40 dakika yetmedi

Güncelleme Tarihi:

40 dakika yetmedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cinsel eğitim dersi pilot okulda ‘‘utana, sıkıla’’ başladı. Uzmanların, bilimsel olarak cinselliği anlattığı 40 dakikalık süre öğrencilere yetmedi. Dersin sürekli olmasını isteyen öğrenciler, uzmanları soru yağmuruna tuttu.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın gençlerin ergenlik dönemindeki sorunlarını en aza indirmek amacıyla 'Ergenlik Döneminde Değişim' adıyla başlatılan cinsellik dersini öğrenciler utanıp kızararak dinledi. Ancak öğrenciler, dersin kısalığından yakınarak ‘‘Daha geniş kapsamlı ve daha uzun süreli olmalıydı. Derse tam alışmıştık, bitti’’ dediler. Cinsellik dersi her okulda yılda bir kez, 40 dakika süreyle verilecek.

Pilot olarak seçilen Eminönü Atatürk İlköğretim Okulu'nda Prof.Dr. Oktay Kadayıfçıoğlu ve Dr. Tanju Yılmazer kızlara, Necla Sancakoğlu ise erkek öğrencilere ayrı ayrı sınıflarda ilk dersi verdi.

Okulun 6-7 ve 8'nci sınıf kız öğrencilerine ilk dersi veren Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Daire Başkanlığı'nda görevli Uzman Dr. Tanju Yılmazer, ‘‘Bilinmeyen şeyler korku ve endişe uyandırır. Ergenler devekuşuna benzer. Sizler ne çocuk, ne yetişkinsiniz. Şimdi bilimsel eğitim alıyorsunuz’’ dedi.

Prof.Dr. Oktay Kadayıfçıoğlu, kız öğrencilere ilk ders girişini yaparken, ‘‘Sizin ergenlik dönemine yönelik sıkıntılarınıza, endişelerinize doğru, amaca yönelik bilimsel açıklamalar getirmek istiyoruz’’ dedi. Eğitmenlerin şemalar üzerinde anatomiyle ilgili bilgiler verdiği sırada birçok kız ve erkek öğrenci utanarak önlerine eğilirken, bir yandan da konuyla ilgili notlar aldı.

ANNELERE MEKTUP

Öğrencilere 'Ergenlik Döneminde Değişim' adlı bir kitap verildi. Ve kitabın arasında 'Bu mektubu lütfen annenize verin' yazısının yer aldığı bir mektup dağıtıldı. Mektupta, ailelerin de kitabı okuması tavsiye ediliyor ve ailelerin böylece çocuklarının sorunlarına daha kolay çözümler bulabileceklerine dikkat çekiliyor.

BEBEK NASIL OLUR

Yumurtalık içinde döllenen yumurta ayda bir kere dışarı atılır. Yumurta rahim kanalı içindeyken erkek tohum hücresi tüplere doğru gelirse ve erkek tohum hücresi ile yumurta birleşirse döllenme olur. Sperm, yumurtada bebek oluşumu için büyür.

YARIM BARDAK KANAMA NORMAL

Her ay bir kere yumurtlama olur. Yarım çay bardağı kadar kanama normaldir. Bundan daha fazla olursa kansızlık olur. Daha az olursa bir sorun var demektir. Ádet kanamaları 9-16 yaş arasında olabilir.

ÁDET ERİŞKİNLİĞE GEÇİŞ DEMEKTİR

Ádet görmek erişkinliğe hazırlar. Yani bebek için sistemi oluşturur. İlk 1-2 yıl düzensiz olabilir. Karın ve kasık bölgesinde ağrı olursa sıcak tutun. Hergün duş şeklinde banyo yapın. Sizi rahatlatır, kötü kokuları giderir.

CİNSEL HASTALIKLARA DİKKAT

Cinsel yolla bulaşan AİDS gibi birçok hastalık var. Cinsel ya da kan yoluyla bulaşır. El teması ya da o kişinin eşyalarını kullanmakla geçmez.

SİGARA, ALKOLDEN UZAK DURUN

Ergenlik döneminde sigara, alkolden uzak durun.

Şemayla anlattı

Kız ve erkeklerde üreme sistemlerini anlatan Uzman Dr. Tanju Yılmazer, şema ile kadın ve erkek cinsel organlarını ayrıntılarıyla anlatarak, adet dönemini ve hamileliği şöyle açıkladı: ‘Bitkiler ve hayvanlar kısaca doğadaki tüm canlı varlıklar soylarını sürdürmek için üremek, çoğalmak zorundadırlar. Tohumlar, bitkilerde, hayvanlarda, insanda değişik biçimlerde döllenerek yeni yaşamlar oluşturur. Kızların üreme sistemleri güzel çalışır. Kadın üreme sistemi dış organlar ve iç organlar olarak iki bölümde incelenir. Dış organlar, büyük ve küçük dudaklar, klitoris, idrar deliği, zar ve vajinanın girişinden oluşur. İç organlar ise vajina, rahim, yumurtalıklar ve tüplerdir. İki bacak arasında iki deri kıvrımı vardır. Bunlar büyük dudaklar, içindeki yaprak şeklindeki deri kıvrımı ise küçük dudaklardır. Rahim ters bir armut büyüklüğündedir. Rahim, bebeklerin döllenme sonrası büyüdüğü yerdir. Hamilelikte rahim karın boşluğuna doğru büyür.’’

Utangaç sorular

Okul yetkilileri ve öğretmenlerin dersin son 20 dakikalık soru-cevap bölümünde sınıf dışına çıktığı ve sadece dersi veren eğitmenin bulunduğu sırada öğrenciler birbirinden ilginç sorular sordular.

Özellikle erkek öğrenciler, ‘‘Sigara içmek cinselliği olumsuz yönde etkiler mi?‘‘, ‘‘Erkeklerin tüylerinde kaşıntı neden olur?’, ‘‘Mastürbasyon zararlı mı?’’, ‘‘AIDS nasıl geçer?’’, ‘‘Akraba evliliklerinden neden sakat çocuk doğar?’’

gibi sorularının yanıtlanmasını istediler.

Ders, daha kapsamlı ve sürekli olmalı

Dersi büyük dikkatle ama utanarak dinleyen öğrencilerden bazıları, ‘‘Çok yararlı oldu. Çoğunu duymuştuk. Bazımıza halamız, bazımıza teyzemiz, bazılarımıza annelerimiz anlattı. Ancak, bu kadar ayrıntılı anlatmamıştı. Daha geniş kapsamlı verilmeli. Biraz utandık. Hele şemalar gösterilirken çok kızardık. Bilmediğimiz çok şey varmış. Kısa oldu. Bu ders sürekli halde verilmeli’’ dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!