5 ülkeden opera ve bale Aspendos’ta

Güncelleme Tarihi:

5 ülkeden opera ve bale Aspendos’ta
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 09, 2012 19:43

19. Aspendos Opera ve Bale Festivali, 14 Haziran’da Puccini’nin başyapıtı Turandot ile başlıyor. Festivale Estonya Ulusal Operası Rigoletto, Ekaterinburg Devlet Akademik Opera ve Balesi Prens Igor ile Aşk ve Ölüm, Güney Kore Daegu Operası La Traviata, Çin Pekin Operası Madam Butterfly ve Antalya Devlet Opera ve Balesi Lucia Di Lammermoor’la katılacak. 15 Eylül’e kadar devam edecek festivalde üç bale, yedi opera olmak üzere toplam 10 gösteri izlenebilecek. Tüm etkinlikler Aspendos Antik Tiyatrosu’nda gerçekleşirilecek.

Haberin Devamı

Lucia Di Lammermoor

AÄ°LE SAVAÅžLARI

Lucia di Lammermoor, Gaetano Donizetti’in üç perdelik trajik operası. İtalyanca librettosu Salvatore Cammarano tarafından Sir Walter Scott’un Lammermoor Gelini isimli tarihî romanından uyarlanarak yazıldı. Operanın Napoli’deki Teatro San Carlo’da 26 Eylül 1835’te prömiyeri yapılmış, Donizetti daha sonra 6 Ağustos 1839’da Paris’teki Theatre de la Renaissance’de başlayan Fransızca versiyonu için eserde değişiklik yapmıştır. Üretildiği zamandan beri başarılı olan eser bugün hâlâ önde gelen bel canto operalardan. Hikâye Ashton ile Ravenswood aileleri arasındaki husumeti konu alıyor.

Kuğu Gölü

MUTLU SON

Pyotr İlyiç Çaykovski’nin bestelediği, ilk temsili 1877’de Moskova’da yapılan bale için yazılmış bir eser Kuğu Gölü. Bestecinin bunalımlı günlerinde dinlenmek için gittiği malikanelerden birinin bahçesindeki göldeki kuğuların su üzerindeki hareketlerinden etkilenerek bestelenmiş. Güzellik-çirkinlik, aşk-kıskançlık, iyilik-kötülük temalarının işlendiği balede Prens Siegfried ve güzeller güzeli Odette aşıktır. Ancak Baron Rotbarth’ın kızı Odile de Prens’e aşıktır. Gizli bir büyücü olan Rotbarth, kızını prensle evlendirmeyi planladığından, ona rakip olabilecek genç kızları kuğuya dönüştürerek tutsak eder.

Turandot

Haberin Devamı

250 KİŞİ SAHNELEYECEK

Giacomo Puccini’nin Turandot adlı üç perdelik operası, 250’nin üzerinde sanatçının katılımıyla sahnelenecek. Metni Giuseppe Adami ve Renato Simoni tarafından yazılan Giacomo Puccini’nin üç perdelik Turandot operası, Aspendos’te şef Tulio Gagliardo Varas yönetiminde, Aytaç Manizade rejisiyle sahneleniyor. Koreografisi Uğur Seyrek tarafından hazırlanan eser için Çin Halk Cumhuriyeti’nden konuk gelen Wang Quan da eserde danışman olarak görev üstleniyor.
Turandot’ta solo rolleri, dünyanın ünlü sopranolarından Kazakistanlı sanatçı Gülzat Daurbayeva, yine dünyanın ünlü tenorlarından İtalyan sanatçı Rubens Pelizzari, Birgül Su Ariç, Teyfik Rodos, Murat Duyan, Oğuz Çimen, Serkan Taylan, Gökhan Varkan, Fırat Yalçınkaya, Murat Direk paylaşıyorlar.
Dünyada ilk kez 25 Nisan 1926’da Milano’da, ülkemizde ise 28 Mart 1959’da Ankara’da sahnelenen eser, 18. yüzyılda Venedikli yazar Carlo Gozzi’nin (1720-1806) aynı adlı oyunundan alınarak librettolaştırıldı. Efsane çağlarında Çin’de (Pekin) geçen bir masal konu alınmış.

PROGRAM

Haberin Devamı

14 Haziran - Turandot (Opera) / Ä°zmir Devlet Opera ve Balesi
20 Haziran - Rigoletto (Opera) / Estonya Ulusal Operası
25 Haziran - Prens Igor (Opera) / Ekaterinburg Devlet Akademik Opera ve Balesi
27 Haziran - AÅŸk ve Ölüm (Bale) / Ekaterinburg Devlet Akademik Opera ve BalesiÂ
30 Haziran - La Traviata (Opera) / Güney Kore Daegu Operası - Antalya Devlet  Opera ve Balesi Orkestra ve Korosu
4 Temmuz - Zorba (Bale) /
Mersin ve Samsun Devlet Opera ve Balesi
3 Eylül - Madam Butterfly (Opera) / Çin Pekin Operası - Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası
6 Eylül - Lucia Di Lammermoor (Opera) / Antalya Devlet Opera ve Balesi
10 Eylül - Kuğu Gölü (Bale) - Türk Devlet Opera ve Bale Toplulukları   15 Eylül - Tannhauser (Opera) Ankara Devlet Opera ve Balesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!