5 bakanlık yetmez

Güncelleme Tarihi:

5 bakanlık yetmez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Partisinin 1. Olağan Kongresi'nde konuşan DTP lideri Cindoruk, hedeflerinin bir hükümette 5 bakanlıkla yetinmek değil, tüm bakanlıkları ele geçirmek olduğunu söyledi. ‘‘Neden sallanan bir hükümete ihtiyaç olsun?’’ diye soran Cindoruk, yarı başkanlık sistemi önerdi ve DYP'ye birleşme çağrısında bulundu.

DTP Genel Başkanlığı'na adaylığını tekrar koyan Hüsamettin Cindoruk, ‘‘Amacımız bir faniyi değil, milletin egemenliğini, ahlakı ve demokrasiyi başbakan yapmaktır’’ dedi.

Cindoruk, partisinin 1. Olağan Kongresi'nde coşkulu bir şekilde karşılandı. Ancak, konuşmasının büyük bölümünde boş sandalyelere seslenen Cindoruk, iktidardan değil, iktidarsızlıktan korktuklarını belirterek, iktidar olmak istediklerini vurguladı. DTP'nin bir hükümette 5 bakanlıkla yetinemeyeceğini söyleyen Cindoruk, seçim değil, temel hedeflerinin bütün bakanlıkları ele geçirmek olduğunu belirterek, ‘‘Neden beşikte sallanan bir hükümete ihtiyaç olsun’’ diye sordu. Cindoruk, isim vermeden DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'i eleştirirken, DYP'ye birleşme çağrısında bulundu.

Ülkedeki siyasi otoritenin iki uç arasında gidip geldiğini savunan Cindoruk, ‘‘Kimi zaman diktatör parti genel başkanlarının tekelinde toplanıyor, kimi zaman siyasi çıkmazları aşacak kurumlar kimlikleri yetkisiz, sorumsuz ve çaresiz kalıyorlar’’ diye konuştu.

YARI BAŞKANLIK ÖNERİYORUZ

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in siyasi çözüm bulmasının değil, çözüm bulmak zorunda kalmasının nedeninin araştırılması gerektiğine dikkat çeken Cindoruk, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Açmazları, çıkmazları aşmak için yarı başkanlık sistemini öneriyoruz. Halk tarafından seçilen cumhurbaşkanına Milli Güvenlik Kurullarının görevlerinin devrini istiyoruz. Sorumlu ve siyasi otorite tekeline karşı tedbir ve karar alan bir cumhurbaşkanı.’’

Salonda, ANAP'lı bakanlar gibi davranmakla suçlanan DTP'li bakanlara destek için dövizler taşınırken, salona muhaliflerin lideri olarak gösterilen Genel Başkan Yardımcısı Gökberk Ergenekon hakim oldu. Sık sık, gençlerin bulunduğu gruplardan, ‘‘Gökberk nerede, biz oradayız’’ sloganlarının atıldığı gözlendi.

Kongreye, temsilci göndermeyeceğini açıklayan DYP'den, Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Gölhan ve Nahit Menteşe'nin yanısıra, FP eski Genel Başkanı İsmail Alptekin, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Agah Oktay Güner, ANAP Milletvekili İlhan Kesici katıldı. Sivil toplum örgütlerinden ise Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, TİSK Genel Başkanı Refik Baydur, TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca da kongrede hazır bulundular.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!