4’üncü paket sürprizi Avcı’ya tahliye yolu

Güncelleme Tarihi:

4’üncü paket sürprizi Avcı’ya tahliye yolu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2013 00:00

TBMM’de görüşülen 4’üncü Yargı Paketi’nde iki sürpriz değişiklik yapıldı. Buna göre, terör örgütünün propagandasını yapanlara, yasa dışı gösterilere katılanlara, örgüt üniforması giyip amblem, resim ve işaretleri asarak taşıyanlara, “terör örgütüne üye olmak” suçundan ayrıca ceza verilmeyecek.

Haberin Devamı

Silahlı olmayan örgütlerde, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişiler de sadece işledikleri suçtan cezalandırılacak, ayrıca örgüt üyeliğinden ceza almayacak. Böylece, terör örgütlerinin eylemine katılanlara, örgüt üyesi olduğu kanıtlanamasa da örgüt üyeliğinden 5-15 yıl arasında ayrıca ceza verilmesinin önüne geçilecek. Önergenin gerekçesinde, TCK’nın 220’nci maddesinin 6’ncı fıkrasındaki ekstra cezanın adil olmayan sonuçlara yol açtığına vurgu yapıldı.

DANASI ANASINDAN BÜYÜK

Adalet Bakanlığı yetkilileri, değişiklikle ilgili şu değerlendirmeyi yapktı: “Bugüne kadar örgütlü suçlarında, örgüte üye olmayan ancak örgüt adına eylem yapanlar, hem bu eylemlerinden hem de örgüt üyeliğinden ceza alıyordu. Bir mafya lideri, örgüt dışından birine iş yaptırtıyorsa o kişi, hem işlediği suçtan hem de örgüt üyesiymiş gibi ceza alıyordu. Yine örgütün propagandasını yapan ya da gösterisine katılanlar, eylemleri yanı sıra örgüt üyeliğinden de ceza alıyordu. Bazen örgüt cezası, eylemin cezasından çok fazla oluyordu. Yani danası anasından daha büyük oluyordu. Şimdi eğer örgüt üyeliği yoksa bu yüzden ceza almayacak.”

Haberin Devamı

İHALEYE FESATIN CEZASI DÜŞTÜ

TBMM’de kabul edilen maddelere göre, ihaleye fesat karıştırmanın 5-12 yıl olan cezası 3-7 yıla indirilirken, bu suçtan kamunun zarar görmemesi halinde uygulanacak ceza da 1-3 yıl olarak belirlendi. Bu suçu cebir ve şiddet kullanarak işleyenlere ise ayrıca bu eylemlerinden ötürü de ceza verilecek. İşkence suçunda zamanaşımının uygulanmayacağına ilişkin değişiklik de dün kabul edildi.

KİMLERİ ETKİLEYECEK

Devrimci Karargah Örgütü ve Odatv sanığı Hanefi Avcı’ya tahliye yolunu açacağı savunulan bu değişikliklerin, kamuoyunda büyük yankı uyandıran futbolda şike ve belediyelere yönelik operasyonlarla ilgili davalarda da örgüt üyesi olmayanların ayrıca örgüt üyeliğinden ceza almalarının önüne geçeceği belirtildi. Avcı’nın avukatı Refik Uçarcı, “Bu durumda müvekkilimin alacağı azami ceza 5 yıl. Yatacağı süre 2 yıl 4 ay ama 2 yıl 5 aydır tutuklu” diyerek tahliyenin gündeme gelebileceğini söyledi. Poşu davası sanığı Cihan Kırmızıgül, DHKP-C davası sanığı Sevim Sevimli’nin de düzenlemeden yararlanması bekleniyor. Cezaevlerindeki 2 bin 824 terör suçundan tutuklu-hükümlü öğrencilerin, bir bölümü de tahliye edilecek. KCK davası avukatı Tahir Elçi ise KCK sanıklarının TCK 314’teki örgüt üyeliğinden cezalandırıldığı için kapsamlı tahliyelerin sözkonusu olmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

TAHİR CANAN’A ÖZGÜRLÜK

Pakette dört partinin ortak önergesiyle yapılan bir başka değişiklikle, 12 Eylül döneminin hükümlülerinden Tahir Canan’ın özgürlüğüne kavuşmasının yolu açıldı. “Siyasi amaçla adam öldürdüğü” iddiasıyla 1978’de tutuklanan Canan, suçunu işkence altında itiraf ettiğini söylediği davada 36 yıla mahkûm olmuştu. 1991’de şartlı tahliye olan Canan, iki yıl sonra bu kez Devrimci Komünist Partisi (TDKP) üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı ve 12.5 yıla mahkûm edildi. Bu mahkûmiyetle şartlı tahliyesi yandı. Canan’ın cezası 2025’te dolacaktı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!