30 IQ'nun davası olmaz

Güncelleme Tarihi:

30 IQnun davası olmaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2006 00:00

Felek Bir Gün Salakken, adlı oyunda Ferhan Şensoy'un, "Başbakan Erdoğan'ın 30 IQ'su var. Zaten iki ayak üstüne basan herkeste bu IQ var" dediği iddiasıyla, bir işadamı tarafından "Başbakana hakaretten" açılan dava reddedildi.

ŞAN Tiyatrosu yangınında Hasan Celal Güzel'e yönelik suçlamalarıyla gündeme gelen tiyatrocu Ferhan Şensoy hakkında, "Felek Bir Gün Salakken" adlı oyununda, "Başbakan Erdoğan'ın 30 IQ'su var. Zaten iki ayak üstüne basan herkeste bu IQ var" dediği iddiasıyla bir işadamı tarafından açılan dava reddedildi. Başbakan Erdoğan'ın, "İsyan" adlı kitabında kendisi için, "Deli İbrahim'den sonra Türkiye'de hükümet etmeye gelmiş en bilgisiz kimsedir" diyen Yalçın Küçük aleyhine açtığı dava da 'ifade özgürlüğü' çerçevesinde reddedilmişti. Beyoğlu 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne avukatı Memduh Nasuhoğlu aracılığıyla dava dilekçesi veren sanayici İbrahim Kilimci, tiyatrocu Ferhan Şensoy'un, geleneksel Nasreddin Hoca Şenlikleri kapsamında, Akşehir Kültür Merkezi'nde sahnelediği "Felek Bir Gün Salakken" adlı oyununda, "Başbakan Erdoğan'ın 30 IQ'su var. Zaten iki ayak üstüne basan herkeste bu IQ var. Abdullah Gül'de 50-55 civarında var. Sadece konuşur, başka bir şey yapamaz" şeklinde espri yaptığını, bu ifadelerin, bazı gazetelerde yeraldığını anlattı.

600 KEZ SAHNELENDİ

Mahkemeye yanıt dilekçesi sunan davalı avukatları, Ferhan Şensoy'un, dava konusu oyunu 1995'ten bugüne tam 600 kez sahnelediğini, oyunda bir IQ (akıl katsayısı) bölümü bulunduğunu, burada seyirciyle diyalog sırasında kendi zekasıyla da alay ettikten sonra, orijinal metinde yer alan ve yıllardır hiç değişmeyen, "Başbakanınki de mutlaka 30'un üstündedir. Çünkü biliyorsunuz; iki ayağın üstünde durabildin mi, 30 garanti" esprisini yaptığını anlattılar. Bu repliğin, oyunun en çok alkışlanan bölümü olduğu vurgulanan dilekçede, "Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller'in Başbakanlıkları döneminde olduğu gibi şimdi de söylendiğinde alkışın ardı kesilmemektedir. İzleyici hakareti değil, ince espriyi alkışlar" denildi. Davalı avukatları, "gayri ciddi, gayri samimi" olarak
/images/100/0x0/55eafd51f018fbb8f8a3c462
niteledikleri davanın, "aktif husumet" yönünden reddini istediler. Dava, davacının aktif husumet ehliyeti bulunmadığı gerekçesiyle reddedildi. Avukat Memduh Nasuhoğlu, "iki ayaklı" tabiriyle sadece Başbakan'ın değil, insan olarak müvekkilinin de hakarete uğradığını savunup, kararı temyiz etti.

Dava açmıştı

Sanayici İbrahim Kilimci, "Felek Bir Gün Salakken" adlı oyunda, Ferhan Şensoy'un Başbakan Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle dava açmıştı.

Eşik değer 70-79

Avukat Memduh Nasuhoğlu, 1000 YTL manevi tazminat istediği dilekçesinde IQ tablosuna yer verdi. Ortalama zeka seviyesinin 100 olduğu vurgulanan dilekçede şöyle denildi: "İstatistikler ve bilimsel verilerden anlaşılacağı üzere, bırakın 30'u, 70-79 arası IQ, zeka geriliği için eşik değer olarak kabul edilir. Davalı bu nedenle gerek Başbakan, gerekse iki ayak üstüne basan herkeste bu IQ'nun olduğunu söylemesi ile de bütün insanlara açıkça hakarette bulunmuştur. Davalının sarfettiği sözler bir espri konusu olamayacağı gibi, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında da değildir. Uzun yıllar verilen bir siyasi mücadele, bilgi birikimi ve tecrübe ile demokratik yollardan seçilerek Türk Milleti'nin temsilcisi olarak yönetici koltuğuna oturan Sayın Başbakana sarf edilen talihsiz sözler, aynı zamanda bulunduğu makama ve Türk Milleti'ne karşı sarfedilmiştir..."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!