33 şehide 33 metre bayrak

Güncelleme Tarihi:

33 şehide 33 metre bayrak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2007 00:00

Silahsız olarak otobüsle birliklerine giderken, 24 Mayıs 1993’te PKK tarafından şehit edilen 33 askerimiz için, şehit edildikleri yere Anıtkabir’den getirilen 33 metre yüksekliğinde bayrak dikilecek. Bingöl-Elazığ yolunun 12. kilometresindeki alana bir karakol yapıldı ve 33 şehit için 33 de Ahlat cevizi dikildi.

TÜRKİYE, 24 Mayıs 1993’te Bingöl’de şehit edilen 33 eri unutmadı. Askerlerin şehit olduğu Bingöl-Elazığ yolunun 12. kilometresinde her şehidi temsilen 33 metre uzunluğunda bayrak direği dikilecek, Anıtkabir’den alınacak bayrak, üniversite öğrencileri tarafından Bingöl’e götürülüp 30 Haziran’da törenle göndere çekilecek. Aynı yerde yaptırılan temsili mezarlara da şehitlerin memleketinden toprak getirilecek, aynı bölgede 33 bin adet fidan dikilecek. Bingöl’lü iş adamı İsmet Mercan, silahsız olarak otobüsle birliklerine giden 33 askerimizin yollarının kesilip şehit edildikleri yerde, her şehidi temsilen 1 metre olmak üzere toplam 33 metre yüksekliğinde bayrak direği dikmek istedi. Aynı yere şehitlerimiz için de temsili mezar, ayrıca olayın oluş biçimini de anlatan abide dikilmesini üstlendi.

BAYRAK ANITKABİR’DEN

Bingöl Jandarma Komutanı Albay Ümit Yılmaz da, bayrağın dikileceği bölgeye küçük bir karakol yaptırdı. Her yıl aynı yerde şehitler anılırken, Şehit Aileleri, Malülleri ve İnsan Hakları Derneği de, her yıl farklı bir etkinlikle olayı tüm ülkeye yaymak için çaba gösterdi. Yürütülen bu çabalara, 19 üniversite de bundan böyle destek olmaya karar verdi. 30 Haziran’da törenle bayrak 33 metrelik göndere çekilecek. Anıtkabir Komutanlığı tarafından armağan edilen bayrak, üniversite öğrencileri tarafından koşularak Bingöl’e getirilecek. Tören alanında bu bayrak göndere çekilecek. Şehitlerin anısına 33 adet Ahlat cevizi fidanı dikildi, gelecek yıl 33 bin fidanın dikilmesi öngörüldü. Ege Üniversitesi de dernek başkanı Ziya Sözen’in çalışmalarına destek oldu. 33 askerin yakınları, üniversite tarafından bulunduğu yerden alınıp Bingöl’e getirilecek. Şehit ailelerine "Hemşehrilik Beratı" verilecek. Ayrıca 19 üniversite, Bingöl’de 19 okulu "kardeş okul" ilan edecek, bu okulların ihtiyaçları da üniversiteler tarafından karşılanacak. Bingöl’de düzenlenecek törenlere üniversitelerden de 500 öğrenci katılacak.

BİNGÖL’DE YILLARIN ÜZÜNTÜSÜ

Dernek başkanlığını yapan Ziya Sözen de şehit oğlu. Üniversite mezunu Ziya Sözen, "Bingöl katliamını Bingöllü olanlar değil, bu bölgede faaliyet yürüten PKK’lılar yaptı. Bingöl, bu olayın üzüntüsünü, adının bu katliamla gündeme gelmesinden rahatsız. Bingöl’de son olarak 4 orman işçisini öldüren 4’ünü yaralayan 5 kişilik PKK grubundan da 4’ü Suriye ve İranlı" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!