32 yıl sonra yeni burnu oldu

Güncelleme Tarihi:

32 yıl sonra yeni burnu oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2012 00:00

Pakistan’da Allah Rakhi isimli kadın, kocasının burnunu kestiği korkunç saldırıdan 32 yıl sonra yeni burnuna kavuştu.

Haberin Devamı

Pakistan'da boşanma isteğinde bulunan, kocasını aldattığından şüphenilen ya da “uygunsuz” kıyafet giyen kadınlar burnu kesilerek “cezalandırılıyor”. Aile içi şiddet olaylarında kadınların burunlarının kesildiği vakalar o kadar fazla ki, ailenin “onuru” için burun sembol durumunda. Ülkede birçok aile, evden ayrılmaya hazırlanan kızlarından “Burnumuza iyi bak” nasihatinde bulunuyor. Bu istek, genç kızdan “ailenin şerefini zedeleyecek bir şey yapma” anlamına geliyor.
Burnu kesilen kadınlardan biri de Allah Rakhi. Pencap eyaletinde yaşayan Rakhi, henüz 13 yaşındayken evlendiği kocasından sürekli şiddet gördü.

Kocası kesti

19 yaşındayken ayrılmak istediğinde ise kocası bıçakla saldırıp burnunu kesip “Artık güzel değilsin” diye bağırdı. 32 yıl önce yaşanan korkunç olay yüzünden yıllardır yüzünü peçeyle gizleyen, mart ayında yeni bir buruna kavuşan 51 yaşındaki Rakhi, “Kadın sadece evindeyken kadındır, dışarı gidince o.. Kocamın saldırısından sonra her an öldüm. Şimdi ise çok mutluyum, yeni burnumu görünce ağladım. Allah’a şükürler olsun ki intihar etmedim, hayat Allah’ın bir lütfu” dedi.
Allah Rakhi, Hepatit C hastası olduğu için yıllarca ameliyat olamadı. Ancak Asit Kurbanları Vakfı’nın aracı olmasıyla Pakistanlı kadın, bir estetik cerrah sayesinde yeni burnuna kavuştu. Rakhi’nin kocası ise tüm bu olanlar için sadece 10 ay hapis yattı.

Bilgi notu

Haberin Devamı

Pakistan’da Rakhi gibi onlarca kadın var. Pakistan’ın İnsan Hakları Komisyonu Örgütü’ne göre 2011’de en az 943 kadın öldürüldü, dokuzunun burnu kesildi, 98’i işkenceye uğradı, 47’si yakıldı, 38’i asit saldırısına uğradı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!