3 kritik görüşme

Güncelleme Tarihi:

3 kritik görüşme
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2015 21:04

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Başeki’ye asker göndermesi ve Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle Ankara - Moskova - Bağdat ve dolaylı olarak Tahran hattında yaşanan gergin süreçle ilgili ABD, Fransa ve Katar dışişleri bakanlarıyla birbiri ardına üç kritik telefon görüşmesi yaptı.

Haberin Devamı

‘Asya’nın Kalbi Afganistan - İstanbul Süreci’ toplantısı nedeniyle Pakistan’da bulunan Çavuşoğlu, öncelikle Paris saldırılarından sonra Suriye’de IŞİD’e yönelik yoğun hava operasyonları başlatan Fransa’nın Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’la görüştü. Ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Katarlı mevkidaşı Muhammed Attiyah’la da görüşen Çavuşoğlu, muhataplarına Türkiye’nin Başika’daki eğitim kampına takviyeli asker göndermesinden Irak yönetiminin haberdar olduğu mesajını verdi. Çavuşoğlu, “Kampın olduğu yer IŞİD mevzilerine çok yakın. Türk askeri orada eğitim amacıyla bulunuyor. Görev değişimi, Türk eğitmenleri ve kampı korumak için takviyeli yapıldı. Türkiye’nin Irak’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü dikkate almaması söz konusu değildir” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN YANINDA DURUN

Görüşmelerde Türkiye Hava Sahası’nı ihlal ettiği için Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra Rusya’nın ilişkileri germe ve bölgeye yönelik askeri hamleleri de ayrıntılarıyla ele alındı. Çavuşoğlu, Amerikalı ve Fransız mevkidaşlarına Rusya’nın Başeki kampını bahane ederek BM Güvenlik Konseyi’nde Türkiye’ye karşı başlatmak istediği girişimlerin önlenmesi yönünde mesajlar verdi.

ÖSO’YA HAREKÂT

Görüşmelerde Türk istihbarat birimlerinin Rusya’nın IŞİD’le mücadele eden Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerine yönelik hava harekâtları ve PYD’ye verdiği askeri destekle ilgili elde ettiği bilgilerin de gündeme geldiği öğrenildi. Türk istihbarat birimleri, Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait bir helikopterin 30 Kasım’da PYD’ye ait bir kampa iniş yaparak silah ve mühimmat indirdiğini tespit etmişti. İstihbarat birimleri, 3 Aralık’ta Ahras-Kafer Nasih bölgesinde IŞİD’e karşı taarruza hazırlanan ÖSO güçlerine Rus savaş uçaklarının hava harekâtı düzenlediğini de belirlemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!