407'yi buldular

Güncelleme Tarihi:

407yi buldular
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ortakların 3'lü paketine DYP de tam destek verdi ve imza sayısı 407'ye ulaştı. 69. ve 86'ncı maddelere de destek kararı alınan DYP'nin 82 imzası, grup başkanvekilleri tarafından Meclis Başkanı Akbulut'a sunuldu. Böylece anayasa değişikliğinin referandumsuz yapılma şansı yakalandı.

HÜKÜMETİN, Anayasa değişikliğine ilişkin 3'lü paketine, DYP de tam destek verdi. DYP, sadece cumhurbaşkanlığına ilişkin 101. maddeye değil, aynı zamanda 69. ve 86. maddelere de imza verme kararı aldı. Bunun sonucunda DYP grup başkanvekilleri Turhan Güven, Nevzat Ercan ve Saffet Arıkan Bedük, 82 milletvekilinin imzasını dün TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'a sundular. Böylece ortakların önerisine verilen imzalar 407'ye ulaştı. 4'lü ittifak, Anayasa değişikliğini referandumsuz gerçekleştirme şansını yakaladı. Akbulut, DYP'lilerin imzasının, iktidar partilerinin önerisine katkı sağlayacağını belirterek, ‘‘Böylece 4 parti milletvekilleri 101. madde hususunda hemen hemen görüş birliğinde olduklarını göstermişlerdir’’ dedi.

MARATON 23 MART'TA

Öneriler, imzalar kontrol edildikten sonra TBMM Başkanlığı tarafından, Anayasa Komisyonu'na gönderildi. TBMM Anayasa Komisyonu, önerileri, Kurban Bayramı sonrasında 23 Mart'ta görüşme kararı aldı. Öneriler, komisyonda birleştirilerek görüşülecek. Öneriler, burada 3 maddeli tek bir yasa metnine dönüştürülecek. Her madde ayrı ayrı oylanacak. Yürürlük maddesine, önerinin, ‘‘Referanduma gidilmesi durumunda’’, bütün halinde mi, yoksa maddeler halinde mi halkoyuna sunulacağı yazılacak. Genel Kurul'da öneri, 2 tur halinde oylanacak. Birinci turda, ne sonuç alınırsa alınsın ikinci tur oylama yapılacak. Öneri, 367'nin üzerinde oy alırsa, referanduma gidilmeye gerek olmayacak.

5+5'E İMZA VERMEDİLER

5+5 önerisine, DSP'den 3, MHP'den 4, ANAP'tan ise 20 milletvekili imza vermedi. DYP Kamer Genç, Rasim Zaimoğlu ve Doğan Güreş'ten imza alamadı. DSP'de Uluç Gürkan'ın yanısıra bu partiye yeni katılan Bekir Gündoğan'ın da imzası yok. DSP'li Mehmet Özcan'ın, Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü'ne başvurarak, imzasını geri çektiği öğrenildi. MHP'den ise Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu'nun yanısıra Hüseyin Kalkan, Hakkı Duran ve Ali Güngör de, 101.madde değişikliğine imza koymadı. TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un oy hakkı bulunmadığından önerilere imza da atamıyor. ANAP'lı Nihat Akbulut'un ise öneriyi mükerrer imzaladığı görüldü. ANAP'ta Mehmet Ali İrtemçelik, Lütfullah Kayalar, İbrahim Yaşar Dedelek, Musa Öztürk, Cengiz Altınkaya, Sebgetullah Seydaoğlu, Burhan Kara, Ekrem Pakdemirli, Şükrü Yürür, Eyüp Aşık, Yaşar Eryılmaz, Salih Yıldırım, Ertuğrul Yalçınbayır, Emre Kocaoğlu, Güneş Taner, Haşim Haşimi, Ali Güner, Miraç Akdoğan, Celal Esin, 5+5 önerisine imza vermedi.

69 VE 86 FİRESİ

Fireler, imza toplamada zorlama olmadığından diğer iki maddede daha yüksek oldu. 69. madde önerisine DSP 26, MHP 38, ANAP ise 34 eksikle imza attı. 86.maddede ise DSP 27, MHP 38, ANAP 44 fire verdi. Bazı milletvekillerinin sadece 69. maddeye, bazılarının ise sadece 89. maddeye imza attıkları da oldu. 101. maddeye imza atmayan bazı vekillerin ise diğer iki öneriye destek verdikleri görüldü.

7 fire olabilir

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Cumhurbaşkanı'nın seçimi ile ilgili Anayasa değişikliği ve Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı süresinin uzatılması konusunda en sağlam duran partinin kendileri olduğunu söyledi. ‘‘Bizde olacak fire belki 3 değil de 6-7 civarında olabilir, ondan fazla olmaz’’ diyen Çiller, sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Ama buna rağmen yine de liderler olarak çok çalışmamız lazım. Bayram tatilini de bir fırsat bilip arkadaşlarımızla bu konu üzerinde konuşmamız gerekir. Çok çalışmalıyız. Benim arkadaşlarım ricamı kırmayacaklardır. Herkes samimi olursa ben Cumhurbaşkanı'nın seçimi ile ilgili maddenin çıkacağına inanıyorum.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!