30 milyon fidana, 1.1 milyon Euro

Güncelleme Tarihi:

30 milyon fidana, 1.1 milyon Euro
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2004 02:17

Kıtasını çölleşmekten kurtarmak için 30 milyon fidan dikilmesini sağlayan Kenyalı Wangari Maathai, 2004 Nobel Barış Ödülü’nü Oslo’da törenle aldı. Ödül; berat, altın madalya ve 1.1 milyon Euro’luk çekten oluşuyor. Nobel ödülü kazanan ilk Afrikalı kadın ve çevreci Maathai’nin ödül töreni, Oslo Belediyesi’nde düzenlendi.

AFRİKA kıtasını çölleşmeden kurtarmak amacıyla girişim başlatan ve çabaları sonucunda 30 milyondan fazla fidan dikilmesini sağlayan Kenyalı Wangari Maathai, 2004 Nobel Barış Ödülünü geçen cuma günü Norveç’in başkenti Oslo’da aldı.

Maathai, ödülünü Nobel komitesi başkanının elinden aldı. Nobel ödülü; berat, altın madalya ve 1.1 milyon Euro’luk (Yaklaşık 2 trilyon TL veya yaklaşık 2 milyon YTL) çekten oluşuyor.

TOM VARSA BEN DE VARIM

Norveç Kraliyet Ailesi’nin de katıldığı tören sonrasında verilen konserde Amerikalı ünlü Talk Show sunucusu Oprah Winfrey ve Hollywood’un ünlü aktörlerinden Tom Cruise sunuculuk yaptı. Winfrey, Nobel komitesinin sunuculuk teklifini ikinci bir defa düşünmeden hemen kabul ettiğini belirtti ve ‘Tom’un olduğu her yere gitmekten hoşlanırım. Nobel komitesi ve Tom Cruise’un olduğu bir teklife kim hayır diyebilir’ esprisiyle bütün izleyenleri güldürmeyi başardı.

Tom Cruise ise bağlı bulunduğu, cennet ve cehennem yerine reenkarnasyona inanan Scientology tarikatının savunduğu barış ve özgürlük teması sayesinde Nobel ödüllerinin bir parçası olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

SOSYOFOBİK DİYE KATILMADI

Edebiyat dalında ödüle layık görülen Avusturyalı yazar Elfriede Jelinek ise ‘sosyofobik’ olduğu için toplantıya katılmadı, ancak gönderdiği bir konuşma bandıyla törende ‘gıyabi’ olarak bulundu. Jelinek, konuşma bandında, ‘Sosyofobik olduğum için kalabalıkları kaldıramıyorum. Bu nedenle Norveç’e gelemeyeceğim’ ifadesini kullandı.

Nobel ödüllerine layık görülenler geçen ay belli olmuştu. Ödülün verilmeye başlandığı 1901’den bu yana 10 Aralık, ödüllerin kazananlarla buluştuğu gün.

Nobel Barış Ödülü’nü alan ilk Afrikalı kadın


Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen Nobel Barış Ödülü Konseri’nde Amerikalı Talk Show yıldızı Oprah Winfrey ve ünlü aktör Tom Cruise sunuculuk yaptı. İki ünlü sunucu, Barış Ödülünü alan ilk Afrikalı kadın olan, Kenyalı çevreci Wangari Maathai’nin adını hep birlikte ve yüksek sesle telaffuz ettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!