4 günlükken literatüre girdi

Güncelleme Tarihi:

4 günlükken literatüre girdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2021 07:00

Annesinin COVID-19 pozitif olması nedeniyle henüz 35 haftalıkken anne karnından alınan Hamza Ali bebeğin, apendiksi patladı. 4 günlükken ameliyat edilen Hamza Ali, dünyadaki 3’üncü vaka olarak tıp literatürüne girecek.

Haberin Devamı

İzmir’de Semra Alatürk, ikinci bebeğini kucağına almak için gün sayarken, COVID-19'a yakalandı. 8 aylık hamile olan genç kadın, durumu kötüleşmeye başlayınca bebeği 35 haftalıkken alınarak, yoğun bakıma kaldırıldı. Ancak 2 gün sonra apendiksi patladı. Minik bebek, henüz 4 günlükken geçirdiği ameliyat sonrası sağlığına kavuşurken, COVID-19 pozitif olan annesi Semra ve babası Gökhan Alatürk, bebeklerine kavuşmak için negatife dönmeyi bekledi.

PATLAMANIN NEDENİ COVID-19

Operasyonu gerçekleştiren Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Nihan Ünver Akar, annesi COVID-19 pozitif olup, doğumdan sonra apendiksi patlayan ve bildirilen dünya üzerindeki 3’üncü bebeğin Hamza Ali olduğunu ve dünya tıp literatürüne gireceğini söyledi. Akar şu bilgileri verdi: "Erken doğan bebeklerde apendikste patlamanın meydana geldiği iki durum var. Biri kistik fibrozis ve diğeri de hirschsprung sendromu. Yapılan tetkiklerde Hamza Ali'de ikisinin de olmadığını gördük. Görünen o ki, annesinin COVID olması sebebiyle salgıladığı sitokinler, henüz anne karnındayken bebeğin bağırsaklarında dolaşım bozukluğuna neden oldu. COVID’den başka bu patlamaya neden olabilecek bir bulgu yok.”

Haberin Devamı

APENDİKS NEDİR?

Apendiks, kalın bağırsağın ilk kısmında yer alıyor. Tıpkı bademcikler gibi kalın bağırsaktaki mikroplara karşı vücudu uyaran apendikste meydana gelen iltihaplanma sonucunda apandisit denilen rahatsızlık ortaya çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!