát Timleri yüksek binaların çatılarına çıkarak yakın çevreyi kontrol altında tuttular.

Gazi sanığı 20 polis serbest bırakılmıştı

Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 20 polisten 18'i tutuksuz yargılanırken, Mehmet Gündoğan duruşmalar sırasında tahliye edildi, Adem Albayrak ise tutuklu kaldı. Mahkeme 3 Mart günü yapılan 31'inci duruşmada kararını açıkladı. Sanıklardan tutuksuz yargılanan 18 polise beraat kararı verildi. Adem Albayrak 6 yıl 8 ay, Mehmet Gündoğan 3 yil 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklu tek polis Albayrak da cezaevindeki süre dikkate alınarak tahliye edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!