TCK üzerindeki görüşmeler ertelendi

Güncelleme Tarihi:

TCK üzerindeki görüşmeler ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2005 01:52

AKP, TCK değişiklik tasarısını geri çekti. Basın özgürlüğüne ağır kısıtlamalara 1 gün kala, AKP’de TCK’nın ertelenmesi konuşuluyor. Son söz Başbakan'ın.

Haberin Devamı

Yeni TCK’da bazı düzenlemelerin gecikmesi, basın cezalarına yönelik yoğun eleştiriler ve özellikle imar konusunda ortaya çıkan tartışmalar, yasanın 1 Nisan olan yürürlük tarihinin, 1 Ocak 2006’ya ertelenmesini gündeme getirdi.

BASINA yönelik getirilen ağır ceza ve yaptırımlar nedeniyle yoğun eleştiriler alan yeni Türk Ceza Yasası’nın 1 Nisan olan yürürlük tarihinin ertelenmesi dün masaya yatırıldı.

Yeni TCK’da imar kirliliğinin önlenmesini düzenleyen maddelerin de yer aldığı 13 maddelik değişiklik tasarısı dün Meclis Genel Kurul’nda görüşülürken AKP’de kriz çıktı. Özellikle AKP’nin İstanbul kökenli milletvekilleri, imar kirliliğine yol açan fabrikalara getirilen yaptırımlardan vazgeçilmesi için parti içinde baskı oluşturdu. AKP yönetimi de 13 maddelik TCK değişiklik tasarısını Komisyona geri çekti. AKP’de imar sorununun nasıl aşılacağı tartışılırken, TCK’nın 1 Nisan olan yürürlük tarihinin ertelenebileceği haberleri gece Meclis kulislerine yayıldı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile AKP Grup Başkanvekilleri ve ilgili komisyon başkanları akşam Meclis Genel Kurulu’nun sürerken, durum değerlendirmesi yaptı. Toplantıda yasanın yarın yürürlüğe gireceği ve bazı düzenlemelerin yetişmeyebileceği konuşuldu.

ERTELEMEYE AB NE DER?

Muhtemel bir ertelemenin AB nezdinde nasıl karşılanacağı konusunda Dışişleri Bakanlığı’ndan görüş alınması gündeme geldi. Yurtdışında bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan ile de temas kurularak, Dışişleri’nin karşı çıkmaması durumunda 1 Nisan olan yürürlük tarihinin 1 Ocak 2006 olarak değiştirilmesi gündeme geldi. AKP yönetimi, bu konudaki temas trafiğinin ardından bugün karar verecek. Erteleme kararı çıkması halinde bir maddelik yeni bir tasarı süratle Meclis’den geçirilerek yürürlük 9 ay için ertelenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!