3G’yi kullanan az olur, rakipler yüzünden biz de lisans alacağız

Güncelleme Tarihi:

3G’yi kullanan az olur, rakipler yüzünden biz de lisans alacağız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2007 00:00

Numara taşınabilirliği çıkmadan üçüncü nesil hizmetlere geçilmesinin sadece Turkcell’e yarayacağını kaydeden Vodafone Türkiye CEO’su Attila Vitai, "Rakiplerimiz aldığı için lisans almak zorundayız. Numara taşınabilirliği uygulamaya girseydi, bu konuda daha heyecanlı olurduk. Ama 3G’yi çok abonenin kullanacağını sanmıyoruz" dedi.

TÜRKİYE’nin ikinci büyük cep telefonu operatörü Vodafone, kullanıcıların aynı telefon numaralarıyla başka operatöre geçmelerini sağlayan numara taşınabilirliği olmadan görüntülü iletişim sağlayacak üçüncü nesle (3G) geçilmemesi gerektiğini savundu. Vodafone Türkiye Ceo’su Attila Vitai, insanların 3G’yi satın almak için sıraya girdiklerinin görülmediğini belirterek, numara taşınabilirliği olmadan 3G’yi uygulamada heyecanlı olmayacaklarını söyledi. 3G’ye bu şekilde geçilmesinin sadece pazarda hakim operatör konumundaki Turkcell’e yarayacağını ileri süren Vitai, numara taşınabilirliğinin bir yıldır konuşulduğunu ancak bir operatör tarafından istenmediğini kaydetti. Numara taşınabilirliğinde veri tabanını oluşturmak için Avea ve TK yanında Turkcell’le de çalışmak istediklerini aktaran Vitai, "Numara taşınabilirliğinden sonra müşteri sayımızın artıp atmaması ya da ne kadar abonenin buna geçip geçmemesi önemli değil. Önemli olan insanların seçme özgürlüğüne sahip olması" dedi. Vitai, numara taşınabilirliğinden Batı Avrupa ülkelerinde yılda yüzde 2-3 oranında abonenin yararlandığını dile getirerek, ancak şirket hatları da düşünüldüğünde bunun on kat müşterinin değişimi anlamına geldiğini ifade etti.

DÖRDÜNCÜ OPERATÖRÜN ŞANSI YOK: 3G’ye katılmak istediklerini, ihaledeye gireceklerini dile getiren Vitai, "Rakiplerimiz aldığı için lisans almak zorundayız. Bir operatör pazara hakim. Abone alabilmek için 3G servislerinde de mücadele etmek zorundayız. Ama 3G’yi çok abonenin kullanacağını tahmin etmiyoruz. Avrupa’da abonelerin sadece yüzde 10’u bu servisleri kullanıyor" diye konuştu. Vitai, 3G ihalesine Türkiye’deki operatörler dışında başka bir operatörün girmesinin zor olduğunu ve bunu yapacak operatöre bol şans dilediğini aktararak, "Sıfırdan başlayanın kazanma şansı yok. Dördüncü operatörün pazara girmesi zor olur. Dışardan bir operatör olarak Türkiye pazarına girmek, İtalya, Almanya ve İngiltere gibi pazarlara girmekten zor. Türkiye’de bir operatörün pazarda bu kadar avantaja sahip olmasına regülatör izin vermemeli. Bu pazar için kötü" değerlendirmesini yaptı.

ABONE BAŞINA GELİRLERİMİZ ARTTI: Aylık yaptıkları müşteri memnuniyeti araştırmalarına da değinen Vitai, müşteri memnuniyetinin en iyi Vodafone’da olduğunu iddia etti. Attila Vitai, abone başına gelirleri konusunda da bilgi vererek, "Abone başına gelirde geçen yıla göre yüzde 10-15 oranında artış var. Telsim’den kalan abone tabanını silmek bir yıl sürdü. Numarası olup da kullanmayanlar vardı. SMS ve veriden gelen gelirin gelirlerimizdeki oranı da yüzde 20" dedi. Türkiye’nin Vodafone’un faaliyet gösterdiği ülkeler arasında abone sayısı açısından beşinci sırada olduğunu belirten Vitai, yılbaşında İngiltere’yi geride bırakarak dördüncülüğe çıkacaklarını da sözlerine ekledi.

Tarifelerde en ucuz olmayı istemiyoruz

ATTİLA Vitai, pazara yeni tarife sunup sunmayacakları ve tarifelerinin ucuzluğu konusunda sorulan soruyu da, "Pazara ilk girişimizde rakiplerimize göre tarifelerimiz en ucuzdu. Turkcell’e göre de yüzde 20 ucuzdu. Ama en ucuz olmayı istemiyoruz. En ucuz olduğumuz dönemde Turkcell’in pazar payı yüzde 60, bizimki yüzde 20’ydi. Tek başına en ucuz fiyatlar müşterinin istediği şey değil. Fiyat performansı bizde en iyi. Müşteri hizmetlere, ağlara, kapsama alanına bakıyor" diye yanıtladı.

Turkcell, rekabete aykırı hareket ediyor

TURKCELL’in tarifelerinde diğer operatörü aramayı daha fazla fiyatlandırmasının rekabete aykırı olduğunu vurgulayan Attila Vitai, "Bunu Rekabet Kurumu incelemeli. Operatör içi araması daha ucuz ama dışarıyı arayınca daha pahalı. Bu onların pazar hakimiyetini güçlendiriyor. Bu rekabete aykırı" açıklamasını yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!