5 trilyonluk ısrar

Güncelleme Tarihi:

5 trilyonluk ısrar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sariyer 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Osman Keleş, Halis Toprak'ın boşandığı eşi Ayşe Toprak'a 5 trilyon liralık maddi tazminat ödemesini öngördüğü, Yargıtay tarafından bozulan kararında ısrar etti. Dün görülen duruşmaya katılan Toprak'ın avukatı Turgut Tavşanoğlu, karara itiraz ederek Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na başvuracaklarını bildirdi.

Toprak Holding'in sahibi Halis Toprak'ın boşandığı 33 yıllık eşi Ayşe Toprak'a mahkemece verilen 5 trilyon maddi, 100 milyar manevi tazminatın Yargıtayca bozulmasına rağmen mahkeme hâkimi eski kararında ısrar etti. Hâkim Osman Keleş, 5 trilyon maddi, 100 milyar manevi tazminatın Halis Toprak'tan alınarak Ayşe Toprak'a verilmesini uygun görürken, Halis Toprak'ın avukatı Turgut Tavşanoğlu karara itiraz ederek Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na başvuracaklarını söyledi. Sarıyer 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya Halis Toprak yerine avukatı Turgut Tavşanoğlu, Ayşe Toprak adına da avukat Burhan Apaydın katıldı. Duruşmada söz alan Avukat Turgut Tavşanoğlu, şöyle konuştu:

‘‘5 trilyonluk tazminatın 3.5 trilyonu Ayşe Toprak'ın oturduğu köşk esas alınmıştır. 1.5 trilyon ise Ayşe Toprak'a velayeti bırakılan Mehmet Toprak için verilmiştir. Ancak o tarihlerde Mehmet Toprak reşit olmuştur. Eşe takdir edilen tazminat ile çocuğa takdir edilen tazminatın bir arada değerlendirilmesi hukuk mantığına ters düşer. Davalı taraf başvurusunda dolar üzerinden tazminat talep ederken, mahkeme Türk parası üzerinden bir tazminat hükmü vermiştir. Bunun da yanlış olduğunu Yargıtay açıkça kararında göstermiştir. Yargıtay'ın kararı şapka çıkartılacak nitelikte, saygıya değer ve açıktır. Yargıtay kararı bu konuda bütün uyuşmazlıklara, kilometre taşı oluşturacak ölçüler içindedir. Mahkeme 5 trilyona hükmederken, ister istemez, bizler bu konuda 5 trilyonda kaç sıfır olduğunu araştırmak durumunda kaldık. Bu karar Türk toplumunun aile yapısında ölçüsüzlükler yaratacak niteliktedir. Tazminat makul ve herkesçe kullanılabilir düzeyde tutulmalıdır. Oturulan köşkün değeri belirlenerek 3.5 trilyon lira, ayrıca edinilecek köşkte kadının ve çocuklarının hayatlarını devam ettirebilmeleri için 1.5 trilyon lira tazminata bölünerek karar verilemez.’’

Ayşe Toprak'ın avukatı Burhan Apaydın ise mahkemenin tazminata hükmederken gerekçe olarak Ayşe Toprak'ın oturmakta olduğu köşkün değerini ölçü olarak aldığını belirterek, şöyle dedi: ‘‘Bilindiği üzere erkek boşandıktan sonra bile eşinin hakkını, hukukunu korumanın yanında ekonomik olarak da desteklemesini sağlamak zorundadır. Yasa böyle söylemektedir. Şu anda davacı tarafın oturmuş olduğu köşkün değeri vekilimin köşkünden daha da üstündür. Davacı tarafın uçakları, helikopterleri, pilotları vardır. Bu karar Türk toplumunda insana, kadına duyulan saygının ötesinde uygar toplumlar ölçüsüne ulaşmanın yolunda yararlı bir karar olduğu inancındayız. Bu nedenle eski kararda ısrar edilmesini istiyoruz.’’

Ortadaki tazminat münasip

Ayşe Toprak'ın Avukatı Burhan Apaydın: ‘‘30 yıllık bir evlilikle 10 çocuklu bir yuvanın bozulması konusunda davacı tarafın dayandığı ilke yeni değişikliğe uğramış olan Medeni Kanun'un 134/son maddesindeki 3 yıl fiili ayrılık maddesidir. Yargıtay tazminatları belirlerken ceza olmaması ilkesinde durmaktadır. Ortada münasip bir tazminat vardır.

Boşanma talepleri arttı...

Halis Toprak'ın avukatı Turgut Tavşanoğlu: ‘‘Bu karardan sonra kamuoyunda herkes boşanma istekleri gündeme geldiğinde trilyonlardan söz ederek boşanma talebinde bulunmaktadırlar. Ülkenin bu konudaki düzenin bozulmakta oluşu gözönüne alındığında mahkemenin satır satır okuduğum bozma kararına uyulmasını istiyoruz.‘

Kararından dönmedi

Hâkim Osman Keleş, Yargıtay'dan dönmesine rağmen, eski hükmünde ısrar ederek 5 trilyon maddi, 100 milyar lira manevi tazminatın Halis Toprak'tan alınarak Ayşe Toprak'a verilmesine karar verdi. Hakimin bu kararıyla kamuoyunun gözleri yeniden 5 trilyonluk davaya çevrildi.

Halis Ağa'nın 33 yıllık eşi

33 yıllık eşinden boşanma ve 5 trilyon tazminat alma savaşı veren Ayşe Toprak çok sevdiği torunu Cenk Durak'la birlikte bir sünnet düğününde görülüyor. Davanın Hakimi Osman Keleş, ayrıca Mehmet Toprak'ın dava açıldığı tarihte reşit olmadığını belirterek, velayetin yine anne Ayşe Toprak'a bırakılmasını uygun gördü.

Hürriyet yakalamıştı

Toprak Holding'in sahibi Halis Toprak, 33 yıllık eşi Ayşe Toprak'tan boşanma davası sürerken, sık sık sevgilisi Gülümser Şen'le birlikte oluyordu. Halis Toprak'ın sevgilisi için Fransa'nın ünlü sayfiye kenti Cannes'da bir ev aldığı belirtiliyordu. Uzun süre basından gizlenen çift, fotoğraflarının Hürriyet'te yayınlanmasından sonra ortaya çıktı ve heryerde birlikte görülmeye başladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!