5 adaydan1'i girecek

Güncelleme Tarihi:

5 adaydan1i girecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÖSS 2000’de,1 milyon 414 bin 872 kişi kontenjana girebilmek için yarışacak. Bunlardan yalnızca 281 bin 130’u başarılı olabilecek. Yani, stress ve aşırı heyecanın en büyük rakip olduğu bu sınavı 5 kişiden yalnızca 1’i kazanacak.

Uzun ve yorucu bir temponun ardından 18 Haziran'da milyonlarca genç, bir üniversite kapısını aralamak için yarışacak. Öğrenci Seçme Sınavı 18 Haziran 2000'de, Yabancı Dil Sınavı (YDS) ise 25 Haziran günü gerçekleştirilecek.

2000 ÖSS'ye bir milyon 414 bin 872 aday başvuruda bulunurken, örgün eğitim veren programlara toplam 281 bin 130 kontenjan ayrıldı.

2000 ÖSS sonucunda devlet üniversitelerinin lisans programlarına 134 bin 737, ön lisans programlarına 103 bin 398, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarına da 10 bin 398 aday yerleştirilecek.

Vakıf üniversitelerinin lisans programlarına 18 bin 422, ön lisans programlarına 4 bin 935, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarına bin 804, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarına 9 bin 574, ön lisans programlarına bin 900 ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarına da 650 öğrenci girebilecek.

Sınav için son öneriler

BİR HAFTA KALA

Fen Bilimleri Merkezi Dersanesi'nden Rehber Öğretmen Cihan Yeşilyurt, üniversite adayları için şu önerilerde bulundu:

Yeni bilgi öğrenmek yerine bildiğiniz konuları tekrarlamaya çalışın.

ÖSS denemeleri yapmanız, zamanınızı daha iyi kullanmanıza yardımcı olur.

Sınava gireceğiniz yeri mutlaka gidip görün.

Uyku ve yemek düzeninize özen gösterin. Aynı saatte uyumaya, aynı saatte kalkmaya çalışın.

BİRGÜN ÖNCE

Ders çalışmayı bırakın. Bu ister istemez, bireyde kaygıya ve paniğe neden olur.

Sınavla ilgili tüm araç ve gereçlerinizi hazırlayın.

Ormanda ya da sahil kenarında yapacağınız bir gezinti sizi rahatlatacaktır.

Son bir hafta uyumak için kaçta yattıysanız aynı saate yatın. Erken yatarak kendinizi, biran önce uyumak için gerilime sokmayın.

SINAV SABAHI

İyi bir kahvaltı yapın.

Büyük şehirlerde trafik problemi yaşandığı için evden biraz daha erken çıkmaya çalışın.

Sınava gireceğiniz salon sıcak ya da soğuk olabilir. Bu koşulları gözönüne alarak rahat edebileceğiniz, üzerinize alabileceğiniz ya da kolay çıkarabileceğiniz giysiler tercih edin.

SINAV ZAMANI

Ara sıra saate bakıp sürenizi daha iyi kullanabilirsiniz.

Soruları yanıtlamaya en iyi bildiğiniz bölümden başlayın.

Yanıt kağıdınızda bir yeri silecekseniz, kağıdı zedelemeden ve tam olarak silin, silgi kırıntılarını kağıdınızın üzerinden temizleyin.

Soruları çok iyi okumaya çalışın. Doğru yanıtı bulsanız bile bütün yanıtları gözden geçirin.

Bazı paragraf soruları çok uzun olabilir. Kesinlikle, 'Bu soru çok uzun, bu soruyu yapmayayım' diye soruları okumamazlıktan yapmayın.

Dikkatinizi yalnızca okuduğunuz soru üzerinde yoğunlaştırın.

'Mutlaka bu soruyu yanıtlamalıyım'' diye koşullanmayın. Bu sizi gerilime iter.

Sorularla inatlaşmaya girmeyin, yapmadığınız soruları işaretleyin, diğer soruya geçin.

Test bittikten sonra yapmadığınız soruları yanıtlamaya çalışın.

Dikkatinizin dağıldığını hissettiğiniz anda, kalemi bırakın, gözlerinizi kapatın ve derin nefes alıp vererek, rahatlayın.

Belgelerinizi unutmayın

2000 ÖSS Sınavı Giriş Kimlik Belgesi'nde ÖSYM'ce hazırlanmış, fotoğraflı ve üzerinde sınava gireceğiniz merkez, bina, salon adları bulunmaktadır.

Fotoğraflı Onaylı Özel Kimlik Belgesi'nde sınava girerken yanınızda 2000 ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi'nden başka, kimliğinizi açıkça gösteren, fotoğraflı ve onaylı ayrı bir kimlik belgesi daha bulunması gerekmektedir. Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ve pasaport özel kimlik belgesi olarak kabul edilecek belgeleridir.

Bir fotoğrafınız yanınızda olmalı. Sınavda salon görevlileri, ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgenizdeki fotoğrafınızın, kurallara uygun olmadığı gerekçesiyle sizi tanıyamadıkları kanısına varabilirler. Bu durumda sınav görevlilileri, sizden bir vesikalık fotoğraf isteyebilirler. Bu amaçla, her adayın yanında kendini açık bir şekilde tanıtan, vesikalık bir fotoğraf bulundurulması gereklidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!