50 doları olmayana Türkiye'den sınırdışı

Güncelleme Tarihi:

50 doları olmayana Türkiyeden sınırdışı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Atatürk Havalimanı'nda Türkiye'ye fuhuş, uyuşturucu ticareti ve kaçakçılık amacıyla giriş yapanlara savaş açıldı. İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı, ancak yakın zamana kadar özenle uygulanmayan talimatnameyi harfi harfine uygulayan pasaport polisi, 33 ülkeden gelen turistleri, yanlarında yeterli para olmadığı takdirde deporte (sınırdışı) ediyor. Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, özellikle parçalanan Sovyetler Birliği ve bazı Afrika ülkelerinin psaportunu taşıyanların, Türkiye'ye girerken, yanlarında, ülkede kalacakları her gün için 50 dolar bulundurma zorunluluğu olduğunu söylediler. Fuhuş, kaçakçılık, hırsızlık yaparak para kazanmak amacıyla Türkiye'ye gelen bu ülkelerden bazı kişilerin önünü kesmek için Atatürk Havalimanı'nda başlatılan uygulama sonucu günde 50-60 kişi deporte ediliyor. Yasaya göre, 1 haftalık vizesi bulunan yolcu 350 dolar, 1 aylık vizesi bulunan yolcu ise 1500 dolar para ibraz ederek, Türkiye'ye giriş yapabiliyor.

PARAYI AL GEL

Yetkililer, özellikle Türkiye'de temsilciliği bulunmayan ülke vatandaşlarıyla ilgili zorluk yaşadıklarını belirterek, ‘‘Biz muhatap olacak yetkili bulamıyoruz. Yanlarında para bulunduran yolcular için problem yok. Türkiye'ye turist olarak gelenler para bulunduruyor. Parası olmayanlar, Türkiye'ye başka amaçlar için geliyorlar’’ dediler. Atatürk Havalimanı'ndan deporte edilecek yolcular, işlemleri yapıldıktan sonra, geldikleri uçakla geri gönderiliyorlar. Herhangi bir sicili bulunmayan yolcular, yanlarına gerekli parayı alıp, tekrar Türkiye'ye gelebiliyorlar.

İşte ülkeler

Pasaport Kanunu'nun 8'inci maddesi gereği, Türkiye'ye yanlarında günlük 50 dolar bulundurarak giriş yapabileceklerin ülkeleri şöyle: Moldova, Ukrayna, Rusya, Belarus, Romanya, Litvanya, Afganistan, Bahama, Bangladeş, Botswana, Etiyopya, Filipinler, Gambiya, Mauritus, Hindistan, Senegal, Somali, Sudan, Swaziland, Tanzanya, Trinidad-Tobago, Kenya, Lesotho, Liberya, Kamerun, Malavi, Gine, Gana, Mozambik, Angola, Pakistan, Estonya, Letonya.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!