4,5 milyon kişi Hepatit B olduğundan habersiz

Güncelleme Tarihi:

4,5 milyon kişi Hepatit B olduğundan habersiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2008 17:12

Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, “Türkiye'de 4,5 milyon kişi hepatit B olduğundan habersiz yaşıyor” dedi.

Saltoğlu, Halk Eğitim Merkezi'ndeki bilinçlendirme toplantısında, derneklerinin 1990 yılında kurulduğunu, amaçlarının toplumu enfeksiyonlardan korumak ve bilgilendirmek olduğunu söyledi.

Dünyada 350 milyon kişinin kronik Hepatit B hastası olduğunu ifade eden Saltoğlu, dünyada her yıl 1 milyondan fazla kişinin de bu hastalık sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.

Türkiye'de en çok 14-15 yaşları arasında görülen hepatit B'nin kan ve vücut sıvıları yoluyla bulaştığını anlatan Saltoğlu, şunları kaydetti:
“Türkiye'de ortalama yüzde 5 hepatit B taşıyıcısı bulunuyor. Dünya genelinde 2 milyar insan hepatit B ile enfekte yaşıyor ve her yıl bir milyondan fazla kişi hepatit B nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise yaklaşık 4,5 milyonun üzerinde kişi hepatit B olduğundan habersiz yaşıyor”

HEPATİT B'NİN BULAŞMA YOLLARI

Prof. Dr. Saltoğlu, hepatit B'nin çok eşlilik, cinsel ilişki, hamilelik sırasında anneden bebeğe veya steril olmayan mikroplu malzemelerle yapılan diş tedavileri, kulak delme, toplu sünnet, kan kardeşliği, aynı enjektör ile birden fazla kişiye iğne yapılması yollarıyla bulaşabildiğini belirtti.

Saltoğlu, hepatit B virüsü taşınıp taşınmadığının basit bir testle anlaşıldığını vurguladı.

Hepatit B aşısının sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapıldığına değinen Prof. Dr. Saltoğlu, özellikle hastalık riski taşıyanların mutlaka test yaptırmalarını istedi.

BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI

İlk etabı yıl sonuna kadar sürecek kampanya kapsamında Edirne'den sonra Zonguldak, İzmir, Diyarbakır, Adıyaman ve Erzurum'da bilgilendirme toplantısı yapılacak.

Bu toplantılarda, hepatit B'nin bulaşma yolları, tehlikeleri, tedavi ve korunma yöntemleri anlatılarak, halkın bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!