44 kişilik adada 15 cinsel saldırı

Güncelleme Tarihi:

44 kişilik adada 15 cinsel saldırı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2001 00:00


Haberin Devamı

İngiltere'nin en küçük sömürgesi olan Güney Pasifik'teki Pitcairn Adası'nda son günlerde huzur kalmadı. Toplam nüfusu 44 kişi olan adada, son zamanlarda toplam 15 cinsel saldırı olayı yaşandı.

PITCAIRN, Güney Pasifik'te 1.6 km genişliğinde, 3.2 km uzunluğunda küçücük bir ada. 210 yıllık bir geçmişi olan ada, şu günlerde tarihinin en büyük adli soruşturmasına sahne oluyor. Çünkü sadece 44 kişinin yaşadığı Paitcairn'de biri tecavüz, toplam 15 cinsel saldırı yaşandığı öne sürülüyor. Yeni Zelanda'dan sonra İngiltere de iddiaları araştırması için adaya dedektif yolladı. Dedektif, mağdurları, tanıkları ve ipuçlarını değerlendirerek mahkeme kurulup kurulmamasına karar verecek. Eğer dedektif, vakaları ciddi bulursa, ada tarihinde ikinci kez bir mahkemeye sahne olacak.

104 YIL ÖNCEKİ MAHKUM

Pitcairn'de bir mahkeme binası ve üç hapishane hücresi bulunuyor. Ancak hücreler, şimdilik can yeleği deposu olarak hizmet veriyor. Mahkeme binası, en son 104 yıl önce kullanılmış. Harry Albert Christian adlı sanık, eşini ve çocuğunu öldürmekten yargılanıp suçlu bulunmuş, sonra da Fiji'ye götürülüp asılmış.

Yetkililer, mahkemenin nerede yapılacağına henüz karar vermediler. Adalılar, medyanın göstereceği ilgiden dolayı itibar kaybı olacağını ve bu nedenle duruşmaların başka bir yerde yapılmasını istiyor. Yeni Zelanda Dışişleri Bakanlığı ve İngiltere, bu konudaki tartışmalara son noktayı koyacak.

İSYANCI TORUNLARI

Pitcairn Adası, İngiltere'nin en küçük sömürgesi. Volkanik adanın en yüksek yeri 347 metre. Panama'nın 6600 km batısında ve Yeni Zelanda'nın 5310 km kuzeydoğusunda olan adanın 210 yıllık bir geçmişi var. İngiltere, Yeni Zelanda'daki yüksek komiserlik aracılığıyla adayı yönetiyor.

Ada, ‘‘H.M.S. Bounty’’ gemisinde isyan çıkarıp kaçan Fletcher Christian ve 6 arkadaşı tarafından keşfedildi. Bir düzine Polinezyalı kadınla adaya yerleşen denizciler, kendilerine yeni bir hayat kurdular. Bugün adada yaşayanların çoğu, bu isyancıların torunları.

18’inci yüzyıl İngilizcesi

Pitcairn'e ulaşmak bir hayli zor. Önce uçakla Fiji'ye, sonra da uzun bir deniz yolculuğuna çıkmak gerekiyor. Volkanik bir yapıya sahip olan adanın limanı da yok. Gemiden bot ya da motorlarla adaya yanaşıp sonra kayalıkları tırmanmak gerekiyor.

Adalılar, kendi aralarında yerel bir dil konuşuyorlar. Yabancılarla da ‘‘Tahiti aksanı’’yla konuştukları 18'inci yüzyıl İngilizcesiyle anlaşıyorlar. Adanın başlıca gelir kaynağı balıkçılık, kurutulmuş meyve ve pullar. Ancak e-postanın yaygınlaşması üzerine, Pitcairn pullarına rağbet de azalmış, böylece adanın en büyük para pusluklarından biri de kurumaya yüz tutmuş...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!