4 IŞİD tutuklusu tek kişilik hücrelerde kalıyor

Güncelleme Tarihi:

4 IŞİD tutuklusu tek kişilik hücrelerde kalıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2015 16:56

BARIŞ mitinginde 102 kişiyi öldüren iki canlı bombacıya yardım ettikleri iddiasıyla tutuklanan Y. Ş., H. Ş., İ. H. A., R. D.’nin, Sincan 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde birer kişilik odalarda kaldıkları belirlendi. Dört şüphelinin kaldığı bölümdeki infaz koruma memurlarının da güvenlik konusunda özel olarak talimatlandırıldıkları öğrenildi. Yüksek güvenlikli Sincan F Tipi, 7/24 kameralarla ve yüksek teknolojiyle korunuyor.

Haberin Devamı

PEMBE ODALAR TANITILDI

Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, 173 bin 252 tutuklu ve hükümlünün kaldığı Sincan İnfaz Kurumları kampüsünün kapılarını medyaya açtı. Yıldırım dün ilk kez basına Sincan Cezaevi Kampüsü içindeki resmi nikahla evli hükümlü ve tutuklulara, eşleri ile mahrem görüşme imkanı tanınan aile odalarını tanıttı. Yıldırım, ödül sistemine geçilip eş görüşünün başladığı 2013’ten bu yana Türkiye çapında toplam 165 bin mahkuma ödül verildiğini ve 45 bin mahkumun ödül olarak eşle görüşme yaptığını bildirdi. Yıldırım, bu rakamın 2015 yılında Sincan kampusü içinde yer alan cezaevlerinün tümünde 795, sadece Sincan F Tipi 2 No’lu Cezaevi için 34 eşle görüşme yapıldığını söyledi. Yıldırım, eş görüşünün 12 ile 24 saat süreyle yapılabildiğini aktardı.

Haberin Devamı

BAKANLIKTAN ÖN ONAY FORMÜLÜ

Yıldırım, eşle görüşme hakkının, sadece resmi nikahla evli olan hükümlü ve tutuklulara verildiğini anımsattı. Yıldırım, kanunda olmamasına rağmen öncelikle Cezaevi Kurulu’nun, kadınla, kocasının haberi olmadan görüşerek, “ön onayının” aldığını belirterek, “Belki eş cezaevinde böyle bir görüşmeyi kabul etmek istemeyebilir. Bu nedenle kocasının haberi olmadan ve hayır demesi halinde tepkisini çekmemesi için kadının ön onayını aldıktan sonra bu ödüle karar veriyoruz” dedi. “Pembe Odaların” Fransa’dakine benzer şekilde yapıldığını ve ev ortamına benzer şekilde çelik kapı yapılarak, renkli boyalar kullanıldığını belirten Yıldırım, “Aile bütünlüğüne önem veriyoruz. Eşlerin başbaşa çocukları ve kendileriyle ilgili konuşmak isteyecekleri konular da olabiliyor” dedi.

ÇOCUKLAR NEZARETSİZ AİLE GÖRÜŞMESİ YAPACAK

Çocuk hükümlü ve tutuklulara, en geç iki ayda bir kez olmak üzere, 24 saate kadar ana ve babası veya vasisi ile kurumun bu tür ziyaretler için ayrılan bölümünde ve personelin yakın nezareti olmaksızın aile görüşmesi ödülü veriliyor. Bu kapsamda Sincan Çocuk Cezaevi’nde de 146 çocuğa bu görüşme ödülünün verildiği, ancak bu ailelerden  37’sinin gelip çocuklarıyla görüşebildiği belirtildi.

Haberin Devamı

KAPASİTE SINIRINA GELİYOR

Yıldırım, Türkiye genelindeki cezaevlerinde 23 Ekim 2015 itibariyle 147 bin 345’i hükümlü, 25 bin 908’i tutuklu toplam 173 bin 252 kişinin kaldığını, bunlardan 6 bin 296’sının kadın, 2 bin 269’unun ise çocuk olduğunu belirtti. Sincan kampusünde iki F tipi, iki L tipi, bir T tipi, kadın, çocuk cezaevinin yanısıra bir çocuk eğitimevi, bir açık ceza infaz kurumu olmak üzere 6 bin 830 kişi kapasiteli 9 ceza infaz kurumu bulunduğunu belirten Yıldırım, 23 Ekim 2015 itibariyle kampüsteki cezaevlerinde 4 bin 904’ü hükümlü, bin 605’i tutuklu olmak üzere toplam 6 bin 509 kişinin kaldığını ifade etti.

HER MAHKUMA 200 LİTRE SU HAKKI

Haberin Devamı

Kampusün 2 milyon 500 bin metrekarelik bir alana kurulduğunu kaydeden Yıldırım, toplam 2 bin 526 personelin görev yaptığını söyledi. Kampuste her biri 4 bin metreküplük 2 adet su deposu bulunduğunu vurgulayan Yıldırım, her mahkumun günde 200 litre su tüketim hakkı olduğunu aktardı. Her gün bin 500 ile 2 bin ziyaretçinin geldiği kampusün küçük bir ilçe olduğunu belirten Yıldırım, 640 personel lojmanı, cami, kreş, terzi, kuaför, kafeterya, piknik ve spor alanları bulunduğunu da söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!