5 milyar denetimine erteleme

Güncelleme Tarihi:

5 milyar denetimine erteleme
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Demirel'in ‘‘Kara para ile mücadele ederken terör estirmemek lazım’’ uyarısı aynı saatlerde toplanan Bakanlar Kurulu'nda dikkate alındı. 5 milyar liranın üzerindeki banka mevduatlarını takip etmek amacıyla oluşturulacak Mali Suçlar Araştırma Kurulu'nun göreve başlama süresi üç ay ertelenerek 31 Aralık olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in dün Hırvatistan'dan yaptığı, ‘‘Kara para ile mücadele ederken terör estirmemek lazım. Kara parayla mücadele önemli, ama dikkat etmeliyiz’’ uyarısı aynı saatlerde toplanan Bakanlar Kurulu'nda dikkate alındı. 5 milyar liranın üzerindeki banka mevduatlarını takip etmek amacıyla oluşturulacak Mali Suçlar Araştırma Kurulu'nun göreve başlama süresi üç ay ertelenerek 31 Aralık olarak belirlendi.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nda bilgi veren Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Refahyol döneminde hazırlanan yönetmelikle 5 milyarın üzerindeki paranın bankalardaki denetimine 1 Ekim'de başlanılmasının kararlaştırıldığını belirterek, ‘‘Bu konuda tebliğler yayınlanmış, genelgeler çıkartılmış, buna bağlı yeni yönetmelikler de getirilmiş değil. Bu nedenle 1 Ekim'de başlamamız çok zor’’ dedi. Kara parayla ilgili düzenlemeleri yeterince değerlendiremediklerini söyleyen Temizel, bu aşamada 5 milyar liranın üzerindeki para takibiyle ilgili bilgilerin kurula akması durumunda şüpheli işleri izleme imkanlarının olamayacağını söyledi. Temizel, ‘‘Bu kurul çalışmaya başlamadan önce ‘Şüpheli İşler Tebliği' hazırlamak gerekir’’ dedi.

EREZ: SIKINTI YARATIR

Bunun üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, ‘‘Bu işte ortaya çıkabilecek bir belirsizlik piyasalarda sıkıntı yaratır. O nedenle erteleme kararnamesini hemen hazırlayıp imzaya açalım’’ önerisini getirdi. Erez’in önerisi benimsendi ve hazırlanan erteleme kararnamesi bakanların imzasına sunuldu. Böylece kara paranın takibine ilişkin yeni düzenlemenin 31 Aralık'ta yürürlüğe girmesi benimsendi.

DEMİREL UYARDI

Bakanlar Kurulu'nun toplandığı saatlerde Hırvatistan gezisinde bu konuda uyarıda bulunan Demirel, ‘‘Yanlış hesap Bağdat'tan döner’’ diyerek işadamlarını rahatlattı. Devlet Bakanı Işın Çelebi de uygulamanın yanlışlığını dile getirince, Demirel, ona, ‘‘Yatırımcıyı ürkütmeyin, dikkatli davranın’’ tavsiyesinde bulundu. Çelebi, ‘‘Adam ihracat yapacak, ihracatçı benim ayyıldız formalı temsilcim. Ama her akreditiften sonra adama sorular sorulacak. Bu yanlış’’ dedi.

KREDİ FAİZLERİ EŞİTLENDİ

Bakanlar Kurulu, dünkü toplantısında ayrıca Tarım Satış Birlikleri'nce verilen ve bazı ürünlerde yüzde 70'e varan kredi faizlerini de yüzde 50'de eşitledi. Hükümet, doğal afetlerden zarar gören çiftçilere çeşitli yardımlarda bulunulmasını da kararlaştırdı. Bu çerçevede çiftçilere tohumluk alabilmeleri için kredi verilmesi amacıyla 9 trilyon lira ayrıldı.

MUHTAR MAAŞI ARTTI

Muhtar maaşlarının da 8.5 milyon liradan 12 milyon 400 bin liraya çıkarılmasını kabul eden hükümet, bu konuda bir yasa tasarısı hazırlama kararı aldı. Bakanlar Kurulu, yeni turizm merkezleri ile sınır tadilatı yapılan turizm merkezlerini de belirledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!