5 bin dolarlık saat krizi

Güncelleme Tarihi:

5 bin dolarlık saat krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2008 10:03

Suudi Kralı’nın Cumhurbaşkanı Gül’e hediye getirip getirmediği tartışmaları devam ederken, Gül’ün Katar ziyareti sırasında yine bir 'hediye krizi' yaşandı. Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halifa El Tani, ülkesinin geleneklerine göre misafir olarak ağırladığı Türk heyetine 5 bin dolarlık saatler hediye etti.

Haberin Devamı

Vacheron Constantin ve Omega Seamaster marka saatlerden gazetecilere de hediye edilince, bazı gazeteciler "Prensip olarak bunu kabul edemeyiz" dedi ve hediyeyi iade etti. Diğerleri ise "Emire ayıp olur" diye kabul etti.

Katar Emiri'nin hediye ettiği 5 bin dolarlık saat alınmalı mı yoksa rüşvet mi?
Hayır alınmamalı çünkü rüşvet
Rüşvet değil alınabilir
İŞTE KABUL ETMEYEN GAZETECİLER

- SKY Türk Ankara Temsilcisi Murat İde
- Bugün gazetesinden Murat Çelik 
- Vatan’dan Bilal Çetin
- CNNTürk’ten Yavuz Oğhan
- NTV’den Murat Akgün
- Referans gazetesinden Erdal Sağlam
- Milliyet Gazetesi köşe yazarı Serpil Yılmaz
- Sabah Gazetesi köşe yazarı Okan Müderrisoğlu

TÜRKİYE'DE TESLİM EDECEKLER

Zaman Gazetesi’nden Mustafa Önal ve Yenişafak Gazetesi’nden Abdülkadir Selvi de, saatleri bavulları ile birlikte uçağa yüklendiği için, hediyeleri Ankara’da teslim etmeye karar verdi.

Geziye katılan DHA ekibi ise dönüşte bir mektup ile hediyeyi iade etti.
DHA Genel Müdür Yardımcısı Kemal Gülmüş olayı şöyle anlattı:
"Böyle bir hediye ile karşılaşınca Genel Müdürümüz Uğur Cebeci"yi aradık. Kendisi "hediyenin değeri 150 doları geçmiyorsa sorun yaratmanın mantıksız olduğunu bir huzursuzluğa yol açmamız gerektiğini, çok değerli bir şeyse Türkiye'ye gelince zarif bir teşekkür mektubu ile Katar büyükelçiliğne kargo ile göndermemizi" söyledi.  Cebeci, "Katar'daki Türk büyükelçiliğine bırakmamızın da hata olacağını, onların orada yakın diplomatik ilişkileri olduğunu, böyle bir iadeye aracılık etmelerinin rahatsızlık verebileceğini" söyledi.  Bu nedenlerle bavula koyduğumuz saatleri ek'teki mektupla Katar'ın Ankara Büyükelciliğine kargo ile yolladık."

İŞTE DHA'NIN GÖNDERDİĞİ MEKTUP:
Katar Emirliği Ankara Büyükelçisi Sn. Abdülrezzak Abdülgani,

T.C Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün Katar Emirliği’ni ziyareti sırasında ülkeniz yöneticileri ve vatandaşlarının yakın ilgisi ve sevgisiyle karşılaştık. Bu gezi sırasında Katar Emiri Sayın Hamad Bin Halife El Thani’nin zarif hediyesi için çok teşekkür ederiz. Ancak hediyenin tutarı kurumsal ölçülerimizin üzerinde olduğu için ince bir zevkle seçilmiş olan bu hediyeyi zatıalinize iade etmeyi uygun gördük.
Saygılarımızla.
Kemal Gülmüş                                   Can Hasasu
DHA Genel Müdür Yardımcısı        DHA Muhabiri

"ÖNCE NE YAPALIM POLEMİĞİ"

Bir kısım gazeteciler hediyenin anında Katar'da yetkililere teslim edilmesini savunurken, bir kısım da "Bu ülkelerin geleneksel tutumuna karşı nezaketsiz davranmayalım" endişesiyle Türkiye'ye dönüşte sivil toplum kuruluşlarına bağışlanmasını gündeme getirdi.
SKY Türk Ankara Temsilcisi Murat İde "Mehmetçik Vakfı'na bağışlayalım" dedi. Sonunda SKY, Hürriyet, Vatan, Bugün, TV-24, NTV ve CNN TÜRK çalışanları "Katar'daki yetkililere teslim" kararı aldı.

"ORADA KİMSE YOK MU'YA BAĞIŞLAYALIM"

Vakit gazetesinin Ankara Temsilcisi Serdar Arseven ise "Orada Kimse Yok Mu" derneği veya sizin önerdiğiniz bir başka derneğe bağışlayalım; ama ille de Türkiye'ye götürelim."
Arseven'in organizasyon önerisini kabul eden tek kişi çıkmadı.

HEDİYE ALMAK ONURDUR

TV 8'in sahibi ve MNG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal:
"Saati mesele yapmayın, bize zarar verirsiniz. Ne olacak adam sizden bir şey mi isteyecek? Emir'den hediye almak onurdur!"

GÜL: KRİZ DEMEYİN

Milliyet Gazetesi köşe yazarı Serpil Yılmaz Gül'e "Sayın Cumhurbaşkanım, aramızda da bir kriz oldu. Katar Emiri'nin hediyesini kabulü meselesinde farklı tutumlar almak gerginlik yarattı. Siz bu ülkelerin gelenekleri haline gelen hediye meselesi karşısında nasıl bir tutum alıyorsunuz?" diye sorarken cümlesi "kriz" sözcüğünde kesildi, hediye bölümüne gelemedi. Gül "Kriz demeyin" diyerek uzaklaştı.

İŞTE O POLEMİKLER:

Bugün Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Çelik:
“Ne yapılması gerektiğini kendi aramızda tartıştık. Kendi adıma bunun maddi değerinin yüksek olması sebebiyle, kabul etmedim.”

SKY Türk Ankara Temsilcisi Murat İde:
“Hediye tartışmasının yaşandığı bir dönemde kabul etmeyi uygun bulmadım. Pahalı bir hediyeydi. O ülkeye has, küçük manevi değeri olsa kabul edilebilirdi” dedi. HaberTürk Ankara Temsilcisi Taki Doğan da, “Saati Ankara’ya geldikten sonra paketi açınca gördüm. Kıymetli bir saat olduğunu düşünmüyorum. Saat me-raklısı da değilim. Benim için anısı olan bir hediyedir. Bu saati kıymetli bulup mesele yapana da hediye verebilirim.”

Vakit Gazetesinin Ankara Temsilcisi Serdar Arseven:
“Arap düşmanlığı yapıyorsunuz. Başka ülkede hediye edilse iade etmezdiniz.”

MASRAFLAR EMİRDEN

Ayrıca gazetecilerotelden ayrılırken “Konaklama masraflarınız Emirlik tarafından karşılanmıştır” denildi ve sadece ekstra harcamaların bedeli alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!