30 saniye reklam 2.7 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

30 saniye reklam 2.7 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2008 09:28

Amerika’nın tüm yıl beklediği spor karşılaşması önceki gün oynandı.

Haberin Devamı

 Amerikan Futbol Ligi’nin (NFL) en başarılı iki takımı New England Patriots ve New York Giants Arizona’daki Phonenix Üniversitesi Stadyumu’nda şampiyonluk finali Superbowl için karşı karşıya geldi.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, ABD’de tarihi bir gün olan Superbowl maçını izlemek için yaklaşık 72 bin taraftar stadı hınca hınç doldurdu. Bir bilet için ortalama 900 dolar (yaklaşık 1000 YTL) ödeyen taraftarların izlediği maçı New York Giants 19-17 kazandı ve 2008 NFL şampiyonu oldu. Hollywood yıldızlarından ABD siyasetçilerine, zengin fakir her kesimi ekran başına kilitleyen Superbowl, Oscarlar veya Başkanlık seçimleriyle birlikte ülkenin en büyük olaylarından biri.

Milli geliri bile etkiliyor

1934 yılından beri yapılan Superbowl’un oynandığı pazar günü ülkede hayat duruyor. Noel veya Şükran Günü’nde bile bir araya gelmeyen aileler, arkadaşlar bu maç için bir araya geliyor. Bu karşılaşma aynı zamanda ABD ekonomisi için de büyük bir gün. Superbowl milli geliri bile etkiliyor. Ülkenin en büyük şirketleri saniyesi 66 bin dolara reklamlar veriyor.

Haberin Devamı

130 milyon kişi izledi TV satışları patladı

* Yaklaşık olarak 95 milyon ABD’li Superbowl’u için FoxTV karşısına geçti. Maçı sürekli değil de ara ara izleyenler de hesaba katıldığında bu rakam 130 milyona çıkıyor.

 * Fox TV, CBS, NBC ile birlikte NFL’e yayın hakkı için yılda 3.1 milyar dolar ödüyor.
* Fox TV, devre arasında 30 saniyelik reklam için 2,7 milyon dolar aldı. Aralarında Victoria’s Secret, Bud, Pepsi gibi firmaların bulunduğu 50 şirket reklam verdi. Kanal reklamlardan 250 milyon dolar kazandı.
* Ortalama bir tüketici Superbowl maçı için 60 dolar harcadı. Superbowl için yapılan harcamalar ABD ekonomisine 9,5 milyar dolar kazandırdı.
* 2.2 milyar dolarlık HD televizyon satıldı. 3.9 milyon TV ve 1.8 milyon koltuk satın alındı.
* Ortalama 17 ABD’li maçı birlikte izlemek için biraraya geldi. 15 milyon kilo patates cipsi ve 4 milyon kilo patlamış mısır tüketildi. Çerez ve içeceğe 55 milyon dolar harcandı.
* Maçın yapıldığı Arizona eyaleti ekonomisi Superbowl maçında 500 milyon dolar kazandı.

Haberin Devamı

AMERİKALILAR KENDİNDEN GEÇTİ

Nefes kesen final bittiğinde sonucu gösteren gazete bile hazırdı. 130 milyon kişi evinde 72 bin kişi de statta finali hem izledi hem de çılgınca eğlendi. ABD’de hiçbir etkinlik bu kadar yoğun izleyici çekmiyor.

SOKAKLAR BOŞALDI

Amerika’nın beşinci büyük kenti Phoneix’te maç boyunca caddeler bomboştu.

HILLARY DE İZLEDİ

Hillary Clinton da diğer başkan adayları gibi pazar gününü büyük finali izleyerek geçirdi. Lokantalar durmadan çalıştı.

KIRAN KIRANA MAÇ

Amerikan futbolunun en sert maçlardından biri olan Superbowl’da iki taraf da kıran kırana mücadele etti.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!