350 milyon yıl süren kozmik patlamaların oluşturduğu galaksi görüntülendi

Güncelleme Tarihi:

350 milyon yıl süren kozmik patlamaların oluşturduğu galaksi görüntülendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2011 09:34

Gök bilimciler, dört ayrı galaksi kümesinin yüzyıllar süren patlamaları sonucunda oluşan dev bir galaksi kümesine ait görüntüleri elde etti.

Haberin Devamı

Bilim insanları, farklı teleskoplardan elde edilen fotoğrafları bir araya getirerek, “Pandora’nın Kümesi” olarak da bilinen Abell 2744 galaksi kümesinin görüntüsünü oluşturdu. Gök bilimciler, Abell 2744’ün, oluşumları yaklaşık 350 milyon yıl süren dört ayrı galaksi kümesinden bir araya geldiğini belirtti.

 

ABELL 2744 GALAKSİSİ / Foto Galeri

 

Michigan Üniversitesi’nden Renato Dupke, “Pandora’nın Kümesi adını vermeyi uygun gördük çünkü Abell 2744’te çok farklı ve garip olayların yaşandığına dair bulgularımız var” dedi.

 

Yüzlerce galaksinin bir araya gelmesinden oluşan galaksi kümeler, birbirlerine yer çekemiyle bağlanıyor ve uzaydaki en büyük kozmik yapıları temsil ediyor. Abell 2744, Güneş Sistemi’nin yer aldığı Samanyolu Galaksisi’nden yaklaşık 3 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Haberin Devamı

 

SIRRI ARAŞTIRILACAK

Gök bilimciler, Abell 2744’ün yüz milyonlarca yıllık geçmişinde neler yaşadığı anlamak için NASA’nın Hubble ve Chandra, Avrupa Güney Gözlemevi’nin VLT teleskopu ve Japonya’nın Hawaii Adaları’ndaki Subaru teleskopundan elde edilen görüntüleri değerlendirecek.

 

Abell 2744'ü oluşturan galaksi kümeleri, galaksinin yoğunluğunun sadece yüzde 5'ini oluşturuyor. NASA'nın X-ray ışınlarını tespit eden Chandra teleskopuyla görülen pembe kısım ise sıcak gazları gösteriyor. Abell 2744'ün iç kısımlarındaki sıcak gazlar, galaksinin yoğunluğunun yüzde 25'ini kapsıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!