47 yıldır çiçek açıyorlar

Güncelleme Tarihi:

47 yıldır çiçek açıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2001 00:00


Özgür ÇİLEK
Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi'nin gül bahçesi projesi kapsamında dikeceği 1 milyon 350 bin adet peyzaj gülünü Fransa'dan getiren Gardenia Çiçekçilik ve Fidancılık İşletmesi, 47 yıllık geçmişi olan bir aile şirketi. Üretimden uygulamaya, projelendirmeden bakım-dağıtıma kadar geniş bir yelpazeye sahip.

Gardenia, 1953 yılında işletmenin şu anki sahibi Riccardo Disperati'nin babası Renvo Rino Disperati tarafından Yalova'da kurulur. İtalya'da çiçek ve fidan üreticiliği yapan Renvo Rino Bey, 1940'larda Türkiye'ye gelir ve Büyükdere Fidanlığı'nda çalışır. Bir süre, Vatikan'ın Büyükada'da bulunan arazisinde çalıştıktan sonra Yalova'da bugünkü işletmenin temellerini atar. Her geçen yıl firma biraz daha gelişir. Arazileri genişler, modern yöntemler kullanılır. Oğul Riccardo ise 1969'dan itibaren fiilen işin içine girer. Beş yıl sonra da babasını yitirir. Artık işletmenin başındadır.

Merkezi İstanbul'da bulunan firmanın Yalova'da 650 bin, Köyceğiz'de de 150 bin metrekarelik fidanlığı ve seraları bulunuyor. Buralarda 50'ye yakın çiçek, 200-250 civarında fidan türü yetiştiriliyor. Saksılı bitkiler ile dış mekan bitkilerinin köklendirilmesi yapılıyor. Bunlar iç ve dış mekan bitkileri. Her türün kendi içinde 5-15 çeşidi mevcut. Yani çok geniş bir üretim söz konusu. İşletmenin üretim ve satış dışında projelendirme, uygulama, bakım, sulama ve danışmanlık gibi departmanları, müşteriye her türlü hizmeti sunuyor. İdari kadroda yedi, teknik kodroda 25, satış - pazarlamada dört, büroda 17, üretim-uygulama-bakım bölümlerinde 253 kişi çalışıyor.

Neden aile işletmesi?

Departmanları ve kullanılan teknikler göz önünde bulundurulduğunda çağdaş düzeyi yakaladıklarını belirten Disperati, ‘‘Migros, Koçtaş, Gima, Carrefour, Continent, Nokta gibi birçok büyük süpermarket devamlı müşterimiz. Bunun dışında Gardenia Shop'lar ile müşterilerimize ulaşıyoruz’’ diyor.

Geçen yıl cirolarının iki milyon dolar civarında gerçekleştiğini, bunun 360 bin dolarlık bölümünü Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları işin oluşturduğunu söyleyen Disperati sözlerine şöyle devam ediyor: ‘‘260 bin dolar peyzaj güllerinden, 100 bin dolar da mevsimlik fide ihalesinden alındı. Yani yıllık gelirimizin yüzde 15'i. Aslında bu reel rakamlar değil. Malum, ekonomik kriz her şeyde olduğu gibi bizi de etkiledi. Bunun üzerine belediyelerle çalışıyoruz. Normalde belediyelerden sağladığımız gelir ciromuzun yüzde 2-3'ne tekabül ediyor. İnşaat işleriyle uğraşmıyoruz. Sadece üretim, satış, projelendirme ve bakımla uğraşıyoruz.’’

Gardenia, üç yıldır Fransız Meilland firmasının Türkiye temsilciliğini yapıyor, patentli ürünlerini geliştiriyor. Sektör içinde bilgi birikimi ve tecrübe çok önemli yer tutuyor. Bunun için Avrupa'da pek çok çiçekçilik ve fidancılık firması aile işletmesi konumunda. Gardenia da bunlardan biri. Disperati, ‘‘Aile olarak 80 yıldır bu işin içindeyiz. Büyükbabamdan, babamdan öğrendiklerimi çocuklarıma aktarıyorum. Bunun yanında en son gelişmeleri takip ediyoruz. Böylece uzun yıllar bu işi sürdüreceğiz’’ diye konuşuyor.

Firmanın faaliyet alanları Türkiye'yle sınırlı değil. 1980'lere kadar Türkiye'nin zeytin üretiminin yüzde 70'ini karşılamış. Hatta 1982 - 85 yılları arasında Suriye'ye 2.5 milyon dolayında zeytin ve meyve fidanı satmış. Türkmenistan'da cumhurbaşkanlığı konutunun ağaçlandırılmasını geçen yıl tamamlamışlar. Şu anda bakımını yapıyorlar. Kazakistan'da ise Ankara Oteli'nin ağaçlandırılmasına devam eden işletme, Azerbaycan'daki bazı otellerin bahçe düzenlemelerini gerçekleştirmiş.

NELER YAPTILAR

Otoyollar İzmit Büyükşehir Belediyesi Sefa Sirmen Bulvarı'nın ağaçlandırılması geçen yıl tamamlandı. Bayındır A.Ş. İzmir - Çeşme Otoyolu'nun 2. kısmının çevre düzenlemesi 1998'de tamamlandı. Enka - Bechtel Ankara Büyük Çevre yolu'nun çimlendirilmesi ve ağaçlandırılması 1998'de bitirildi.

Kamu alanları Haliç Köprüsü çevre düzenlemesi 1996'da yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Soğanlı Kent Parkı'nın uygulaması devam ediyor.

Havaalanları - otobüs terminalleri İzmit Büyükşehir Belediyesi Otobüs Terminali'nin çevre düzenlemesi geçen yl bitirildi. Çorlu Havaalanı'nın projelendirme ve uygulama çalışmaları tamamlandı. Bakımı devam ediyor.

Ticaret, kültür ve eğlence merkezleri Carrefour'un (Ümraniye) çevre düzenlemesi tamamlandı. Bakımı devam ediyor. Şişli Plaza düzenleme projelendirmesi devam ediyor.

Politikalar yanlıŞ

A.Ü Ziraat Fakültesi Bahçe Bölümü'nü bitiren Riccardo Disperati, şöyle diyor: ‘‘Bizler, Türkiye'de bazı bilimsel temelleri atmış hocaların son öğrencileriyiz. Bu değerli öğretim görevlilerinin arkası gelmedi. Ziraat fakültelerinden mezun olanlar sürekli olarak Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nda yer edinebilme

endişesiyle hareket ettiler. Bu da doğal olarak bilimsel çalışmalarının önünü kapadı. Yıllardır yanlış politikalar izleniyor, yeni metodlar geliştirilemiyor.

Gardenia'nın ürün katAloğundan

Açelya - 7,5 milyon Sakal çiçeği - 600 bin Japon ayvası - 600 bin Defne - 5 - 15 milyon Hanım eli - 450 bin Zakkum - 450 - 600 bin Yasemin - 300 bin Süs eriği - 5 milyon Kuşburnu - 450 bin Avize - 600 bin Bambu - 20 milyon Çitlembik - 4 milyon Erguvan - 5 - 12.5 milyon Oya - 5 - 7,5 milyon Yalancı servi - 5 - 7,5 milyon Mavi atlas sediri - 10 milyon Ardıç - 1,5 - 2 milyon Amerikan sarmaşığı - 300 - 350 bin Yavşan otu - 350 bin Mor salkım - 1,5 milyon lira Peyzaj gülleri - 4 dolar Bulgar bahçe gülü - 2 dolar İthal güller 5 - 7 dolar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!