30 yıllık uzay programı sona erdi

Güncelleme Tarihi:

30 yıllık uzay programı sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2011 13:17

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), tarihi bir gün yaşadı. İnsanın Ay’a ayak basmasının 42’inci yıldönümünde, NASA’nın 30 yılı aşkındır süren uzay mekiği programı da Atlantis uzay aracının Dünya’ya dönmesiyle sona erdi.

Haberin Devamı

ATLANTİS'İN İNİŞ GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

 

ATLANTİS DÜNYA'YA DÖNDÜ / Foto Galeri

 

Atlantis’in TSİ 12.56’da Florida’daki Kennedy Uzay Üssü’ne iniş yapmasıyla, ABD’nin uzay programında bir dönem sona erdi.

 

Son 30 yıl içinde, NASA'nın uzay mekikleri Atlantis, Challenger, Columbia, Discovery ve Endeavour dünyanın yeniden kullanılabilir ilk uzay araçları filosu olarak çok sayıda uyduyu uzaya taşıdı.

 

Uzay mekikleri, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) inşasına büyük katkıda bulundu. En son olarak, Endavaour ve Atlantis ile düzenlenen STS-134 ve STS-135 görevleriyle, ISS'na çeşitli donanım ve malzeme taşındı, üste bakım-onarım çalışmaları gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

 

SON YOLCULUĞUNA BÖYLE ÇIKMIŞTI / Foto Galeri

 

Uzay programı kapsamında uzaya gönderilen ilk mekik 12 Nisan 1981 tarihinde fırlatılan Columbia oldu.

 

NASA'nın 1960'larda insansız görevlerle başlattığı uzay mekiği programı, 1970'lerde yörünge altı uçuşlarla devam etmiş ve 80'li yıllarda ilk insanlı uçuşlar başlamıştı.

 

30 yıllık insanlı görevlerin ve uzay mekiği programının sonuncusunu gerçekleştiren Atlantis, 8 Temmuz günü ateşlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!