40 yıl sonra ilk ziyaret

Güncelleme Tarihi:

40 yıl sonra ilk ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2006 00:00

Ankara bugün önemli bir konuğu ağırlıyor. Kendisi de akrabaları da dünyanın en zenginleri arasında yer alan Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’in ziyareti iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin canlandırılması ve Arap yatırımcıların Türkiye’ye çekilmesi için önemli bir fırsat olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetlisi olarak Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud, Ankara'ya ulaştı. Kral Abdullah'ı Esenboğa Havalimanında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül karşıladı.
Kralın karışılama heyetinde bulunan bazı kişiler tarafından sağ omuzundan öpülerek selamladığı gözlendi.

Kral Abdullah ile Veliaht Prens Sultan Bender bin Abdülaziz, Prens Muhammed bin Navaf, Prens Abdullah bin Fahd'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişilik Suudi heyeti, Türkiye'ye 7 uçakla geldi. Heyete ait eşyanın özel konteynırlarla havalimanından araçlara nakledildiği sırada, Esenboğa Havalimanında Kral ve heyetinin gelişini izleyen gazeteci ordusunun görüntü almasına izin verilmedi.

Haberin Devamı

Havalimanında güvenliği, keskin nişancılar ve özel harekat timleri sağlarken, kalabalık bir konvoyun eşlik edeceği Kral Abdullah'ın güzergahı boyunca da yoğun güvenlik önlemleri alındı.

/images/100/0x0/55ea34a4f018fbb8f8714aba
Kral Abdullah ve kendisine Ankara ziyareti boyunca eşlik edecek Dışişleri Bakanı Gül aynı limuzinle Çankaya Köşküne hareket etti. Kral, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından resmi törenle karşılanacak. Köşkte Sezer ve Kral Abdullah'ın başkanlık edeceği heyetler arası görüşmelerin ardından, iki ülke arasında bazı anlaşmalara imza atılacak.

Görüşmelerin ardından Kral Abdullah Ankara'da konaklayacağı Swiss Otele geçerek, burada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul edecek.  

Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak Kral Abdullah ve beraberindeki heyetin, temaslarını sürdürmek üzere yarın İstanbul'a geçmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, resmi ziyaret için Ankara'ya gelen Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud'u Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladı. Sezer ve Kral Abdullah, milli marşların dinlenmesinin ardından, tören kıtasını denetledi. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Sezer ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah, tokalaşarak basına poz verdi.

Haberin Devamı

Törende, TBMM Başkanvekili Ali Dinçer, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ hazır bulundular.

40 YIL SONRA İLK ZİYARET

40 yıl sonra Türkiye’yi ziyaret eden ilk Suudi kral olan Abdullah milyarlarca dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanlarından. Batıyla yakın ilişkileriyle tanınan Kral, Bush’un Teksas’taki çiftliğinde ağırladığı nadir liderlerden. Suudi işadamları Türkiye’de özellikle enerji dağıtım ihaleleri ve GAP bölgesi ile ilgileniyor. Kralın ziyaretiyle iki ülke arasındaki ticaretin arttırılması, işbirliğinin geliştirilmesi ve Arap sermayesinin ülkemize çekilmesi hedefleniyor.

/images/100/0x0/55ea34a4f018fbb8f8714abc
1 GECE 60 BİN DOLAR

Kral Abdullah bin Abdülaziz’i ağırlayacak olan Swissotel’de ziyaret için tüm hazırlıklar tamamlandı. 150 odalı otelin 115 odası, Kral ve yakın çevresinin konaklaması için ayrıldı. Bu odalar için kraliyet, bir gece için 60 bin dolar ödeyecek. Kralın kalacağı 350 metrekare kullanım alanına sahip dairede 4 oda, bir büyük yatak odası, 50 metrekarelik tuvalet bulunuyor. Odadaki bütün resimler kaldırılıp yerine Kralın portreleri konuldu.

TUVALETTE TELEVİZYON

Kral dairesindeki tuvalete en büyük boy LCD televizyon konuldu. Oteldeki tek Arapça televizyon kanalı krala yeterli gelmediği için çatıya, 50 Arap kanalını gören portatif uydu alıcısı takıldı. Heyetlerin odalarındaki minibarlardaki bütün alkollü içkiler kaldırıldı, seks filmlerinin izlenmesine imkan sağlayan "pay TV" yayını durduruldu. Bunun yerine odalara namaz kılmak için Kıble’yi gösteren oklar konuldu.

7 UÇAK DOLUSU ERKEK

Kral ve 300 kişilik heyetinin içinde kadın yolcunun olmayacağı ifade edildi. Yanına eşini almayan kralın, yemeklerini ve yemek setini iki kargo uçağı taşıyacak. Uçakta kralın aşçısı, garsonu, berberi, terzisi de yer alacak.

/images/100/0x0/55ea34a4f018fbb8f8714abe
ÇIRAĞAN’DA KALACAK

Kral Abdullah için İstanbul’da ise Çırağan Sarayı’nda 11 suit ayrıldı. Kral’ın kalacağı 513 metrekarelik "Grand Sultan" suitinde de hazırlıklar tamamlandı. Osmanlı ihtişamını yansıtan suitte 12 kişilik yemek odası, 2 yatak odası ve 4 kral yatağı bulunuyor. Suitin banyosu, Kral’ın ayağının kaymaması için halıyla kaplandı. Kral Abdullah’ın heyeti için de Çırağan Palace Kempinski Otel’de 139 oda tutuldu. Bu odalarda bulunan minibarlardaki alkollü içecekler kaldırıldı. Kral Abdullah ile birlikte 2 özel aşçısı da İstanbul’a gelecek. Çırağan Palace Kempinksi Oteli’nin internet adresindeki yer alan süit fiyatları ise 2 bin 500 dolar ile 20 bin dolar arasında değişiyor.

165 ARAÇ KİRALANDI

Kral ve beraberindekilerin hizmetine sunulmak için farklı otomobil şirketlerinden 165 araç kiralandı. Şirketlerden en çok istenilen model Mercedes E 200 oldu. Budget Otomobil, kralın ziyareti için 80 araç tahsis etti. Bunlardan bazıları Türkiye’de kullanılmayan özel modeller. Ankara’daki Ülger Kiralama da Kral için İstanbul’daki şirketlerden S 500 Mercedes, BMW 750, Vito Mercedes, kamyonet, kamyon ve otobüs kiraladı. Kiralanan araçların günlüğü 500-1000 Euro arasında değişiyor. Kral Abdullah ve beraberindekilere İngilizce, Almanca ve Arapça bilgisine sahip profesyonel bir ekip hizmet verecek. Sürücülerin dil bilgisinin yanı sıra güvenlik ve ileri sürüş teknikleri eğitimi de bulunuyor.

Ağzının tadını biliyor

Kendisi ve maiyeti için 17 uçakla gelen Suudi Arabistan Kralı Abdullah ağzının tadına düşkünlüğü ile biliniyor. İstanbul’a geçecek ve Çırağan Sarayı’nda kalacak olan Suudi Kralı Abdullah ile birlikte 2 özel aşçısı da İstanbul’a gelecek. Kral Abdullah’a ülkesinde ya da gittiği ülkede en nadide yiyecekler sunuluyor. Kral da bunlara pek "hayır" demiyor. Bu da ikramda bulunanları mutlu ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!