4 sayfalık kriz

Güncelleme Tarihi:

4 sayfalık kriz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2015 01:59

Charlie Hebdo dergisinin son sayısından 4 sayfalık yazı ve karikatür seçkisine yer veren Cumhuriyet gazetesini İstanbul’da dağıtacak kamyonları gece yarısı Hadımköy’deki matbaa çıkışında polis durdurdu. Savcının incelemesinin ardından geçiş izni verildi. Gazetenin Şişli’deki merkezinde güvenlik önlemleri arttırılırken protesto için gelen 2’si sarıklı 8 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Charlie Hebdo’nun son sayısından bir bölümün Cumhuriyet gazetesinde yayınlanacağının açıklanmasının ardından önceki gece başlayan gerginlik dün de devam etti. Sabah saatlerinde gazete binası yakınında protesto gösterileri yapılırken öğleden sonra gazeteye destek ziyaretleri gerçekleştirildi.
Cumhuriyet gazetesi, dünya genelinde 16 dilde 3 milyon basılan 16 sayfalık Charlie Hebdo dergisiyle dayanışma amacıyla 4 sayfa yazı ve karikatür seçkisine yer verdi. Charlie Hebdo’nun bir bölümünün yayımlanacağı haberleri üzerine, Şişli’deki Cumhuriyet gazetesi binası önünde polis önceki gece geniş güvenlik önlemi aldı. Büyükdere Caddesi’ni Abide-i Hürriyet Caddesi’ne bağlayan yol, Prof. Nurettin Mazhar Öktel Sokağı ve İstiklal Sokak gece yarısı polis barikatlarıyla kapatıldı. Sokakta 2 tane ‘Akrep’ tabir edilen zırhlı polis aracı bekletilirken, özel harekat polisleri de gazete binası yakınlarında yerlerini aldı.

İLK KONTROL MATBAADA

Gazetenin basıldığı Hadımköy’deki Doğan Printing Center (DPC) tesislerine saat 01.00 sıralarında 3’ü resmi 5’i sivil 8 kişilik bir polis ekibi geldi. Gazeteleri İstanbul ve çevresine dağıtmak üzere matbaadan çıkmaya hazırlanan kamyonlar, polislerce durduruldu. DPC ve YAYSAT yetkilileri, kamyonlarda Cumhuriyet dahil olmak üzere farklı birçok gazete bulunduğunu belirterek, dağıtımın durdurulmasına ilişkin bir mahkeme kararı olup olmadığını sordu. Herhangi bir yargı kararı gösteremeyen polisler, kamyondan aldıkları Cumhuriyet Gazetesi nüshasını basın savcısına gönderdiklerini bildirdi. Savcının incelenmesinin ardından polis ekipleri saat 01.40’ta kamyonların matbaadan çıkışına izin verdi.

TEHDİT TELEFONLARI

Önceki akşam ise sosyal medya üzerinden başlayan protesto mesajı yağmuru giderek arttı. Gün içerisinde gazeteye çok sayıda tehdit ve hakaret telefonları geldi. Polis tedbirleri sabah daha da arttı. Gazete çevresinde sivil polisler konuşlanırken, gece trafiğe kapanan sokak sabah yeniden açıldı. Cumhuriyet’te yayımlanan bölümlerde Hz Muhammed’in karikatürünün yer alacağı iddiası üzerine Alperen Ocakları üyesi olduğu iddia edilen 3 kişi, gece gazete binasının bulunduğu sokağa gelerek protesto gösterisi yaptı. Sabah saatlerinde gazetenin bulunduğu İstiklal Sokak’ta işyeri bulunan kişiler ise polis kontrolünden geçirilerek sokağa alındı.

SARIKLI PROTESTOCU

Barikatların yanına gelen bir kişi polis bandını yırtarak, “Din düşmanlarını koruyorsunuz. Korumayın o şerefsizleri” diyerek bağırdı. Öğle saatlerinde ise yeşil renkli, üzerinde Arapça yazılar olan bayrakla binaya gelen bir kişi, “Paris’te 15 tane köpeği öldürdüler dünya ayağa kalktı. Bugün Irak’ta Afganistan’da milyonlarca insan öldü. Allah’a, Peygamber’e dil uzatmayın” dedi. Protestocu gözaltına alındı. 5 dakika sonra gelen elinde asa bulunan sarıklı 2 kişi, “Allah’ın dinine laf uzatmayın. Biz varken onlar yoktu” diye bağırdı. Bu kişiler de sivil polislerce gözaltına alındı. Akşam, gazete binasının yakınlarına gelen bir grup, “Hüzünlenme Ya Resullah, Bu Ümmet Seninle” yazılı pankart taşıdı. Grup, “Cumhuriyet gazetesi hesap verecek”, “Burası Türkiye, Fransa değil” sloganları attı ve oturma eylemi yaptı. Gözaltına alınan 3 kişinin serbest bırakıldığını öğrenen grup, eylemi sonlandırdı. Bu gösteriler sırasında da 5 kişi gözaltına alındı.

ONUR: MİZAHLA CEVAP

Gazeteyi ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, “Başbakan’ın yürüyüşe katılması kadar değerli bir şey yaptılar. Hoşgörülü olacağız. Birbirimize ve mizaha saygı göstereceğiz. Cumhuriyet gazetesinin buna sahip çıkması çok değerli. Mizaha verilecek en güzel cevap yine mizahtır” diye konuştu.

YENİ AKİT ÖNÜNDE EYLEM

Ülkücü oldukları ileri sürülen bir grup ise Atatürk’e bilgisayar programında makyaj yapıp ‘dayak yemiş’ görüntüsü verdiği ve Facebook sayfasından yayınladığı iddiasıyla Yeni Akit gazetesinin binasına yürüdü. İddiaya göre grup binayı taşlayınca binadan da ateş açıldı. Bunun üzerine protestocu grup bina önünde bekleme eylemi başlattı.


İnançlara saygılıyız

Haberin Devamı

PROTESTOLAR üzerine yazılı bir açıklama yapan Cumhuriyet Gazetesi Yönetimi, Charlie Hebdo dergisine destek vermek için karikatürleri yayımladıklarını belirtti. Açıklamada şöyle denildi: “Yazarlarımız Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Ümit Kaftancıoğlu, Cavit Orhan Tütengil, Onat Kutlar, Ahmet Taner Kışlalı gibi çok değerli aydınlar ve gazeteciler karanlık terör saldırıları sonucu yaşamını yitirdiler. Charlie Hebdo ve çizerlerine yönelik katliamı bu nedenle de çok iyi anlıyoruz. Neredeyse tüm çizerlerini yitiren dergi tüm Fransız gazetelerinin gösterdiği örnek bir dayanışma ile bu sayısını çıkardı. Biz de aynı dayanışmanın bir parçası olarak ve ifade özgürlüğüne sahip çıkma sorumluluğu ile derginin yayımlanan özel dayanışma sayısından 4 sayfalık bir seçkiyi yayımlamaya karar verdik. Bu seçkiyi hazırlarken yayın ilkelerimizin yanı sıra toplumların dini hassasiyetleri ve inanç özgürlüklerine özen gösterdik. Kimsenin dini değerleri ile ve kutsalı ile uğraşmak ya da bunları hedef almak gibi bir düşüncemiz yoktur ve olamaz. Biz tek amacımız bir yayın organına düzenlenen katliamı kınamak ve bu katliama karşı dayanışma duygumuzu iletmektir. Cumhuriyet bundan sonra da ifade özgürlüğünü savunmaya var gücüyle devam edecektir.”

TGC: Bu sansürdür

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Charlie Hebdo’nun karikatürlerini yayınlayan Cumhuriyet gazetesinin dağıtımının polis tarafından engellenmeye çalışıldığı belirtilerek, “Polisin Cumhuriyet gazetesine yönelik sansür girişimini kınıyoruz. Bu uygulamanın Anayasa’ya ve Basın Kanunu’na aykırı olduğunu hatırlatıyoruz” açıklaması yaptı.


‘Dağıtım engeli’ iddiası

Haberin Devamı

FRANSIZ dergi Charlie Hebdo’ya destek amacıyla dün “Je suis Charlie” mesajıyla tek kapak olarak çıkan Leman, Uykusuz ve Penguen dergilerinin dağıtımında sorunlar yaşandığı öne sürüldü. İstanbul’da bazı bölgelerde paketlerin açılmadığı, bazı bölgelerde de dağıtımın yapılmadığı şikâyetleri üzerine araştırma başlatıldı. Leman Yazı İşleri Müdürü Zafer Aknar, İstanbul’un birçok yerinden sosyal medya aracılığıyla şikâyet aldıklarını ancak harekete geçilmesi için nokta verilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Şikâyetlerin aslı astarı var mı onu değerlendiriyoruz. Dağıtım şirketiyle konuştuk. Müfettiş gönderecekler ama elimizde somut nokta yok. Onbinlerce bayi var. Nokta söylememiz gerekiyor. O da okuyuculardan geri dönüşlere göre yapılacak. Ama nerede ne olduğu somut bir şekilde 10 gün sonraki tiraj raporlarında görülebilir.”

Haberin Devamı


Kapağı yayınlayan 4 siteye engelleme

Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi, avukat Ercan Ezgin’in talebi üzerine Hazreti Muhammed’in karikatürlerinin yer aldığı Charlie Hebdo dergisinin son sayısının kapağını paylaşan 4 internet sitesine ‘erişimin durdurulması’ kararı verdi. t24.com.tr, birgun.net, internethaber.com ve thelira.com internet sitelerinin ilgili sayfalarına erişimin engellendiği kararda şöyle denildi: “İfade özgürlüğü kamuoyunu aydınlatmanın ötesine geçer ve kullanılan araç da amaca uygun olmazsa, kişinin dini değerlerinin, şeref ve haysiyetinin korunması değeri ifade özgürlüğünden üstün tutulacaktır.” Engelleme kararını eleştiren Amerikan Dışişleri Sözcüsü Marie Harf, “Bunlar gazetecilerin karar vermesi gereken konular” dedi. DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!