3. fezleke yolda

Güncelleme Tarihi:

3. fezleke yolda
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2001 00:00


Kadir ERCAN / ANKARA
Haberin Devamı

Dokunulmazlığının kaldırılması TBMM'de rekor oyla kabul edilen Mustafa Bayram, Picasso kaçakçılığından yargılanmayacak.

Bayram'ın bundan da yargılanması için dokunulmazlığının 3'üncü fezlekeyle ayrıca kaldırılması gerekiyor.

Bağımsız Van Milletvekili Mustafa Bayram, dokunulmazlığının kaldırılmasını gündeme getiren Pablo Picasso tabloları kaçakçılığından yargılanamayacak. Van'da cinayete azmettirme ve İstanbul'da tarihi eser kaçakçılığı suçlarından yargılanacak olan Bayram'ın, Picasso tablosu kaçakçılığından yargılabilmesi için, dokunulmazlığının bu dosya için ayrıca kaldırılması gerekiyor.

Bayram, Van'da 1997 yılında iki kişinin öldürülmesi ve 4 kişinin yaralanması olayını içeren Van Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki cinayet dosyasından ve Aralık 1999'da Roma Devri'ne ait mermer tanrıça heykelini satmaya kalkıştığı gerekçesiyle, ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefet ve zorla senet imzalatmak' suçlarından yargılanacak.

Bayram'ın Picasso tablosu kaçakçılığından yargılanabilmesi için önce, tabloların orijinal olduğuna karar verilecek. Ardından Cumhuriyet Savcılığı'nca fezleke hazırlanacak. Adalet Bakanlığı fezlekeyi TBMM'ye gönderecek ve TBMM tekrar dokunulmazlığı kaldırırsa Bayram ayrıca Picasso davasından da yargılanabilecek.

Bayram'ın polisteki suç dosyaları incelendiğinde, uyuşturucu kaçakçılığından cinayete, Mercedes kaçakçılığından tarihi eser kaçakçılığına kadar tam 11 ayrı dosyadan hakkında işlem yapıldığı ortaya çıktı. Bayram, bu dosyaların çoğundan beraat ederken, bazılarından mahkum oldu. Bayram'ın suçları ağır cezalık suç olduğu için milletvekili olmasına da engel taşıması gerekiyordu. Ama öyle olmadı. Bayram her olaydan tereyağından kıl çeker gibi kurtulmayı başardı.

KARAR BAŞBAKANLIK'TA Bayram'ın dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin TBMM kararları, Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderildi. Kararın bugün Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Bayram, kararın yayımlanmasından sonra isterse 7 gün içinde Meclis kararlarının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilecek. Bu durumda, Anayasa Mahkemesi, iptal istemini 15 gün içerisinde kesin karara bağlayacak.

Bayram'ın yeğeni ve sanıklara 3 gün ek gözaltı

Mali Şube Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan Mustafa Bayram'ın yeğeni İhsan Demir, şoförü İsmail Zorlu, polislerle buluşmanın sağlandığı evin sahibi Cumhur Ertekin ve koruma Haydar Durak'ın sorgulanması için savcılık 3 gün ek süre verdi.

Picasso'nun 2 tablosu için de Fransa'dan bilgi istendi. üst düzey bir yetkili, tabloların arkasında Fransa'daki bir müzenin mührünün bulunduğunu söyledi.

Picasso'cu vekilin dokunulmazlığı 'resmen' kalktı
İspanya'dan Picasso uzmanı getirtecek
Bayram'ın kaçakçılık davasında, rapor karmaşası




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!